Το θαυματουργό συνένζυμο Q10

Το θαυματουργό συνένζυμο Q10

Κάλλιστα αυτό το εξαίσιο και θαυματουργό στοιχείο θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και βιταμίνη Q.
Το συνένζυμο Q10 αποτελεί βασικό αντιοξειδωτικό συστατικό το οποίο βρίσκεται κυρίως στις κυτταρικές μεμβράνες, αλλά και στα μιτοχόνδρια των κυττάρων, με κύριο στόχο την παραγωγή ενέργειας με τη μορφή Τριφωσφορικής αδενοζίνης – του ενεργειακού δείκτη του ανθρώπινου οργανισμού.

Επηρεάζει τη συνολική λειτουργία των κυττάρων και είναι απαραίτητο για την προώθηση, τη προστασία και τη διατήρηση της υγείας των ιστών και των οργάνων.

Το συνένζυμο Q10 παράγεται και από τον ίδιο τον οργανισμό, από το αμινοξύ “τυροσίνη”, μέσω ενός σύνθετου και πολύπλοκου μεταβολικού μονοπατιού που έχει ως βασική προϋπόθεση την ενεργή συμμετοχή της βιταμίνης Β6 στη διαδικασία.

Η ανεπάρκειά του μπορεί να προκύψει όταν ο οργανισμός αδυνατεί να συνθέσει επαρκή ποσότητα λόγω διατροφικών ελλείψεων ή λόγω αύξησης των αναγκών του οργανισμού που προκύπτουν σε περιόδους ασθένειας. Αρκετά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων γενετικών διαταραχών, συνδέονται με χαμηλά επίπεδα του συνενζύμου Q10.

Το συνένζυμο Q10 συμβάλει:

  • Στην πρόληψη και αντιμετώπιση των διαφόρων καρδιαγγειακών νόσων, καθότι είναι σημαντικό για την πρόληψη των θρομβώσεων, για την διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε σωστά επίπεδα, για την πρόληψη των αρρυθμιών και της πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας και για την πρόληψη και αντιμετώπιση του άλγους της στηθάγχης σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.
  • Στη μείωση της αδυναμίας ή της κόπωσης και στη βελτίωση των αθλητικών αποδόσεων, κυρίως σε άτομα που πάσχουν από στηθάγχη. Επίσης, γενικά τα άτομα που ενώ δεν είναι αθλητές αισθάνονται όμως συνεχώς κουρασμένα και εξουθενωμένα, μπορούν να επωφεληθούν από αυτό, καθώς διεγείρει την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό.
  • Στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, καθώς έχει αντιοξειδωτική δράση και διεγείρει αποτελεσματικά τη δημιουργία αντισωμάτων και ειδικά λευκών αιμοσφαιρίων. Βοηθά σημαντικά σε άτομα που πάσχουν από μεταβολική νόσο.
  • Στην διατήρηση της υγείας δοντιών και ούλων.
  • Στην αντιγήρανση, ευεργετώντας τον οργανισμό τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών

 

Η Ορθομοριακή Διατροφή σας προτείνει:

OPTIMUM Daily Nutrition: Η ορθομοριακή πολυθρεπτική φόρμουλα που παρέχει στον οργανισμό 32 θρεπτικά στοιχεία για την ολοκληρωμένη θρέψη των κυττάρων καθημερινά.

Co Q10: Με λινέλαιο για μέγιστη βιο-διαθεσιμότητα και απορρόφηση, συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος και στην παραγωγή ενέργειας. Παρέχει αντιοξειδωτική και αντιγηραντική προστασία.

Omega 3 Fish Oil 1000: Υψηλής ποιότητας ιχθυέλαιο πλούσιο σε EPA και DHA τα οποία είναι τα κύρια Ωμέγα 3 ζωτικά λιπαρά οξέα και συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιβλιογραφία
Coenzyme Q10 in Cardiovascular and Metabolic Diseases: Current State of the Problem, Vladlena I. Zozina et al. Curr Cardiol Rev. 2018
Clinical applications of coenzyme Q10, Juan Garrido-Maraver et al. Front Biosci (Landmark Ed). 2014
Neuroprotection of Coenzyme Q10 in Neurodegenerative Diseases, Xifei Yang et al. Curr Top Med Chem. 201
Blood pressure lowering efficacy of coenzyme Q10 for primary hypertension, Meghan J Ho et al. Cochrane Database Syst Rev. 2016
Coenzyme Q10 Supplementation in Fibrosis and Aging, Iain P. Hargreaves et al. Adv Exp Med Biol. 201
Coenzyme Q10 in the treatment of heart failure: A systematic review of systematic reviews, Mehdi Jafari et al. Indian Heart J. 2018 Ju
Supplementation with selenium and coenzyme Q10 in critically ill patients,I. P. Hargreaves et al. Br. J. Hosp Med (Lond). 2019

Share this post

Αφήστε μια απάντηση