Θυρεοειδής Αδένας

Θυρεοειδής Αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται κάτω από τον λάρυγγα, στη βάση του λαιμού και έχει το σχήμα πεταλούδας. Εκκρίνει ορμόνες – Τ3 και Τ4 – που μέσω του ανθρώπινου κυκλοφορικού συστήματος μεταφέρονται στα κύτταρα και ρυθμίζουν πολλές βιοχημικές διαδικασίες.

Συμπτώματα δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα

Κόπωση, κατάθλιψη, αίσθημα αδυναμίας, έλλειψη διάθεσης, ευαισθησία στο κρύο, δυσκοιλιότητα, τάση για αύξηση του βάρους, κατακράτηση υγρών, ξηρό δέρμα που απολεπίζεται, αίσθηση φαγούρας, λεπτά και εύθραυστα νύχια, πόνοι στις αρθρώσεις και μυϊκές κράμπες, δυσκοιλιότητα, προβλήματα στο έμμηνο κύκλο και στειρότητα στις γυναίκες, μειωμένη εφίδρωση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, είναι συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Πότε πάσχει ο θυρεοειδής;

Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του οργανισμού και τα προβλήματά του γενικά δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Σύμφωνα με την Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική ο θυρεοειδής αδένας δεν πάσχει ποτέ πρωτογενώς, αποκομμένος από τον υπόλοιπο οργανισμό, αλλά επειδή ασχολείται με τον μεταβολισμό αντικατοπτρίζει – ίσως περισσότερο από κάθε άλλο όργανο – την υγεία και την λειτουργικότητα όλων των κυττάρων.

Ένα από τα πιο συχνά αίτια της παχυσαρκίας είναι η πολύπλοκη σχέση του θυρεοειδούς με το μεταβολισμό και κατ’ επέκταση με όλα τα συστήματα του οργανισμού. Οι χρόνιες διατροφικές ελλείψεις σε συνδυασμό με την αυξημένη τοξίνωση του οργανισμού, οδηγούν αναπόφευκτα σε μειωμένη παραγωγή της ορμόνης θυροξίνη, αλλά και σε ατελή χρήση της από το σώμα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίπους αντί για την παραγωγή ενέργειας.

Τα ορθομοριακά στοιχεία που είναι απαραίτητα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το σελήνιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, το αμινοξύ τυροσίνη, η ιωδίνη ως kelp ή θαλάσσια άλγη και η βιταμίνη C.

Ο θυρεοειδής έχει άμεση σχέση με τα επινεφρίδια, τα οποία «ερεθίζει» και προτρέπει σε δράση όταν αυτά υπολειτουργούν. Με την πάροδο του χρόνου όμως, αυτή η συνεχής υπερδιέγερση του αδένα για να υποστηρίξει τη συνεχή έκκριση αγχωτικών ορμονών – αυτό που στην Ο.Δ.Ι. ονομάζουμε βιοχημικό άγχος – έχει ως αποτέλεσμα τη δική του εξάντληση και δυσλειτουργία.

Έτσι, η άποψη πολλών ερευνητών της φυσικής Ιατρικής, όπως και της Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής, είναι ότι με την υποστήριξη των επινεφριδίων αποκαθίσταται σε πολλές περιπτώσεις και η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και πολλά συμπτώματα, όπως η θυρεοειδίτιδα, υποχωρούν.

Ακόμη ένας λόγος δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα είναι η αυξανόμενη περιβαλλοντική ρύπανση και ειδικά η παρουσία βαρέων μετάλλων, καθώς και η ακτινοβολία των ραδιενεργών ισοτόπων του ιωδίου, τα οποία απορροφούνται και εξουδετερώνεται από αυτόν. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη διατροφική υποστήριξη, σωστή και τακτική αποτοξίνωση, καθώς και προστασία από την περιβαλλοντική ρύπανση κάθε είδους, με αποφυγή της εάν είναι δυνατόν.

Συμπερασματικά, τα προβλήματά του εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της ανισορροπίας και των πέντε Θεμελίων της Ορθομοριακής Διατροφής. Η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του πρέπει να γίνεται ολοκληρωμένα, σύμφωνα με τις αρχές της Ο.Δ.Ι., και αυτό στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Σε πολλές περιπτώσεις άτομα που ακολούθησαν την Oρθομοριακή Διατροφή και εφάρμοσαν την Oρθομοριακή Διατροφική Ιατρική παρατήρησαν τις τιμές του θυρεοειδούς να αποκαθίστανται πλήρως και έτσι μπόρεσαν να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή, την οποία λάμβαναν πολλά χρόνια, πάντα όμως σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους.

Η Ορθομοριακή αντιμετώπιση

Ανάγκες & Ορθομοριακή προσέγγιση

You've just added this product to the cart: