Τα ορατά σημεία της Αφυδάτωσης!

Τα ορατά σημεία της Αφυδάτωσης!

Το νερό είναι το πλέον κρίσιμο συστατικό, εκτός του οξυγόνου, για τη λειτουργία του σώματος, που αποτελείται κατά περίπου 75% από νερό, ενώ ο εγκέφαλος και το αίμα κατά πάνω από 85%.

Παρότι θεωρούμε δεδομένο ότι ο άνθρωπος χρειάζεται νερό για να ζήσει, οι λόγοι για τους οποίους το νερό είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας σπάνια περιγράφονται, αφού συνήθως μένουν σε κάποιο συρτάρι της μνήμης ξεχασμένοι. Το αποτέλεσμα είναι να παραμελούμε αυτόν τον πολύ σημαντικό παράγοντα για την διατήρηση της υγείας, της ευεξίας, αλλά και της ομορφιάς.

Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι η αφυδάτωση είναι κάτι σπάνιο και συμβαίνει μόνο σε τηλεοπτικές περιπέτειες και σε όσους ξεμένουν από νερό σε κάποια μακρινή έρημο. Υποθέτουμε ότι πίνουμε αρκετά υγρά καθημερινά, όπως καφέδες, τσάι, αναψυκτικά εμπορίου ή κάθε λογής άλλα ροφήματα, που όμως δυστυχώς τις περισσότερες φορές αυτό που κάνουν είναι να αυξάνουν σημαντικά τις απώλειες του σώματος σε νερό, διότι προκαλούν αυξημένη διούρηση και εφίδρωση. Από την άλλη, τόσο η κατανάλωση αλκοόλ, όσο και το κάπνισμα ενισχύουν σημαντικά τις απώλειες.

Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε μια χώρα όπως η δική μας, που είτε εκτιθέμεθα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είτε διαβιώνουμε σε κλιματιζόμενους χώρους, η αφυδάτωση επέρχεται γρήγορα και χωρίς να το καταλάβουμε.

Σύμφωνα με μελέτες 7-8 στα 10 άτομα είναι εν μέρει αφυδατωμένα. Η αφυδάτωση, ακόμη και σε βαθμό μόνο 2-3% του ολικού σωματικού βάρους, έχει ως αποτέλεσμα την διαταραχή των μεταβολικών λειτουργιών του σώματος και την έντονη μείωση της απόδοσης του οργανισμού γενικά, διότι επηρεάζονται και λειτουργίες που έχουν να κάνουν με την παραγωγή ενέργειας, αλλά επίσης η πνευματική διαύγεια και ακόμη και η ψυχολογία που εμφανίζεται ως μείωση του ενδιαφέροντος για τις καθημερινές δραστηριότητες.

Ο οργανισμός παλεύει καθημερινά να κατανέμει το νερό που έχει στη διάθεσή του ανάλογα με τις προτεραιότητές του. Στην περίπτωση της χρόνιας αφυδάτωσης το έντερο απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά για να καλύψει αυτές τις ελλείψεις, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να είναι συμπυκνωμένα και στεγνά, γεγονός όμως που δυσκολεύει την αποβολή τους και η δυσλειτουργία αυτή μπορεί εύκολα να επηρεάσει αρνητικά και σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας.

Η αφυδάτωση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία. Οι υπέρβαροι καταναλώνουν καθημερινά μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από όση είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει και να αποβάλει ο οργανισμός. Υπάρχουν πολύ λόγοι γι’ αυτό, ένας όμως πολύ σημαντικός, η δίψα, αναφέρεται πολύ σπάνια ή και καθόλου. Συχνότερα από όσο νομίζουμε, όταν διψάμε τρώμε περισσότερη ποσότητα τροφής αντί να πιούμε άφθονο νερό.

Επίσης, η αφυδάτωση προκαλεί ευρεία αποστράγγιση των υγρών από το εσωτερικό των κυττάρων, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή τους. Έτσι, ως αυτοάμυνα, ο οργανισμός προσπαθώντας να εξουδετερώσει αυτή την επικίνδυνη απώλεια υγρών, αυξάνει σημαντικά την παραγωγή χοληστερίνης, με τα γνωστά για την υγεία μας αποτελέσματα. Η ενυδάτωση με καθαρό, ενεργοποιημένο και θρεπτικό από πλευράς ιχνοστοιχείων και μετάλλων ορθομοριακό νερό, ειδικά σε αυτή την περίπτωση, μειώνει δραστικά τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στη καθημερινή διατροφή, κάτι που οι περισσότεροι πιθανότατα δεν γνωρίζουν.

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρκινογένεση μέσα από πολλούς και ιδιαίτερα πολύπλοκους μηχανισμούς, διότι αυξάνει την ταχύτητα που τα κύτταρα υφίστανται και συσσωρεύουν βλάβες ((οξειδωτικό στρες, αυξάνει τα επίπεδα των οξέων στον οργανισμό (οξέωση), μειώνει το διαθέσιμο οξυγόνο και την ικανότητα του οργανισμού να προβεί σε αποτοξίνωση.

Επίσης, όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο επηρεάζεται αρνητικά η συνολική λειτουργία του εντέρου και η χλωρίδα του, που είναι και η κύρια αιτία πρόκλησης βλάβης στο DNA, καθώς και η αιτία πυροδότησης μεταλλάξεων στα χρωμοσώματα. Κατά μέσο όρο, 8 ποτήρια ορθομοριακό νερό καθημερινά μειώνουν τις επιπτώσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 42-45% και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά περισσότερο από 50%.

Ακόμη, κατά τη διαδικασία της γήρανσης εμπλέκεται την σταδιακή μείωση του εξωκυττάριου και ενδοκυττάριου υγρού στο ανθρώπινο σώμα. Το σώμα ενός νεογέννητου αποτελείται κατά 85% από νερό, που σταδιακά μειώνεται σε κάτω του 75% σε έναν ενήλικα και συνεχίζει να μειώνεται περαιτέρω όσο ο χρόνος περνά. Αυτή η απώλεια νερού συμβάλει τα μάλα στη μείωση του όγκου των ιστών και είναι η πλέον χαρακτηριστική εικόνα του γήρατος. Η χρόνια αφυδάτωση μας κάνει να γέρναμε πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό και ονομάζεται “Πρόωρη Βιολογική Γήρανση”.

Άλλα συμπτώματα που μπορούν να οφείλονται σε χρόνια αφυδάτωση είναι μεταξύ άλλων:

  1. Συχνές ουρολοιμώξεις: όσοι είναι αφυδατωμένοι έχουν πάντα πιο συμπυκνωμένα ούρα με αποτέλεσμα οι τοξίνες που περιέχονται σε αυτά να προκαλούν βλάβη στο επιθήλιο των οργάνων του ουροποιητικού συστήματος και να αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων που μπορεί να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στα νεφρά… και όχι μόνο.
  2. Υγεία των δοντιών: η αφυδάτωση μειώνει δραματικά την παραγωγή σιέλου και επομένως την προστασία που παρέχει στα δόντια. Εκείνοι που αθλούνται και ιδρώνουν έντονα πρέπει να το προσέχουν ιδιαίτερα.
  3. Καρδιαγγειακά νοσήματα: εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες και ανακοινώσεις αποδεικνύουν ότι η αφυδάτωση αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικών.
  4. Κακή πέψη: οι εκκρίσεις των πεπτικών υγρών είναι σημαντικά μειωμένες.
  5. Αρρύθμιστη αρτηριακή Πίεση: σε όσους είναι αφυδατωμένοι η ποσότητα του αίματός τους δεν επαρκεί για να γεμίσει τις αρτηρίες και τις φλέβες. Έτσι, το σώμα δυσκολεύεται να ρυθμίσει σωστά τη πίεση, με αποτέλεσμα είτε να έχουμε αυξημένη είτε χαμηλή αρτηριακή πίεση, με όλα τα συνεπακόλουθα.

Για να συγκρατηθεί αυτό το νερό εντός των κυττάρων, πρέπει να πληρεί κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  1. Να υπάρχουν επαρκή μεταλλικά στοιχεία
  2. Να μπορεί το κύτταρο να παράγει αρκετή ενέργεια ώστε να τροφοδοτεί τις κυτταρικές αντλίες που ρυθμίζουν την ποσότητα του νερού εντός του κυττάρου
  3. Να επαρκούν τα διαθέσιμα αμινοξέα και πρωτεΐνες ώστε να είναι ο οργανισμός να μπορεί να κατασκευάσει τους μηχανισμούς για την επάρκεια νερού εντός του οργανισμού.
  4. Να έχει ο οργανισμός στη διάθεσή του όλες τις θρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνες, ένζυμα, ιχνοστοιχεία και λιπαρά οξέα, που είναι αναγκαία για την διατήρηση της ομοιόστασης εντός των κυττάρων.

Εν κατακλείδι:

Η κατανάλωση άφθονου, καθαρού καλής ποιότητας θρεπτικού και ενεργοποιημένου Ορθομοριακού νερού… από κοινού με την κάλυψη του οργανισμού σε ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία που αποτελούν το καύσιμό του, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για επίτευξη καλής και διαχρονικής υγείας.

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός βιολόγος – Γενετιστής
Πρώην Διοικητής Νοσοκομείου ‘ΕΛΠΙΣ’

Share this post

Αφήστε μια απάντηση