Ορθομοριακή Διατροφή για παιδιά και εφήβους | Το θεμέλιο για έναν υγιή ενήλικα

Ορθομοριακή Διατροφή για παιδιά και εφήβους | Το θεμέλιο για έναν υγιή ενήλικα

Σε κάθε περίπτωση η συνήθεια δημιουργεί επίκτητη κληρονομικότητα και έτσι, ό,τι έμαθε κάποιος να καταναλώνει ως παιδί, αλλά και ως έφηβος, με μαθηματική ακρίβεια θα αποτελέσουν και τις διατροφικές του συνήθειες και επιλογές όταν ενηλικιωθεί και θα τον συνοδεύουν μέχρι το πέρας της ζωής του!

Είναι σημαντικό το παιδί που μεγαλώνουμε με γνώμονα τη διαχρονική υγεία του, να μάθει από πολύ νωρίς τον υγιεινό τρόπο διατροφής, γιατί είναι σχεδόν σίγουρο πως οι συνήθειες της παιδικής ηλικίας – ειδικά οι διατροφικές – θα καθορίσουν με βεβαιότητα τα επίπεδα της υγείας του στο μέλλον. Επίσης ενδεχόμενες λανθασμένες επιλογές των γονέων ή των εκπαιδευτών είναι πιθανό να ακολουθούν το παιδί στο μέλλον και να του δημιουργούν αρκετά προβλήματα, πολλά εκ των οποίων θα είναι ήδη συστηματοποιημένα και μη αναστρέψιμα, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης.

Υπό αυτή την έννοια, η σωστή διατροφή στα παιδιά και τους εφήβους, θα μπορούσε εν δυνάμει να διασφαλίσει ότι το άτομο θα προσέξει και τη διατροφή του κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του.

Στα μικρά παιδιά είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την μελλοντική κατάσταση της υγείας τους τα καθημερινά τους γεύματα να είναι χορταστικά αλλά μικρά και πιο συχνά – δηλαδή τουλάχιστον πέντε ή και έξι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο το σίγουρο είναι πως καταφέρνουμε εύκολα να περιορίζουμε το αίσθημα της πείνας, καθώς έτσι διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα της ινσουλίνης και τροφοδοτούμε τον εξαιρετικά ενεργό παιδικό οργανισμό με την ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει απρόσκοπτα και ισορροπημένα, αποφεύγοντας παράλληλα την αφυδάτωση καταναλώνοντας αρκετό ενεργοποιημένο ορθομοριακό νερό.

Τα γεύματα πλούσια σε κεκορεσμένα λίπη και υδατάνθρακες, αλλά και ένα διαιτολόγιο φτωχό σε φρούτα και λαχανικά, θα οδηγήσουν το παιδί στο να γίνει εύσαρκο στην παιδική ηλικία και παχύσαρκο στην ενήλικη ζωή.

Επιπλέον, η χαμηλή έκθεση στον ήλιο, σε συνδυασμό με χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου από την καθημερινή διατροφή οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ανεπάρκεια της βιταμίνης D και βέβαια ασβεστίου, που σημαίνει σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα στο μέλλον, όπως ραχίτιδα ή οστεομαλακία, προβλήματα στα δόντια κ.λπ., ενώ ως ενήλικας μπορεί να πληγεί από σοβαρής μορφής  οστεοπόρωση.

Ο σίδηρος από την άλλη, είναι ένα ακόμα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο που είναι αναγκαίο για πολλές μεταβολικές λειτουργίες και η έλλειψή του προκαλεί αναιμίες! Μια σοβαρή και χρόνια σιδηροπενική αναιμία κατά την παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει στην ενήλικη ζωή σε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, προβλήματα εγκυμοσύνης, μυοσκελετικά προβλήματα όπως για παράδειγμα κύφωση, επιρρέπεια σε λοιμώξεις και πολλά άλλα.

Η λύση βρίσκεται στην Ορθομοριακή Διατροφή και προκειμένου να μην αναλωθούμε στο τι δεν πρέπει να κάνουν οι γονείς, θα επικεντρωθούμε στο τι πρέπει να κάνουν ώστε να προετοιμάσουν το παιδί να γίνει ένας υγιής ενήλικας.

Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί ποιες τροφές είναι κατάλληλες για το παιδί μου; Πώς να το αναθρέψω σωστά και τι πρέπει να προσέχω;

Πώς θα εξασφαλίσω ότι μεγαλώνοντας θα γίνει ένα απόλυτα υγιές και ισορροπημένο νοητικά, ψυχικά και σωματικά άτομο;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που έχουν  οι γονείς. Επενδύοντας στην υγεία και στη σωστή διατροφή και ανατροφή με στέρεες βάσεις των παιδιών, επενδύουμε σε μία υγιή αυριανή κοινωνία. Υγεία, ανάπτυξη και σωστή ανατροφή είναι αλληλένδετα και εξαρτώνται από τρείς άξονες: τη Νοοτροπία, τη Διατροφή και τον Τρόπο ζωής.

Ο Έλληνας κλινικός ορθομοριακός διατροφολόγος και ιδρυτής της Ορθομοριακής Διατροφής και της Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής Γιώργος Μηνούδης στο βιβλίο του «Παιδική Διατροφή και ανάπτυξη» από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ αναλύει σε βάθος όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη σωστή παιδική διατροφή και ανάπτυξη του παιδιού, από τη γέννησή του μέχρι την εφηβεία.

  • το ρόλο της σωστής διατροφής στην υγεία του παιδιού
  • πώς η διατροφή επηρεάζει τη νοημοσύνη, τη μάθηση και τη συμπεριφορά
  • ποια ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία, όταν λείπουν από τον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας
  • πώς Νους, Ψυχή και Σώμα συνδέονται με τη διατροφή και τη βιοχημεία του εγκεφάλου
  • ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται γιατί έχουν συνδεθεί με πολλές παιδικές παθήσεις, αλλά και με την παχυσαρκία
  • για την ορθομοριακή πρόληψη και θεραπεία των παιδικών παθήσεων με εντελώς φυσικό τρόπο, χωρίς χημικά φάρμακα

Η Ορθομοριακή Διατροφή βασίζεται στις βιο-αναγεννητικές τροφές

Το φυτικό βασίλειο περιέχει εκπληκτικές βιο-αναγεννητικές τροφές, οι οποίες παρέχουν στο παιδί τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται σε καθημερινή βάση.

Όλες οι άλλες τροφές ονομάζονται βιο-οξειδωτικές, οι οποίες μπορεί να είναι “νόστιμες” μεν – κυρίως λόγω των συντηρητικών, χρωστικών και γευστικών χημικών που προστίθενται κατά την βιομηχανοποίησή τους, αλλά δυστυχώς οξειδώνουν και φθείρουν τα κύτταρα, αφού είναι δύσπεπτες, με αλλοιωμένα θρεπτικά στοιχεία, μακρομόρια που προκαλούν τροφικές δυσανεξίες, φλεγμονές, πρόωρο βιολογικό γήρας και πολλά άλλα προβλήματα στην μελλοντική ενήλικη ζωή των παιδιών.

Επιλέγοντας τις βιο-αναγεννητικές τροφές το παιδί σας μπορεί να τρώει όσο θέλει, διότι οι θερμίδες που θα καταναλώνει είναι απαραίτητες, ισορροπημένες και μεταβολικά λειτουργικές. Συνυπάρχουν δε με πολλά ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία, που προωθούν τις σωστές καύσεις, εμποδίζουν τη λιπογένεση και αυξάνουν την λιποδιάλυση.

Αρχίστε λοιπόν πρώτα να αυξάνετε την κατανάλωση των βιο-αναγεννητικών τροφών στα παιδιά σας και ταυτόχρονα μειώστε τις βιο-οξειδωτικές.

Παρατηρήστε τη διαφορά στην υγεία των παιδιών, όταν καταναλώνουν τις μεν ή τις δε – πως αισθάνονται, πως συμπεριφέρονται, την ενέργειά τους, την δύναμη και την ευεξία τους.

Θα παρατηρήσετε ότι το σώμα τους, καθώς η βιοχημεία του αλλάζει προς το καλύτερο, θα αρχίσει να μην προτιμάει  τις βιο-οξειδωτικές τροφές και να αποζητά τις βιο-αναγεννητικές. Όσο περισσότερο βασίζετε την διατροφή των παιδιών σας στις βιο-αναγεννητικές τροφές, τόσο πιο καλά και γρήγορα αποτελέσματα θα ανακαλύψετε πάνω τους.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να χτίσει ένας γονιός τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού του που θα το ακολουθούν για μια ολόκληρη ζωή… με κάποιο μαγικό άγγιγμα, αλλά να είστε σίγουροι, πως το μεγαλύτερο ταξίδι ξεκινά πάντα με το πρώτο αποφασιστικό βήμα.

Όταν κάνετε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διαχρονικής υγείας του παιδιού σας, εκείνη θα κάνει 1000 βήματα προς εκείνο.

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών

Βιβλιογραφία

Παιδική Διατροφή και ανάπτυξη, Γιώργος Μηνούδης, εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Bartłomiej Mateusz Zalewski et al, Crit Rev Food Sci Nutr., 2017, Nutrition of infants and young children (one to three years) and its effect on later health: A systematic review of current recommendations (EarlyNutrition project)

Bernadeta Patro-Gołąb et al, Obes Rev., 2016, Nutritional interventions or exposures in infants and children aged up to 3 years and their effects on subsequent risk of overweight, obesity and body fat: a systematic review of systematic reviews

Jane Feinmann, BMJ, 2020, The BMJ appeal 2020-21: “Without good nutrition, children’s health outcomes worsen, as do their life chances”

Sacha Verjans-Janssen et al, Nutrients, 2019, A Cross-Sectional Study on the Relationship between the Family Nutrition Climate and Children’s Nutrition Behavior

Nicola Wiseman et al, J Nutr Educ Behav., 2015, A Systematic Review of Data Collection Techniques Used to Measure Preschool Children’s Knowledge of Food and Nutrition

Paulina Duma-Kocan et al, Rocz Panstw Zakl Hig., 2017, Assessment of nutritional habits and preferences among secondary school students

Nicola Szeja et al, Rocz Panstw Zakl Hig., 2017, Selected eating behaviours of girls and boys attending sport-oriented classes

Morag J. Andrew et al, Nutr Clin Pract., 2010, Growth in cerebral palsy

Kristie L. Bell et al, BMC Public Health, 2010, A prospective, longitudinal study of growth, nutrition and sedentary behaviour in young children with cerebral palsy

Ayten Yakut et al, Neuro Endocrinol Lett., 2006, Serum leptin levels in children with cerebral palsy: relationship with growth and nutritional status

C. Malone et al, Ir J Med Sci., 2016, Growth and nutritional risk in children with developmental delay

Share this post

Αφήστε μια απάντηση


You've just added this product to the cart: