Προσοχή στα αντιβιοτικά!

Προσοχή στα αντιβιοτικά!

Παίρνετε συχνά αντιβιοτικά; Έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθείτε σε νοσοκομείο

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο BMCMedicine και που διεξήχθη από επιδημιολόγους του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον καθηγητή TjeerdvanStaa και βασίστηκε σε δεδομένα 2 εκατομμυρίων ασθενών από την Αγγλία και την Ουαλία.

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα τα οποία είχαν πάρει αντιβιοτικά για κοινές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, του ουροποιητικού συστήματος, ωτίτιδες κ.λπ., περισσότερες από εννιά φορές κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών ετών (περίπου τρεις φορές το χρόνο) για χρονικό διάστημα μίας έως δύο εβδομάδων κάθε φορά, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να εισαχθούν σε νοσοκομείο με άλλη λοίμωξη μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

  • Όσοι είχαν πάρει αντιβιοτικά 2 φορές κατά την τελευταία τριετία είχαν 1,23 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο.
  • Όσοι είχαν πάρει αντιβιοτικά 3-4 φορές είχαν 1,33 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο.
  • Όσοι είχαν πάρει αντιβιοτικά 5-8 φορές είχαν 1,77 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο
  • Όσοι είχαν πάρει αντιβιοτικά 9 ή περισσότερες φορές είχαν 2,26 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Ο καθηγητής TjeerdvanStaa δήλωσε:
«Οι κρατικοί φορείς έχουν εργαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια για να μειωθεί η συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Είναι όμως σαφές ότι οι δεν γίνεται σωστή συνταγογράφηση αντιβιοτικών για κοινές λοιμώξεις, ειδικά όταν οι ασθενείς έχουν ήδη λάβει προγενέστερα αντιβιοτικά. Έτσι κατά την διάρκεια ενός χρονικού διαστήματος συνταγογραφούνται πολλές φορές αντιβιοτικά και αυτό οδηγεί στην αύξηση του κινδύνου για μια πιο σοβαρή λοίμωξη που συνδέεται με εισαγωγές στο νοσοκομείο. Δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά φαίνεται πως η κατάχρηση αντιβιοτικών μπορεί να σκοτώνει τα φιλιά βακτήρια του εντέρου και έτσι το άτομο να γίνεται πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις».

Πηγή: eurekalert.org

Share this post

Αφήστε μια απάντηση