COVID-19: Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

COVID-19: Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Ένα λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του COVID-19. Για να το διατηρήσει, το σώμα χρειάζεται πολλά πράγματα που είναι ζωτικής σημασίας για τις κυτταρικές λειτουργίες.

Tα κυριότερα είναι αρκετό και καλό νερό και ικανοποιητικές ποσότητες μικροθρεπτικών στοιχείων, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, τα ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά, τα ένζυμα, τα προβιοτικά, τα πρεβιοτικά, τα φυτοθρεπτικά κ.ά.

Όλα αυτά ονομάζονται «ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία», διότι είναι αυτά που δομούν την σωστή – ορθή – κυτταρική δομή, ώστε τα κύτταρα να αμύνονται αποτελεσματικά ενάντια σε ιούς, μικρόβια και τοξίνες.

Όμως, αυτά ακριβώς είναι που λείπουν σε πολλούς ανθρώπους, και αυτό, ειδικά αυτή την εποχή της πανδημίας, είναι πρόβλημα.

Από που θα τα πάρουμε όλα αυτά, σε ποιες δοσολογίες, μορφή και βιοδιαθεσιμότητα ώστε να μπορούν να τα απορροφήσουν τα κύτταρα; Όσο καλά και αν τρεφόμαστε – που οι περισσότεροι δεν το κάνουμε – είναι αμφίβολο εάν παίρνουμε αρκετά θρεπτικά στοιχεία από την σύγχρονη, τοξινωμένη, βιομηχανοποιημένη και θρεπτικά υποβαθμισμένη τροφή.

Το να έχουμε ένα ισχυρό αμυντικό σύστημα είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ και είναι κάτι που δεν έχει αποκτήσει την εξέχουσα θέση που του αρμόζει είτε στη δημόσια συζήτηση είτε στον κατάλογο των κυβερνητικών συστάσεων.

Οι Μοριακοί Βιολόγοι και οι Ανοσοβιολόγοι, οι οποίοι κάνουν έρευνα σχετικά με τη σημασία των θρεπτικών στοιχείων για το ανοσοποιητικό σύστημα στο Ινστιτούτο Linus Pauling του Κρατικού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, αλλάζουν αυτή την κατάσταση και ήδη έχουν αρχίσει να παράγουν έγγραφα αξιολόγησης που να συνοψίζουν τα αποτελέσματα μελετών για τα Ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία που αναφέραμε πιο πάνω και την επίδρασή τους στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά είναι ευρήματα που θα μπορούσαν να είναι ένα επιπλέον όπλο για τον έλεγχο του έργου-εφιάλτη, που παρακολουθούμε εδω και πάνω από επτά μήνες – του ιού SARS-CoV2.

Τίποτα δεν λειτουργεί χωρίς τα Ορθομοριακά στοιχεία. Είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στο ισοζύγιό τους εντός του οργανισμού μας, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μπορεί να λειτουργεί σωστά.

Πριν από μερικά χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η Ορθομοριακή βιταμίνη D ρυθμίζει την έκφραση ενός γονιδίου που κωδικοποιεί ένα αντιμικροβιακό πεπτίδιο. Τέτοια πεπτίδια εμπλέκονται στους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος. Η βιταμίνη D εμπλέκεται επίσης στη ρύθμιση και άλλων γονιδίων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η έλλειψη της Ορθομοριακής βιταμίνης D μπορεί να αφήσει ένα κενό στην άμυνα του οργανισμού μας. Οι εισβολείς έχουν τότε ευκολότερο έργο.

Η Ορθομοριακή Βιταμίνη C αποτελεί επίσης ένα ακόμη σημαντικό όπλο του οργανισμού για την καταπολέμηση των παθογόνων. Συμμετέχει στην παραγωγή αντισωμάτων, χωρίς τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει τη λοίμωξη COVID-19. Ήδη, υψηλές δόσεις Ορθομοριακής βιταμίνης C χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από COVID-19 και υποβάλλονται σε εντατική ιατρική θεραπεία.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι επίσης σοβαρά αφυδατωμένοι και όσες βιταμίνες και εάν πάρουν, εάν δεν πίνουν αρκετό και καλό νερό, όπως είναι το ορθομοριακό νερό, θα είναι άχρηστες. Τα κύτταρά μας είναι πάνω από 70% νερό, και είναι απαραίτητο για όλες τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Η σωστή θρέψη των κυττάρων – που είναι ουσιαστικά η Ορθομοριακή Διατροφή – όπως αναφέρεται στην Ορθομοριακή Διατροφική Πυραμίδα, δεν πρέπει να είναι μόνο ζήτημα τρόπου ζωής, αλλά μέτρο για την πρόληψη των ασθενειών, ακριβώς όπως το πλύσιμο των χεριών!

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου “ΕΛΠΙΣ”

Share this post

Αφήστε μια απάντηση