Ορθομοριακά Συμπληρώματα Διατροφής

Ορθομοριακά Συμπληρώματα Διατροφής

Χρειαζόμαστε συμπληρώματα
διατροφής καθημερινά;

Όλα μας τα κύτταρα και επομένως όλα τα όργανα και οι ιστοί δεν είναι τίποτα άλλο από θρεπτικά στοιχεία οργανωμένα μέσα σε νερό. Από αυτά τα πιο σημαντικά ονομάζονται μικροθρεπτικά. Τα χρειαζόμαστε καθημερινά σε μικρότερες ποσότητες από ότι τα μακροθρεπτικά που είναι οι πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες αλλά χωρίς τα μικροθρεπτικά όλα αυτά είναι άχρηστα γιατί δεν μπορούν να μεταβολισθούν, να χτίσουν υγιή κύτταρα, να παράξουν ενέργεια για τις καθημερινές μας ανάγκες και να έχουμε άμυνα εναντίον παθογόνων και τοξινών.

Αν ζούσαμε στο βουνό ή κοντά στη θάλασσα, αναπνέαμε καθαρό αέρα, τρώγαμε βιολογικές τροφές εποχής, πίναμε νερό βουνίσιας πηγής και περπατούσαμε καθημερινά μερικά χιλιόμετρα χωρίς άγχος, τότε ίσως δεν θα υπήρχε ανάγκη για συμπληρώματα διατροφής. Όλα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν και δυστυχώς η τροφή λόγω της βιομηχανικής επεξεργασίας, εντατικής γεωργίας και εξάντλησης του υπεδάφους έχει αλλοιωθεί, είναι τοξινωμένη και απογυμνωμένη από τα πολύτιμα μικροθρεπτικά.

Για παράδειγμα, για να πάρουμε από την σύγχρονη διατροφή μας καθημερινά τις απαιτούμενες ποσότητες βιταμίνης C, E αλλά και άλλων ζωτικών για την υγεία μας μικροθρεπτικών, πρέπει να καταναλώσουμε 14 πορτοκάλια ή 10 φλιτζάνια μπρόκολο ή 80 φλιτζάνια σπανάκι. Χρειαζόμαστε περισσότερα από 500μγ βιταμίνης C ημερησίως, ενώ αν δεν φάμε τα φρούτα και τα λαχανικά μέσα σε 2 εβδομάδες από την συγκομιδή τους, η βιταμίνη C έχει οξειδωθεί και εξαφανισθεί.

Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που πρέπει να λαμβάνουμε
τα σωστά συμπληρώματα διατροφής καθημερινά. Όσο καλά και αν νομίζουμε ότι
τρεφόμαστε, οι πιθανότητες είναι ότι τα κύτταρα μας πάσχουν από υποθρεψία, η οποία
σταδιακά θα εμφανισθεί ως διάφορα ψυχοσωματικά παθολογικά συμπτώματα.

Πώς θα επιλέξω
τα σωστά συμπληρώματα
διατροφής;

Για να μπορούν να χωνευτούν, να απορροφηθούν στο αίμα, να μεταβολισθούν και να ενσωματωθούν στα κύτταρα, τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.

 1. Ποιότητα των εκδόχων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της κάψουλας ή ταμπλέτας
 2. Συνέργεια των μικροθρεπτικών μεταξύ τους
 3. Βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή πόσο εύκολα απορροφούνται κυτταρικά

Τα ορθομοριακά συμπληρώματα διατροφής πληρούν και τις τρεις προϋποθέσεις χτίζοντας έτσι υγιή κύτταρα που έχουν τη σωστή – ορθή μοριακή δομή για να λειτουργούν συνεχώς σε υψηλά επίπεδα ανανέωσης και παραγωγής ισορροπημένης ενέργειας.
Αυτό το αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητα μας ως υψηλά επίπεδα ψυχικής και σωματικής υγείας και παντελή έλλειψη παθολογικών συμπτωμάτων.

Γι’ αυτό ονομάζονται «ορθομοριακά» συμπληρώματα διατροφής.

Αυτό αποδεικνύεται μέσω των κλινικών αποτελεσμάτων, αφού πολλά άτομα βλέπουν τα συμπτώματά τους να βελτιώνονται άμεσα.
Τα περισσότερα κοινά συμπληρώματα διατροφής σπάνια πληρούν και τις τρεις προϋποθέσεις και γι’ αυτό το λόγο περνούν άπεπτα από το γαστρεντερικό σύστημα χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικό όφελος στον οργανισμό.

Γιατί να επιλέξω
τα Ορθομοριακά Συμπληρώματα Διατροφής;

ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Ελεγμένες και άριστης ποιότητας φυτικές πρώτες ύλες, από μη γενετικά τροποποιημένα φυτά. Αυτές ελέγχονται, όχι μόνο από τους παρασκευαστές βάσει συγκεκριμμένων πρωτοκόλλων πριν χρησιμοποιηθούν για τα ορθομοριακά συμπληρώματα διατροφής αλλά και από τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Αυτό επιβεβαιώνεται από την χορήγηση πιστοποιητικού «Καλών Πρακτικών Παρασκευής» (στα αγγλικά Good Manufacturing Practice).

H πλειοψηφία των ορθομοριακών συμπληρωμάτων διατροφής είναι κατάλληλη για χορτοφάγους.

έκδοχα που χρησιμοποιούνται είναι από φυσικές πηγές που δεν προκαλούν καμία παρενέργεια, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και κυρίως η υγεία των καταναλωτών. Τα έκδοχα είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής και βοηθούν να γίνει η μορφοποίησή τους σε ταμπλέτα ή κάψουλα, για να σταθεροποιηθεί η θρεπτική ουσία και για καλύτερη απορρόφηση, κατανομή και διάλυσή της. Χρησιμοποιούνται επίσης για να δώσουν κάποιο χαρακτηριστικό στο σκεύασμα, όπως χρώμα, οσμή, γεύση κ.λπ.

Πολλά σκευάσματα χρησιμοποιούν τεχνητά έκδοχα, τα οποία προκαλούν διάφορα προβλήματα. Για παράδειγμα το Magnesium stearate στη συνθετική του μορφή παρασκευασμένο από υδρογονωμένο βαμβακέλαιο μπορεί να προκαλεί πέτρες στα νεφρά και ανωμαλίες στη λειτουργία του ήπατος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Όμως, όταν προέρχεται από φυσικές πηγές, δηλαδή από μη υδρογονωμένα φοινικέλαια είναι ασφαλές.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

Ισχύς εν τη ενώσει

Κάθε φόρμουλα είναι ειδικά μελετημένη από τους επιστήμονες της Ορθομοριακής Διατροφής ως προς το ποια θρεπτικά στοιχεία θα περιέχει και σε ποιες δοσολογίες. Οι συνδυασμοί των θρεπτικών στοιχείων έχουν επιλεγεί ώστε το καθένα να ενισχύει την δράση του άλλου για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, ο χαλκός είναι ανταγωνιστικός με τον ψευδάργυρο και οι αναλογίες τους πρέπει να είναι ιδανικές μεταξύ τους για να υπάρχει συνέργεια.

ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Μέγιστη απορρόφηση και δράση κυτταρικά

Η βιοδιαθεσιμότητα είναι ο βαθμός με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν από το σώμα σε κυτταρικό επίπεδο.

Η βιοδιαθεσιμότητα των ουσιών που περιέχονται στα συμπληρώματα διατροφής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι αφορούν κυρίως το ανθρώπινο μικροβίωμα και την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος γενικότερα αλλά ταυτόχρονα εξαρτάται και από τις ιδιότητες και την χημική δομή του συστατικού ή τα έκδοχα που χρησιμοποιούνται.

Όλοι αυτοί οι εξωτερικοί παράγοντες πρέπει να συντελούν ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή βιοδιαθεσιμότητα και απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, με αποτέλεσμα να φτάσουν αναλλοίωτα στο κύτταρο και έτοιμα να αρχίσουν την δράση τους.

Συμπληρώματα διατροφής για κάθε ανάγκη

Τα ορθομοριακά συμπληρώματα
διατροφής διαθέτουν τα ακόλουθα
πιστοποιητικά ποιότητας.

Πως πρέπει να λαμβάνονται;

Ο σωστός τρόπος λήψης συμπληρωμάτων διατροφής

 • Παίρνουμε μόνο συμπληρώματα διατροφής που έχουν ελεγχθεί ποιοτικά και είναι κλινικά αποτελεσματικά, δηλαδή τα επίπεδα υγείας του ατόμου που τα παίρνει αποδεδειγμένα βελτιώνονται και τα παθολογικά συμπτώματα εξαφανίζονται.
 • Η λήψη τους γίνεται με μέθοδο και συστηματικά, όχι ευκαιριακά. Έτσι μόνο θα είναι μακροπρόθεσμα ευεργετικά για τον οργανισμό μας.
 • Παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής κατόπιν σύστασης επαγγελματιών υγείας που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, όπως οι ιατροί – σύμβουλοι Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν κλινικά με αποδεδειγμένα αποτελέσματα.
 • Ελέγχουμε πάντα την ποσότητα των στοιχείων που αναφέρονται ότι περιέχει το προϊόν. Πολλά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες που δεν καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες.
 • Παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής εγκεκριμένα από την Ελληνική Εταιρεία Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής ως προς την ποιότητα, συνέργεια και βιοδιαθεσιμότητα.

Ο λανθασμένος τρόπος λήψης συμπληρωμάτων διατροφής

 • Να ξοδεύουμε υπέρογκα ποσά σε μη ελεγμένα συμπληρώματα διατροφής επειδή νομίζουμε ότι μας κάνουν «καλό» ή επειδή κάποιος μας είπε ότι θα απαλλαγούμε από προβλήματα υγείας.
 • Να τα παίρνουμε ευκαιριακά, χωρίς να γνωρίζουμε την ποιότητά τους και επειδή θέλουμε να αισθανόμαστε απλώς «καλά» γιατί αυτό το όφελος προωθούσε η διαφήμιση που είδαμε.
 • Να μην ελέγχουμε προσεκτικά τα έκδοχα που αναφέρονται στην ετικέτα ή/και τις δοσολογίες των συστατικών που περιέχουν, αν είναι αρκετές για να έχουν κάποιο αποτέλεσμα στον οργανισμό.
 • Να μην ενημερωνόμαστε για τυχόν παρενέργειες των βοτάνων που περιέχουν, αν επηρεάζουν αρνητικά τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε και αν προωθούν θυρεοειδίτιδα και ενδοκρινικές διαταραχές σε γυναίκες ή προκαλούν γυναικομαστία στους άνδρες.
 • Να μην γνωρίζουμε αν απορροφώνται και μεταβολίζονται κυτταρικά ή αποβάλλονται αχρησιμοποίητα από το σώμα και πιθανώς προκαλούν υποαλλεργικές αντιδράσεις.

Ποιος τα συστήνει;

Οι επιστήμονες της Ορθομοριακής Διατροφής έχουν σχεδιάσει πρωτοποριακές φόρμουλες και σας συμβουλεύουν για το σωστό τρόπο λήψης των συμπληρωμάτων διατροφής, βασιζόμενοι σε αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη τη λήψη φαρμάκων, τις τροφικές δυσανεξίες και γενικά τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου.

Τα ορθομοριακά συμπληρώματα διατροφής έχουν αποδεδειγμένο κλινικό αποτέλεσμα και τα χρησιμοποιούν οι ιατροί – σύμβουλοι Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής σε χιλιάδες άτομα καθημερινά.

Επιστημονικός και κλινικά αποτελεσματικός τρόπος λήψης των συμπληρωμάτων διατροφής, σύμφωνα με τις συστάσεις των ιατρών – συμβούλων Ο.Δ.Ι.

 1. Για την καθημερινή θρέψη των κυττάρων χρησιμοποιούμε έναν από τους 3 συνδυασμούς ΠΡΟΛΗΨΗΣ – Βασική, Ενισχυμένη, Ολοκληρωμένη.
 2. Για συγκεκριμένα παθολογικά συμπτώματα (άγχος, κατάθλιψη, έλλειψη ενέργειας, ρύθμιση της όρεξης, ισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενεργοποίηση μεταβολισμού, μυοσκελετικούς πόνους, και λοιπά) προσθέτουμε για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί το ανάλογο ορθομοριακό συμπλήρωμα διατροφής.
 3. Για χρόνια και επίμονα προβλήματα υγείας συμβουλευόμαστε έναν ιατρό – σύμβουλο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής και ακολουθούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων των παθολογικών συμπτωμάτων.