Ιδανικό βάρος και Ορθομοριακή Διατροφή

Ιδανικό βάρος και Ορθομοριακή Διατροφή

Η διατροφή μας είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής μας σαν «καύσιμο» για την καλή φυσική μας κατάσταση, την προαγωγή της υγείας, τη σωστή ανάπτυξη στα παιδιά, τη θωράκιση του οργανισμού, την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση ποικίλων ασθενειών.

H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της EE σε συχνότητα παχυσαρκίας ενηλίκων και δεύτερη, μετά την Ιταλία, σε συχνότητα παιδικής παχυσαρκίας.

H παχυσαρκία και το πρόβλημα του ανεξέλεγκτου βάρους που μαστίζει τον σύγχρονο άνθρωπο και έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις επιδημίας, δεν είναι το αίτιο πολλών παθολογικών συμπτωμάτων, αλλά µάλλον το αποτέλεσμα αυτών. Αυτό σημαίνει ότι ελέγχοντας το βάρος µας, αναπόφευκτα θα πρέπει να ελέγξουμε και πολλά άλλα παθολογικά προβλήματα, διαφορετικά θα ζούμε σε ένα ψέμα και σε µία αυταπάτη.

Τα άτομα προσπαθώντας να ελέγξουν και να μειώσουν το βάρος τους άμεσα και γρήγορα, καταφεύγουν σε εξαντλητικές δίαιτες. Τέτοιου τύπου δίαιτες είναι επικίνδυνες, ανορθόδοξες και επιπλέον χαρακτηρίζονται από θρεπτικές ανισορροπίες και σοβαρές διατροφικές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων τους δε, είναι η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.

Ιδανικό βάρος

Ιδανικό βάρος σημαίνει ευεξία και υγεία! Ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη  του ιδανικού βάρους είναι η σωστή διατροφή με βάση την Διατροφική Πυραμίδα της Ορθομοριακής Διατροφής,  η σωστή ενυδάτωση με ορθομοριακό νερό και η καθημερινή ήπια άσκηση.

Οι ακραίες και αμφισβητήσιμες δίαιτες γιό-γιό που υπόσχονται ταχεία απώλεια πολλών κιλών δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, μιας και μετά το πέρας της δίαιτας όσα κιλά και εάν έχει χάσει κάποιος, συνήθως σε μυϊκή μάζα και υγρά και όχι σε λίπος, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα τα ξαναπάρει και μάλιστα με… τόκο!

Οι λανθασμένες δίαιτες, η καθημερινή διατροφή, η θερμιδομέτρηση των πάντων και η τάση για διαρκές αδυνάτισμα είναι μία τεράστια βιομηχανία που σχετίζεται συχνά με παραπληροφόρηση και λανθασμένες απόψεις εμπορικού καθαρά χαρακτήρα, που δυστυχώς έχουν παγιωθεί ως προς το δήθεν “ιδανικό” βάρος και τον έλεγχο αυτού!

Ορθομοριακός Έλεγχος του Βάρους

Η χώρα μας βρίσκεται δυστυχώς στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά τις νόσους που σχετίζονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Ο σωστός έλεγχος του βάρους δεν είναι μόνο θέμα κατανάλωσης και αριθμού θερμίδων για τους εξής λόγους:

Ο βασικός μεταβολισμός διαφέρει όχι μόνο από άτομο σε άτομο, αλλά ακόμα και το ίδιο το άτομο χρειάζεται διαφορετικό αριθμό θερμίδων για τις βασικές ανάγκες του οργανισμού του ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του τη συγκεκριμένη στιγμή, τους εξωτερικούς παράγοντες και την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Οι ίδιες σωματικές δραστηριότητες, για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται ανωτέρω, απαιτούν διαφορετικό αριθμό θερμίδων όχι μόνο για κάθε άτομο, αλλά ακόμα και για το ίδιο άτομο. Έτσι, κάνοντας την ίδια δραστηριότητα μπορεί τη μία μέρα να καίει 1.000 θερμίδες τη δεύτερη 600 και την τρίτη 750.

Θεωρείται ότι οι πρωτεΐνες τα λίπη και οι υδατάνθρακες αποδίδουν ένα συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι θερμίδες που αποδίδουν κυμαίνονται μεταξύ συγκεκριμένων ορίων.

Μία από τις κύριες λειτουργίες των κυττάρων είναι η ισορροπημένη παραγωγή ενέργειας. Η υποβάθμιση της λειτουργίας τους και η εξάντλησή τους έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την ανικανότητά τους να επιτελέσουν σωστά αυτό το ζωτικό έργο και έτσι αποθηκεύουν τις θερμίδες, αντί να τις διαθέτουν σε εμάς ως αίσθηση ζωντάνιας και ευεξίας, δηλαδή υγείας. Αυτό συνεπάγεται αύξηση του βάρους, αλλά και μείωση των επιπέδων υγείας.

Ο έλεγχος του βάρους λοιπόν δεν είναι θέμα θερμίδων και δίαιτας, αλλά αποκατάστασης της κυτταρικής ενεργειακής ισορροπίας. Καμία δίαιτα δεν έχει σχεδιαστεί γι’ αυτό τον σκοπό. Δεν έχει σημασία πόσο τρώμε και τι θερμίδες καταναλώνουμε, αλλά τι ποιότητας είναι αυτές οι θερμίδες και πώς τις επεξεργάζονται τα κύτταρά μας.

Η πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με την Ορθομοριακή Διατροφή, ξεκινά από την καταπολέμηση των αιτιών που οδήγησαν στις κυτταρικές δυσλειτουργίες, που με την σειρά τους επηρέασαν τους μηχανισμούς του μεταβολισμού.

Ένα από τα πρώτα συστήματα του οργανισμού που τίθεται εκτός ισορροπίας είναι οι διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακυμάνσεις στην παραγωγή ενέργειας και πολύ μεγάλη τάση για γλυκά. Πολλά θρεπτικά στοιχεία όπως το χρώμιο, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Β3 και C είναι απαραίτητα σε αυτή την περίπτωση.

Το αυξημένο στρες προκαλεί δυσλειτουργία των επινεφριδίων με μεγάλες ανεξέλεγκτες εκκρίσεις κορτικοστεροειδών και ειδικά κορτιζόλης, η οποία μεταξύ των άλλων προκαλεί ανισορροπία των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και προωθεί την λιπογέννεση. Οι βιταμίνες C, B5 και B6, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος είναι μερικά από τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η έλλειψη ζωτικών λιπαρών οξέων Ω3 και Ω6 οδηγεί το άτομο στο να προσπαθεί να προσλάβει λιπαρά από λάθος πηγές, όπως τα κορεσμένα λίπη των τροφών ζωικής προέλευσης. Η πρόσληψη των απαραίτητων πολυακόρεστων λιπαρών είναι σημαντική για την ισορρόπηση του μηχανισμού της όρεξης.

Τέλος, το άτομο θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η εμφάνιση του σώματός του αντικατοπτρίζει πάνω από όλα την νοοτροπία του, τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον που ζει. Ο μόνος λογικός και επιστημονικά αποδεδειγμένος τρόπος αδυνατίσματος, μόνιμα και αποτελεσματικά, είναι η αύξηση των επιπέδων της υγείας του με συγκεκριμένες ορθομοριακές τεχνικές, που κανένα  μαγικό χάπι δεν μπορεί να τις αντικαταστήσει.

Ένας υγιής οργανισμός είναι προγραμματισμένος από την φύση του να διατηρεί ένα σταθερό βάρος, να πεινάει και να τρώει μόνον όταν χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά στοιχεία, ώστε να «καίει» πλήρως όλες τις θερμίδες που λαμβάνει.

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών

Share this post

Αφήστε μια απάντηση


You've just added this product to the cart: