Ξυλιτόλη | Ένα αθώο και υγιεινό φυσικό γλυκαντικό

Ξυλιτόλη | Ένα αθώο και υγιεινό φυσικό γλυκαντικό

Η ξυλιτόλη είναι ένα εξαιρετικό φυτικής προέλευσης γλυκαντικό που είναι η καλύτερη λύση για αντικατάσταση της γνωστής μας ζάχαρης, καθότι έχει την ίδια γεύση και γλυκύτητα με αυτήν. Διαλύεται στο νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως η ζάχαρη σε όλες τις συνταγές.

Συνδυάζει δύο χαρακτηριστικά: εκείνων των μορίων του σακχάρου και εκείνων της  αλκοόλης, όπου η μοριακή τους δομή, τους επιτρέπει να διεγείρουν τους υποδοχείς γεύσης για το αίσθημα της γλυκιάς γεύσης στο στόμα.

Έχει περίπου 40% λιγότερες θερμίδες απ’ ότι η γνωστή μας άσπρη ζάχαρη, δηλαδή 2,4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ η ζάχαρη έχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Ενδείκνυται για όσους προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους ή έχουν μεταβολικά νοσήματα, αλλά και για όσους είναι σε προδιαβητικό στάδιο ή έχουν διαβήτη διότι απορροφάται αργά από τον οργανισμό και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μόλις 7, ενώ η κοινή ζάχαρη 70!

Επίσης, η ξυλιτόλη δεν προκαλεί τερηδόνα και εμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, το μέσο αυτί και το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Συμβάλλει έτσι στην πρόληψη των οδοντικών κοιλοτήτων και των φλεγμονωδών παθήσεων των ούλων!

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση ξυλιτόλης μπορεί να βελτιώνει την πυκνότητα των οστών και επομένως να δρα προληπτικά κατά της οστεοπόρωσης, καθότι αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε ανόργανα άλατα, ασβέστιο και φώσφορο.

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών

Επιστημονική Ομάδα Ορθομοριακής Διατροφής

Βιβλιογραφία:

Krista Salli et al. Nutrients,  2019, Xylitol’s Health Benefits beyond Dental Health: A Comprehensive Review

C. Baudin Chir Dent Fr., 1986, Xylitol and the prevention of dental caries

Janaina Hanson et al. J. Mass Dent Soc., 2011, Xylitol and caries prevention

Vishal Ahuja et al., Foods, 2020, Biological and Pharmacological Potential of Xylitol: A Molecular Insight of Unique Metabolism

Shinobu Takayasu et al., BMC Nephrol, 2020, Secondary oxalosis induced by xylitol concurrent with lithium-induced nephrogenic diabetes insipidus: a case report

Salim Ur-Rehman et al., Crit Rev Food Sci Nutr., 2015, Xylitol: a review on bioproduction, application, health benefits, and related safety issues

Diptarka Dasgupta et al., Microbiol Res., 2017, Challenges and prospects of xylitol production with whole cell bio-catalysis: A review

Bettina K Wölnerhanssen et al., Crit Rev Food Sci Nutr., 2020, Metabolic effects of the natural sweeteners xylitol and erythritol: A comprehensive review

Eva M Söderling et al., Curr Microbiol, 2010, Xylitol and erythritol decrease adherence of polysaccharide-producing oral streptococci

Eby Aluckal et al. Indian J Dent Res., 2018, Effectiveness of xylitol and polyol chewing gum on salivary streptococcus mutans in children: A randomized controlled trial

Bettina K. Wölnerhanssen et al.,  Am J. Physiol Endocrinol Metab., 2016, Gut hormone secretion, gastric emptying, and glycemic responses to erythritol and xylitol in lean and obese subjects

Γιώργος Μηνούδης, 2018, 9η έκδοση, Βίβλος Υγείας
Γιώργος Μηνούδης, 2000, Διατροφολογία, η ιατρική του 21ου αιώνα

Η Ορθομοριακή Διατροφή σας προτείνει:
Zylosweet Granules: Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και στον έλεγχο του βάρους

Share this post

Αφήστε μια απάντηση