Μικροβίωμα | Οι ιοί, τα βακτήρια και οι μύκητες που ζουν μέσα μας

Μικροβίωμα | Οι ιοί, τα βακτήρια και οι μύκητες που ζουν μέσα μας

Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί μερικές δεκάδες τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια και μύκητες), τα οποία κάθε στιγμή ρυθμίζουν πολλές από τις καθημερινές λειτουργίες του. Συνεχώς ο ένας πληθυσμός μάχεται τον άλλον και αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε την διατήρηση της υγείας μας, είτε την ασθένεια. Ας ξεχάσουμε λοιπόν το δόγμα «ένας μικροοργανισμός ίσον μια ασθένεια». Από το μικρόβιο περνάμε στο μικροβίωμα (microbiome).

Από τότε που ο Παστέρ παρατήρησε την ύπαρξη των μικροβίων και ο Κοχ ανακάλυψε τον βάκιλο της φυματίωσης, η ανθρωπότητα ζει μία συνεχή τρομοκρατία όσον αφορά τους ιούς τα και μικρόβια που θεωρούνται υπεύθυνα για ασθένειες και παθολογικά συμπτώματα που μαστίζουν τον άνθρωπο.

Χιλιάδες τόνοι από αντιβιοτικά, εμβόλια και αντιικά φάρμακα έχουν καταναλωθεί για να εξουδετερώσουν αυτούς τους αμείλικτους «εχθρούς» της ανθρωπότητας, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα πολλοί επιστήμονες μάταια προσπάθησαν να πείσουν τους συναδέλφους τους ότι τα μικρόβια δεν είναι το πρόβλημα και ότι τα αίτια των παθήσεων είναι άλλα.

Πρόσφατα μελέτες έγκριτων πανεπιστημίων που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαίωσαν ότι μικροβιολόγοι και συμβατικοί γιατροί κυνηγούσαν έναν εχθρό που δεν υπάρχει. Τώρα πια οι μελέτες δεν γίνονται για έναν μικροοργανισμός αλλά για το πλήθος των μικροοργανισμών, δηλαδή το μικροβίωμα.

Τι σημαίνει το μικροβίωμα για την αντίληψη που έχουμε για την υγεία μας;

Το μικροβίωμα είναι το σύνολο των ιών, βακτηρίων και μυκήτων που ζουν μέσα μας ή στο δέρμα μας, που μάλιστα είναι πιο πολλά ακόμα και από τα κύτταρά μας. Ζούμε κυριολεκτικά μέσα σε αυτά και όχι αυτά σε εμάς. Υπό κανονικές συνθήκες όχι μόνο δεν μας απειλούν και δεν προκαλούν παθήσεις αλλά αντίθετα συνεργάζονται με τα κύτταρα μας και προωθούν την υγεία. Αυτό ονομάζεται συμβίωση. Όταν οι συνθήκες αλλάξουν, τότε από φίλοι και συνεργάτες γίνονται εχθροί και αρχίζουν να προωθούν παθολογικά συμπτώματα, λοιμώξεις, ιώσεις, φλεγμονές και όλες σχεδόν τις ψυχοσωματικές παθήσεις . Αυτό ονομάζεται δυσβίωση. Οι συνθήκες που καθορίζουν αν θα έχουμε συμβίωση ή δυσβίωση είναι η νοοτροπία, η διατροφή και ο τρόπος ζωής, όπως υποστηρίζει και η Ορθομοριακή Διατροφή.

Όταν παίρνουμε αντιβιοτικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν σκοτώνουν μόνο τον παθογόνο παράγοντα για τον οποίο τα λαμβάνουμε. Σκοτώνουν ολόκληρους πληθυσμούς μικροοργανισμών, ωφέλιμων και βλαβερών. Μπορεί να παίρνουμε αντιβίωση για μια λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά αυτά θα σκοτώσουν τον παράγοντα που προκαλεί τη λοίμωξη μαζί με όλα τα ευαίσθητα σε αυτήν βακτήρια στο σύνολο του οργανισμού μας. Αυτή η μαζική θανάτωση των μικροοργανισμών διαταράσσει την ισορροπία του μικροβιώματος, και άλλοι μικροοργανισμοί έρχονται να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε. Έτσι μετά από την λήψη αντιβίωσης το μικροβίωμά μας έχει τελείως διαφορετική σύνθεση.

Οι συνέπειες αυτής της βίαιης μεταβολής της σύνθεσης του μικροβιώματος μπορεί να είναι δραματικές, καθώς το μικροβίωμα ενός ατόμου είναι μοναδικό και απαραίτητο για την διατήρηση της υγείας. Γιατί; Όσο περισσότερο μελετάται το μικροβίωμα, τόσο αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε ένα είδος συνεταιρισμού με τα μικρόβιά μας. Παραδείγματος χάριν, τους παρέχουμε στέγη και μας παρέχουν τροφή, όσον αφορά εκείνα που ζουν στο γαστρεντερικό σύστημά μας, διότι βοηθούν στη διάσπαση των τροφών και έτσι ο οργανισμός μας μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά στοιχεία.

Επομένως δεν υπάρχουν μικρόβια και ιοί που μας επιτίθενται από το περιβάλλον έτσι ξαφνικά και χωρίς λόγο και μας καθιστούν άρρωστους. Είναι ήδη μέσα μας, παντού, στο αίμα, στο έντερο, στο δέρμα, στους ιστούς ακόμα και μέσα στα ίδια τα κύτταρα μας. Αν ο πληθυσμός τους αυξηθεί ή μειωθεί απότομα, τότε αρρωσταίνουμε. Και αυτό εξαρτάται από εμάς τους ίδιους, την διατροφική συμπεριφορά μας και το εάν ζούμε σωστά. Σε αυτό ακριβώς βοηθά η Ορθομοριακή Διατροφή, στην διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος και της υγείας των κυττάρων.

Όταν για παράδειγμα το κύτταρο δεν είναι υγιές και οι κυτταρικές μεμβράνες είναι παραμορφωμένες, τότε οι ιοί περνούν μέσα από αυτές και φτάνοντας στο κυτόπλασμα αναπαράγονται, αλλάζουν μορφή και στη συνέχεια επιτίθενται και σε άλλα εξασθενημένα κύτταρα. Κανένας όμως ιός ή μικρόβιο δεν μπορεί να πλήξει ένα δυνατό και υγιές κύτταρο. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ των ατόμων που αρρωσταίνουν από διάφορες λοιμώξεις και επιδημίες και αυτών που επιβιώνουν. Υγιή κύτταρα όμως δεν χτίζουν ούτε τα φάρμακα, ούτε τα αντιβιοτικά, ούτε τα εμβόλια. Υγιή κύτταρα χτίζει μόνο η Ορθομοριακή Διατροφή.

Πηγή: Βήμα Science, Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010 αναφερόμενο σε πρόσφατες έρευνες από έγκριτα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και ειδικά της Βορείου Καρολίνας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση