Βιταμίνη C – Τα οφέλη της πιο διάσημης βιταμίνης

Βιταμίνη C – Τα οφέλη της πιο διάσημης βιταμίνης

Η γνωστή πλέον σε όλους βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να τη συνθέτει όπως πολλά άλλα θηλαστικά, και ως εκ τούτου είναι αναγκασμένος να τη λαμβάνει από τις τροφές που καταναλώνει καθημερινά. Σε περίπτωση μακροχρόνιας έλλειψης της, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στα επίπεδα υγείας!

Οφέλη της βιταμίνης C

  • Η βιταμίνη C έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες και άπειρα και σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, διότι συμβάλλει ενεργά:
  • Στη διατήρηση της αποτελεσματικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Στη δημιουργία του κολλαγόνου
  • Στην απρόσκοπτη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, των οστών, του δέρματος, των δοντιών
  • Στο σωστό μεταβολισμό για παροχή ενέργειας στον οργανισμό
  • Στη σωστή και ισορροπημένη λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • Στην καλή ψυχολογική κατάσταση
  • Στην προστασία των κυττάρων ενάντια στο οξειδωτικό στρες
  • Στη μείωση της κόπωσης
  • Στην αναγέννηση του δέρματος
  • Στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών
  • Στην αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου, του ασβεστίου, του μαγνησίου και του ψευδαργύρου

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη βιταμίνης C σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου, αλλά και με αυξημένη μακροζωία ταυτόχρονα με καλή ποιότητα ζωής.

Μελέτες παρέμβασης με βιταμίνη C έδειξαν σημαντικές αλλαγές και διαφοροποιήσεις στους δείκτες οξείδωσης με αξιόλογο κλινικό όφελος. Μελέτες συγκέντρωσης βιταμίνης C σε υγιείς ανθρώπους έδειξαν σιγμοειδή σχέση μεταξύ της στοματικής παρουσίας δόσης και των συγκεντρώσεων βιταμίνης C στο πλάσμα και στους ιστούς. Ως εκ τούτου, η βέλτιστη δοσολογία είναι σημαντική για μελέτες παρέμβασης που χρησιμοποιούν βιταμίνη C.

Η δράση της βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι δότης ηλεκτρονίων και αυτή η ιδιότητά της αντιστοιχεί σε όλες τις γνωστές λειτουργίες της. Ως δότης ηλεκτρονίων, η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ασθένειες όπως η αθηροσκλήρωση και ο καρκίνος μπορεί να προκύψουν εν μέρει από οξειδωτικές βλάβες στους ιστούς.

Ενεργοποιεί μία μεγάλη σειρά μεταβολικών μηχανισμών στον οργανισμό και έχει εκατοντάδες χρήσεις στο σώμα.

Οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C

Οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C είναι μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ως υδροδιαλυτή αποβάλλεται πολύ εύκολα. Όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται μειώνεται σε μεγάλο ποσοστό η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C.

Οι ανάγκες για βιταμίνη C αυξάνονται σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με το βάρος, τη δραστηριότητα, τον μεταβολισμό, την ηλικία και την κληρονομική προδιάθεση. Επίσης αυξημένες ανάγκες έχουν οι καπνιστές και όσοι καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης C στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει αναιμία και τα συμπτώματα μπορεί να είναι μυαλγία, πόνος στα κόκαλα, μώλωπες, περιθυλακική αιμορραγία, προβλήματα στα ούλα, απότομες αλλαγές στη διάθεση και πολλά άλλα.

Πρέπει καθημερινά να λαμβάνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε από τη διατροφή μας, αλλά και ως Ορθομοριακό συμπλήρωμα διατροφής, για την προστασία και την προώθηση της υγείας και της ευεξίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ορθομοριακή βιταμίνη C αποτελεί το “μαγικό κλειδί” για διαχρονική υγεία, ευεξία και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης!

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών

Βιβλιογραφία

Sebastian J. Padayatty et al., J Am Coll Nutr., 2003, Vitamin C as an antioxidant: evaluation of its role in disease prevention

P. Riso et al., Eur J Clin Nutr., 2004, Lycopene and vitamin C concentrations increase in plasma and lymphocytes after tomato intake. Effects on cellular antioxidant protection

B. Frei et al, Bibl Nutr Dieta., 2001, Antioxidant vitamins: evidence from biomarkers in humans

Harri Hemilä et al., Cochrane Database Syst Rev., 2013, Vitamin C for preventing and treating pneumonia

Jennifer R. Evans et al, Cochrane Database Syst Rev., 2017, Antioxidant vitamin and mineral supplements for preventing age-related macular degeneration

P-Y. Zhang et al, Eur Rev Med Pharmacol Sci., 2014, Cardiovascular diseases: oxidative damage and antioxidant protection

Harri Hemilä et al, Cochrane Database Syst Rev., 2013, Vitamin C for preventing and treating the common cold

Vahideh Ebrahimzadeh-Attari et al, Health Promot Perspect., 2021, Nutritional approach for increasing public health during pandemic of COVID-19: A comprehensive review of antiviral nutrients and nutraceuticals

Melissa A. Moser et al, Int J Mol Sci., 2016, Vitamin C and Heart Health: A Review Based on Findings from Epidemiologic Studies

S. M. Lynch et al, Subcell Biochem., 1996, Ascorbic acid and atherosclerotic cardiovascular disease

R. R. Watson, Ariz Med., 1984, Vitamin E, A and C: cancer prevention agents?

R. R. Watson et al, J Am Diet Assoc., 1986, Selenium and vitamins A, E, and C: nutrients with cancer prevention properties

A. Lupulescu, Int J Vitam Nutr Res., 1994, The role of vitamins A, beta-carotene, E and C in cancer cell biology

Share this post

Αφήστε μια απάντηση


You've just added this product to the cart: