Βιώσιμη παραγωγή υγιεινών τροφών

Βιώσιμη παραγωγή υγιεινών τροφών

Η Επιτροπή EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health, η οποία ασχολείται με την υγεία και την τροφή των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, έθεσε σε 37 κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο το εξής ερώτημα: Μπορούμε να θρέψουμε έναν πληθυσμό 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων με υγιεινή διατροφή χωρίς να ξεπεράσουμε τα όρια αντοχής του πλανήτη; Η απάντηση ήταν ναι, αλλά αυτό θα είναι αδύνατον εάν δεν αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες, εάν δεν βελτιωθεί η παραγωγή τροφίμων και εάν δεν μειωθεί η σπατάλη τους.

Υπό την προεδρία του καθηγητή Walter Willett και του κ. Johan Rockström, καθώς και άλλους επιστήμονες σε διάφορους τομείς από 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της γεωργίας, τις πολιτικές επιστήμες και το περιβάλλον. Στην έκθεσή της η Επιτροπής EAT – Lancet αναφέρει ότι η παγκόσμια κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων θα πρέπει να διπλασιαστεί έως το 2050, ενώ η κατανάλωση τροφίμων όπως το κόκκινο κρέας και η ζάχαρη θα πρέπει να περιοριστεί σε λιγότερο από 50% της τωρινής και θα πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή, ειδικά οι ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της «μηδενικής πείνας» (Zero Hunger) μέχρι το 2030.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Walter Willett MD, η έκθεση EAT-Lancet είναι η πρώτη πλήρης επιστημονική επισκόπηση του τι αποτελεί υγιεινή διατροφή από ένα βιώσιμο σύστημα διατροφής και ποιες δράσεις μπορούν να υποστηρίξουν και να επιταχύνουν τον μετασχηματισμό του σημερινού συστήματος διατροφής.

Η υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής από συστήματα βιώσιμων τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο θα διαφυλάξει τον πλανήτη μας και θα συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα δράσεις για την ενημέρωση του κόσμου γιατί όπως αναφέρει ο ΟΗΕ εάν δεν γίνει αυτή η αλλαγή ο πληθυσμός της γης θα υποφέρει όλο και περισσότερο από υποσιτισμό και υποθρεψία και τα παιδιά μας θα κληρονομήσουν έναν πλανήτη του οποίου μεγάλο μέρος θα έχει υποβαθμιστεί σοβαρά.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Johan Rockström PhD, η τροφή είναι ο μοναδικός ισχυρότερος παράγοντας για καλύτερη υγεία των ανθρώπων και για την διάσωση του περιβάλλοντος. Ωστόσο, τα τρόφιμα που παράγονται με τις σημερινές συνθήκες απειλούν και τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Η τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα είναι να μπορεί να προσφέρει στον όλο και αυξανόμενο πληθυσμό της Γης υγιεινή διατροφή που θα παράγεται από βιώσιμα συστήματα.

Οι ανθυγιεινές τροφές αποτελούν πλέον τον μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόκληση νοσημάτων ή και θανάτων από ότι το μη ασφαλές σεξ, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα, ακόμη και ο συνδυασμός όλων αυτών.

Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων απειλεί το κλίμα και την οικοσυστήματα και αποτελεί το μοναδικό μεγαλύτερο παράγοντα για την παραβίαση των ορίων αντοχής του πλανήτη.

Αποδεικνύει, επίσης, ότι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής παγκοσμίως θα βοηθήσει στην αποφυγή σοβαρών επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην αποφυγή περαιτέρω υποβάθμισης του πλανήτη και στην αποφυγή περίπου 11 εκατομμύριων θανάτων ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Η υγιεινή διατροφή συνίσταται σε βέλτιστη πρόσληψη θερμίδων από μια ποικιλία φυτικών τροφών, στην κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφών ζωικής προέλευσης, στο να περιέχουν ακόρεστα και όχι κορεσμένα λίπη και στην κατανάλωση περιορισμένης ποσότητας επεξεργασμένων τροφών και προστιθέμενων σακχάρων.

Η Έκθεση της Επιτροπής αυτής επιβεβαιώνει απόλυτα αυτό που πρεσβεύει η Ορθομοριακή Διατροφή και που όλα αυτά τα χρόνια σας ενημερώνει και σας συμβουλεύει σωστά.

Πηγή: EAT-Lancet Commission

Share this post

Αφήστε μια απάντηση