Το δικό σας κολλαγόνο

Το δικό σας κολλαγόνο

Σήμερα κυκλοφορούν όλο και περισσότερα προϊόντα κολλαγόνου ζωικής προέλευσης που υπόσχονται αντιγηραντική δράση. Πολλές εταιρίες διαφημίζουν χάπια, σκόνες, κρέμες, πόσιμα διαλύματα και ενέσεις, ενώ αναφέρονται στην ποιότητά τους και στα εκπληκτικά αποτελέσματα που έχουν σε ένα μη επιστημονικά ενημερωμένο και ανυποψίαστο καταναλωτικό κοινό.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαρά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ζωικό κολλαγόνο μπορεί να μεταβολίζεται αποτελεσματικά σε ανθρώπινο κολλαγόνο, ενώ υπάρχουν πολλές ενδείξεις για τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει για την υγεία μας. Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να συνθέσει το σώμα κολλαγόνο είναι αυτός που προορίζεται από τη φύση για εμάς και που έχει δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, δηλαδή το να παρέχουμε στον οργανισμό μας τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται ώστε το σώμα να μπορεί να το συνθέσει.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ;

Το κολλαγόνο είναι μια ινώδης πρωτεΐνη. Αποτελεί περίπου το 30% του συνόλου των πρωτεϊνών του σώματος και είναι ένα συστατικό του συνδετικού ιστού που παρέχει αντοχή και δομή στα οστά, στο δέρμα, στους συνδέσμους, στους τένοντες, στους μυς, στα εσωτερικά όργανα και στα μάτια.

Υπάρχουν τουλάχιστον 16 τύποι κολλαγόνου στο σώμα μας και το 80-90% αυτών αποτελείται από τους τύπους 1, 2 και 3. Τα βρέφη και τα παιδιά παράγουν περισσότερο κολλαγόνο τύπου 3 επειδή έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή τους. Καθώς μεγαλώνουμε και το σώμα μας φτάνει στην προγραμματισμένη εκ των προτέρων μορφή του παράγει πολύ περισσότερο κολλαγόνο τύπου 1 για τη διατήρηση της μορφής και για τις λειτουργίες του.

Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία για την παραγωγή των πρωτεϊνών. Η γλυκίνη, η προλίνη και η λυσίνη αποτελούν σχεδόν το 50% των αμινοξέων που απαιτούνται για τον σχηματισμό κολλαγόνου, πρέπει όμως πρώτα να μεταβολιστούν μέσω μιας διαδικασίας για την οποία απαιτείται βιταμίνη C και πολλά άλλα θρεπτικά στοιχεία.

ΠΡΟ-ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΕΝΟ ΖΩΙΚΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ

Όταν ο οργανισμός μας δεν παράγει αρκετό κολλαγόνο επέρχεται πρόωρη γήρανση, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν πιο ξηρό και πιο λεπτό δέρμα, ρυτίδες, δυσκαμψία των αρθρώσεων και πολλές εκφυλιστικές παθήσεις, όπως αρθρίτιδα και οστεοπόρωση. Σε αντίθεση με ότι πιστεύεται ευρέως, τα επίπεδα του κολλαγόνου στο σώμα δεν μειώνονται επειδή γερνάμε, αλλά αυτός ο αντιεπιστημονικός ισχυρισμός δίνει την ευκαιρία στις διάφορες εταιρίες να ισχυρίζονται ότι η μόνη θεραπεία είναι το προ-μεταβολισμένο ζωικό κολλαγόνο τους.

Η αλήθεια είναι ότι οι συνεχείς φλεγμονές και το συνεχές περιβαλλοντικό στρες που δημιουργούνται από παράγοντες όπως το κάπνισμα, η περιβαλλοντική μόλυνση, η κακή διατροφή, η αφυδάτωση, οι διεγερτικές ουσίες και η έλλειψη ύπνου είναι οι πραγματικές αιτίες, αλλά αυτό δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό από τους απρόθυμους καταναλωτές, όπως και το να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και τελικά τους οδηγεί στο να πιστέψουν την προφανή προπαγάνδα των εταιριών αυτών.

Το κολλαγόνο των προϊόντων αυτών πρέπει πρώτα να χωνευτεί, να απορροφηθεί και να ξανα-μεταβολιστεί σε ανθρώπινης μορφής κολλαγόνο, μια παρατεταμένη διαδικασία που προκαλεί στρες σε ένα ήδη εξαντλημένο σώμα με αμφίβολα αποτελέσματα, αλλά ενέχει και πολλούς κρυφούς κινδύνους για την υγεία.

Τα άτομα με ευαισθησία σε κάποια τροφή μπορεί να υποφέρουν από μια έξαρση αυτοάνοσου νοσήματος, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο ερυθηματώδης λύκος, διότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τα παράγωγα του ζωικού κολλαγόνου ως ξένα στοιχεία και τους επιτίθεται, επιτιθέμενο στο ίδιο το σώμα.

Το κολλαγόνο και η ζελατίνη από βοοειδή μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί εάν είναι ασφαλές το κολλαγόνο από κοτόπουλα. Πολλές παρενέργειες που συνδέονται με άλλου είδους συμπληρώματα που περιέχουν κοτόπουλο περιλαμβάνουν ναυτία, καούρα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, ερεθισμούς του δέρματος και πονοκεφάλους. Το κολλαγόνο που προέρχεται από θαλάσσιες πηγές, όπως από οστρακοειδή και από χόνδρο καρχαρία διαφημίζεται ως πιο εύκολα απορροφήσιμο, περιέχει όμως επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ασβεστίου και μπορεί να οδηγήσει σε υπερασβεστιαιμία, η οποία προκαλεί δυσκοιλιότητα, πόνους στα οστά, κόπωση, ναυτία, έμετο και καρδιακές αρρυθμίες.

Πολλά άλλα υποτιθέμενα είδη θεραπείας με κολλαγόνο είναι στην καλύτερη περίπτωση μη αποτελεσματικά, στη χειρότερη δε περίπτωση επιβλαβή.

Ενέσεις – μπορεί να προκαλέσουν αποστήματα, ουλές, νέκρωση του δέρματος και μολύνσεις, που οδηγούν σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κρέμες – τα μόρια κολλαγόνου που περιέχονται στις κρέμες είναι πολύ μεγάλα για να απορροφηθούν από το δέρμα και δεν ωφελούν σε τίποτα. Η τοπική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του δέρματος και σε αλλεργικές αντιδράσεις.

Πόσιμο – συχνά περιέχει επιβλαβή συντηρητικά, αρωματικές ύλες, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως για παράδειγμα ασπαρτάμη – μία νευροτοξική καρκινογόνο ουσία που προωθεί την επιληψία. Μετά την κατάποση, η ασπαρτάμη διασπάται και οξειδώνεται σε φορμαλδεΰδη, η οποία προκαλεί σοβαρές βλάβες στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα και μόνιμες βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Για να αποφύγετε όλους αυτούς τους κινδύνους, η μόνη επιστημονικά αποδεδειγμένη λύση είναι το να παρέχουμε στον οργανισμό μας τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται και τα ίδια τα ζώα για την παραγωγή του δικού τους κολλαγόνου, δίνοντάς του τη δυνατότητα να συνθέσει το δικό μας ανθρώπινο κολλαγόνο με φυσικό τρόπο.

Το Collagen Essentials παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία από φυτικές πηγές, μη γενετικά τροποποιημένα, τα οποία όχι μόνο προωθούν τη σύνθεση κολλαγόνου, αλλά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας συνολικά.

Αυτό το διπλό όφελος μπορεί να περιλαμβάνει την καλύτερη αιματική κυκλοφορία, μέσω της ενίσχυσης των αιμοφόρων αγγείων με τη βελτίωση της ελαστικότητάς τους (βιταμίνη Ε), την επούλωση των τραυμάτων μέσω της αναγέννηση των ιστών, τη συντήρηση και την ενίσχυση του συνδετικού ιστού (βιταμίνη Ε και κατεχίνες πράσινου τσαγιού), την πρόληψη της αρθρίτιδας και την μείωση του πόνου που προκαλεί με την αύξηση της κινητικότητας των αρθρώσεων και τη μείωση της φλεγμονής (βιταμίνη Α), και οφέλη που αφορούν την ομορφιά, όπως η πρόληψη της κυτταρίτιδας με την επιδιόρθωση και την ενίσχυση των ινών των ιστών (χαλκός).

Παρακάτω αναφέρονται μερικά μόνο από τα συστατικά που περιέχονται στο Collagen Essentials και το διπλό όφελός τους στην υγεία.

ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Η Ορθομοριακή Διατροφή έχει ως στόχο να σας παρέχει σκευάσματα που προσφέρουν τα μέγιστα στην υγεία και να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματικά και ασφαλή. Έτσι έχουν και τα καλύτερα αποτελέσματα και ως προς την ομορφιά.

Ο τρόπος που δρα το Collagen Essentials έχει μελετηθεί ειδικά για να συμβαδίζει με το ήθος της Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής που είναι η βέλτιστη θρέψη των κυττάρων με τα φυσικά και σωστά θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να έχουμε υψηλά επίπεδα υγείας.

Για να απολαύσετε πλήρως τα οφέλη αυτής της προσέγγισης, θα πρέπει επίσης να αλλάξετε και άλλους παράγοντες, όπως περιβαλλοντικούς, διατροφής και τρόπου ζωής, παρόλο που οι περισσότεροι είμαστε μάλλον απρόθυμοι για κάτι τέτοιο, καθώς αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες που καταστρέφουν το κολλαγόνο του σώματος, προκαλούν ασθένειες και προωθούν χαμηλά επίπεδα υγείας.

by Sam Minoudis

Share this post

Αφήστε μια απάντηση