Ο μύθος της δίαιτας

Ο μύθος της δίαιτας

Πώς θα ελέγξετε το βάρος σας ορθομοριακά.

Στην πρώτη θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία, η οποία έχει λάβει πλέον διαστάσεις επιδημίας. Ακόμη, όλο και περισσότερο αυξάνονται τα ποσοστά του ενήλικου πληθυσμού που είναι παχύσαρκοι. Το φαινόμενο της παχυσαρκίας είναι τόσο διαδεδομένο, ιδιαίτερα στις τεχνολογικά ανεπτυγμένες κοινωνίες του δυτικού κόσμου, που θεωρείται από το ιατρικό κατεστημένο ως μάστιγα και από πολλούς ερευνητές ως μία από τις “ασθένειες του πολιτισμού”.

Η δίαιτα, η διατροφή, η θερμιδομέτρηση, το αδυνάτισμα είναι μία τεράστια βιομηχανία που σχετίζεται συχνά με παραπληροφόρηση και λανθασμένες εντυπώσεις που έχουμε για το βάρος μας και τον έλεγχο του.

Σύμφωνα με στατιστικές το 98% των ατόμων που καταφεύγουν σε περισσότερο ή λιγότερο εξαντλητικές δίαιτες για να χάσουν βάρος ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι δίαιτες, όχι μόνο δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά, όπως έχει αποδειχθεί, είναι και επικίνδυνες για την υγεία.

Η παχυσαρκία δεν είναι θέμα κατανάλωσης και αριθμού θερμίδων για τους εξής λόγους:

  • Ο βασικός μεταβολισμός διαφέρει όχι μόνο από άτομο σε άτομο, αλλά ακόμα και το ίδιο το άτομο χρειάζεται διαφορετικό αριθμό θερμίδων για τις βασικές ανάγκες του οργανισμού του ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τη συγκεκριμένη στιγμή, τους εξωτερικούς παράγοντες και την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
  • Οι ίδιες σωματικές δραστηριότητες, για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται ανωτέρω, απαιτούν διαφορετικό αριθμό θερμίδων όχι μόνο για κάθε άτομο, αλλά ακόμα και για το ίδιο άτομο. Έτσι, κάνοντας την ίδια δραστηριότητα μπορεί τη μία μέρα να καίει 500 θερμίδες τη δεύτερη 600 και την τρίτη 400.
  • Θεωρείται ότι οι πρωτεΐνες τα λίπη και οι υδατάνθρακες αποδίδουν ένα συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι θερμίδες που αποδίδουν κυμαίνονται μεταξύ συγκεκριμένων ορίων.

Ο ορθομοριακός έλεγχος του βάρους

Μία από τις κύριες λειτουργίες των κυττάρων είναι η ισορροπημένη παραγωγή ενέργειας. Η υποβάθμιση της λειτουργίας τους και η εξάντλησή τους έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την ανικανότητά τους να επιτελέσουν σωστά αυτό το ζωτικό έργο και έτσι αποθηκεύουν τις θερμίδες, αντί να τις διαθέτουν σε εμάς ως αίσθηση ζωντάνιας και ευεξίας, δηλαδή υγείας. Αυτό συνεπάγεται αύξηση του βάρους, αλλά και μείωση των επιπέδων υγείας μας.

Ο έλεγχος του βάρους λοιπόν δεν είναι θέμα θερμίδων και δίαιτας, αλλά αποκατάστασης της κυτταρικής ενεργειακής ισορροπίας. Καμία δίαιτα δεν έχει σχεδιαστεί γι’ αυτό τον σκοπό. Δεν έχει σημασία πόσοτρώμε και τι θερμίδες καταναλώνουμε, αλλά τι ποιότητας είναι αυτές οι θερμίδες και πώς τις επεξεργάζονται τα κύτταρά μας.

Η πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με την Ορθομοριακή Διατροφή, ξεκινά από την καταπολέμηση των αιτιών που οδήγησαν στις κυτταρικές δυσλειτουργίες, που με την σειρά τους επηρέασαν τους μηχανισμούς της όρεξης και τον μεταβολισμό.

Η ισορροπία του σακχάρου στο αίμα

Ένα από τα πρώτα συστήματα του οργανισμού που είναι εκτός ισορροπίας είναι οι διακυμάνσεις των επιπέδων σάκχαρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακυμάνσεις στην παραγωγή ενέργειας και πολύ μεγάλη όρεξη για γλυκά. Πολλά θρεπτικά στοιχεία όπως το χρώμιο, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Β3 και C είναι απαραίτητα σε αυτή την περίπτωση.

Το άγχος και τα επινεφρίδια

Το αυξημένο άγχος προκαλεί δυσλειτουργία των επινεφριδίων με μεγάλες ανεξέλεγκτες εκκρίσεις κορτικοστεροειδών και ειδικά κορτιζόλης, η οποία μεταξύ των άλλων προκαλεί ανισορροπία των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και προωθεί την λιπογέννεση. Οι βιταμίνης C, B5 και B6, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος είναι μερικά από τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Έλλειψη ζωτικών λιπαρών οξέων Ω3 και Ω6

Η έλλειψή τους οδηγεί το άτομο στο να προσπαθεί να προσλάβει λιπαρά από λάθος πηγές, όπως τα κορεσμένα λίπη των τροφών ζωικής προέλευσης. Η πρόσληψη των απαραίτητων πολυακόρεστων λιπαρών είναι σημαντική για την ισορρόπηση του μηχανισμού της όρεξης.

Δυσανεξία τροφών

Η τροφική δυσανεξία είναι η καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να πάρει από μερικές ώρες μέχρι και ημέρες για να εκδηλωθεί ως παθολογικό σύμπτωμα. Κάθε αλλεργική αντίδραση εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο επιτίθεται στην συγκεκριμένη ουσία προς την οποία υπάρχει η αντίδραση. Αυτή η επίθεση εξελίσσεται σε φλεγμονή, η οποία καταλήγει σε παθολογία ιστών και οργάνων εάν δεν ελεγχθεί έγκαιρα.

Τέλος, το σύγχρονο άτομο θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η εμφάνιση του σώματός του αντικατοπτρίζει πάνω από όλα την νοοτροπία του, τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον που ζει. Ο μόνος λογικός και επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος αδυνατίσματος, μόνιμα και αποτελεσματικά, είναι η αύξηση των επιπέδων της υγείας του με συγκεκριμένες ορθομοριακές αλλαγές στη διατροφή (λινκ στην πυραμίδα) και στον τρόπο ζωής. Κανένα «μαγικό» χάπι δεν μπορεί να υποκαταστήσει αυτή την πραγματικότητα.

Ένας υγιής οργανισμός είναι προγραμματισμένος από την φύση του να διατηρεί ένα σταθερό βάρος, να πεινάει και να τρώει μόνον όταν χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά στοιχεία, ώστε να «καίει» πλήρως όλες τις θερμίδες που λαμβάνει.

Ρωτήστε τον ορθομοριακό σας σύμβουλο για εξατομικευμένες λύσεις.

Το ορθομοριακό αδυνάτισμα δεν είναι άλλη μία δίαιτα, αλλά ένα σύστημα ισορροπίας της κυτταρικής ενέργειας, που έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη βελτίωση των επιπέδων υγείας, αλλά και της ικανότητας του οργανισμού να μπορέσει να επανέλθει σε ιδανικά επίπεδα βάρους, αργά, σταθερά και μόνιμα.

ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Share this post

Αφήστε μια απάντηση


You've just added this product to the cart: