Ο Εικονικός Άνθρωπος

Ο Εικονικός Άνθρωπος

«Ο Εικονικός Άνθρωπος», το νέο βιβλίο του Γιώργου Μηνούδη

Στο ανατρεπτικό αυτό βιβλίο ο Γιώργος Μηνούδης με επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά και με ανώτερη έμπνευση, φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με τον εαυτό του σε όλα τα επίπεδα, της υγείας του, της κοινωνικής του υπόστασης και της πνευματικής του ζωής.

«Ο άνθρωπος είναι μία βιολογική οντότητα με ψυχονοητικά χαρακτηριστικά. Σκέφτεται, διαισθάνεται και αισθάνεται. Όλα αυτά μπορεί να είναι μία έκφραση γενετικής προδιάθεσης, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό διαπλάθονται από το κοινωνικό πλαίσιο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και κινείται. Δηλαδή την επιγενετική».

«Οι επιλογές κάποιου σε θέματα διατροφής και υγείας χρωματίζονται ανάλογα. «H παρουσίαση του εαυτού» συμβαδίζει με την παρατήρηση του Foucault για το σώμα ως «κοινωνικό κατασκεύασμα απείρως εύθραυστο και ασταθές».

«H ανάγκη του ανθρώπου να βελτιώσει τα επίπεδα της υγείας του και, επομένως, την ποιότητα της ζωής του συχνά συγκρούεται με τις επικρατούσες αντιλήψεις ως προς το τι είναι κοινωνικά αποδεκτό και τι όχι. Η «κοινωνικοποίησή» του τον οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς επιλογών και συμπεριφορών, που τον καθιστούν μεν κοινωνικά «συμμορφωμένο», αλλά και εξελικτικά αντιφατικό».

«Ο άνθρωπος ήταν πλέον δέσμιος των κοινωνικών δυνάμεων που ο ίδιος είχε βοηθήσει να ωριμάσουν για να τον ελέγχουν. Και ο έλεγχος αυτός έλαβε χώρα ολοκληρωτικά και καθοριστικά για τη μετέπειτα εξέλιξή του. Από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο η ζωή του έγινε κοινωνικά εξαρτώμενη και διαμορφούμενη. Ένα απλό εξάρτημα της κοινωνικής μηχανής που τον γαλούχησε, ανέθρεψε, εκπαίδευσε, αντάμειψε, τιμώρησε και έθαψε, δίνοντας τη θέση του σε όσους έρχονταν ύστερα από αυτόν για να κάνουν το ίδιο».

«Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος άρχισε να ζει για την κοινωνία και τις δυνάμεις που την κυβερνούσαν και όχι για τον σκοπό για τον οποίο είχε αποφασίσει αρχικά να κοινωνικοποιηθεί. Δηλαδή για τη βιολογική του επιβίωση και την ευκαιρία που αυτή του παρείχε για προσωπική εξέλιξη»

Γιώργος Μηνούδης – Ο Εικονικός Άνθρωπος

Share this post

Αφήστε μια απάντηση