Παχυσαρκία | Τα πραγματικά αίτια

Παχυσαρκία | Τα πραγματικά αίτια

Συνήθως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το σώμα μας είναι απλοϊκός στην καλύτερη περίπτωση και καταστρεπτικός στη χειρότερη. Το τι νομίζουμε ότι συμβαίνει στον οργανισμό και το τι πραγματικά συμβαίνει είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Ποια είναι, λοιπόν, τα πραγματικά αίτια της παχυσαρκίας και ποια είναι η διαδικασία που οδηγεί σε αυτή την κατάσταση;

Μερικές απόψεις ισχυρίζονται ότι είναι καθαρά θέμα γενετικής προδιάθεσης. Είναι όμως αποδεδειγμένο κλινικά ότι λιγότερο από το 1/3 όλων των περιπτώσεων παχυσαρκίας μπορούν να αποδοθούν σε κληρονομική προδιάθεση, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο του 10%. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι το βάρος του ατόμου αυξάνεται ή μειώνεται σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τον τρόπο ζωής και διατροφής που ακολουθεί.

Για στατιστικούς περισσότερο λόγους, αλλά και για να μπορούν να κάνουν κάποιο διαχωρισμό εξετάζοντας το πρόβλημα, οι διάφοροι ερευνητές έχουν χωρίσει τους ανθρώπους που υποφέρουν σε τρεις γενικές κατηγορίες:

  • Υπέρβαροι. Άνθρωποι που έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν τάσεις συσσώρευσης λίπους σε κάποιο μικρό βαθμό.
  • Παχύσαρκοι. Άνθρωποι που είναι εμφανώς υπέρβαροι, με μεγάλη ποσότητα λίπους σε όλα σχεδόν τα σημεία του σώματος στα οποία υπάρχουν λιποκύτταρα.
  • Παθολογικά Παχύσαρκοι. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως προκαλούν την προσοχή των άλλων όπου βρεθούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, ώστε απαιτείται ιατρική επέμβαση και πολλές φορές νοσοκομειακή περίθαλψη, είτε για το πρόβλημα της παχυσαρκίας καθαυτό είτε για προβλήματα υγείας που προκαλούνται ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας.

Και στις τρεις περιπτώσεις όμως τα αίτια που υποβόσκουν είναι πάντα τα ίδια. Απλώς, η πρώτη κατηγορία είναι η αρχή ενός δρόμου που έχει πάρει το σώμα, ενώ η τρίτη είναι λίγο πριν από το τέλος του ίδιου δρόμου, ο οποίος οδηγεί συνήθως στον πρόωρο θάνατο.

Παρ’ όλο που τα αίτια είναι πολλά, η συνισταμένη τους και το αποτέλεσμά τους είναι σχεδόν πάντα ένα. Αυτό είναι η βαθμιαία μείωση της ικανότητας των κυττάρων να λειτουργούν σε κατάσταση υγείας.

Υπάρχουν πάνω από 75 τρισεκατομμύρια κύτταρα στον οργανισμό, και το καθένα από αυτά εκτελεί κάθε λεπτό της ημέρας και της νύχτας περίπου 5.000 βιοχημικές λειτουργίες που η καθεμία από αυτές πολύ πιο πολύπλοκη και τέλεια από αυτές που θα μπορούσαν να γίνουν εργαστηριακά από τον άνθρωπο.

Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤOΥΡΓΙΑΣ

Το αποτέλεσμα της κυτταρικής δυσλειτουργίας πηγάζει, από πολλά και διάφορα αίτια τα οποία μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κύριες κατηγορίες.

  • Χρόνιες διατροφικές ελλείψεις. Εδώ συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό και οι εντατικές δίαιτες «στέρησης», με το γνωστό φαινόμενο της «παλινδρόμησης» του βάρους του ατόμου που τις εφαρμόζει. Ακολουθώντας τέτοιου είδους δίαιτες, το άτομο στερεί τον οργανισμό του από πολλά ζωτικά θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα για τις λειτουργίες του. Το αποτέλεσμα είναι ότι, ενώ αρχικά το βάρος μειώνεται, η διατάραξη του μεταβολισμού λόγω της στέρησης σε συνδυασμό με την έλλειψη των θρεπτικών στοιχείων εξασθενίζει το σώμα σε τέτοιο βαθμό, που το βάρος επανέρχεται δριμύτερο μόλις η δίαιτα εγκαταλειφθεί.
  • Αυξανόμενη τοξικότητα του οργανισμού. Το πάχος δεν είναι μόνο αποθήκη ενέργειας αλλά δυστυχώς και τοξινών που «σαρώνονται» από τον οργανισμό σε τακτικά διαστήματα. Όσες από αυτές δεν αποβάλλονται από το σώμα, το σώμα τις εξουδετερώνει παγιδεύοντάς τες σε ένα «κουκούλι» πάχους. Το σώμα τείνει να δημιουργεί επιπλέον λίπος για να αντιμετωπίσει την αυξημένη αυτή τοξικότητα!
  • Έλλειψη άσκησης. Η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη για να γίνεται σωστή καύση, αλλά και για την υγεία όλων σχεδόν των οργανικών συστημάτων.

Το τι συμβαίνει στα κύτταρα όταν συντρέχουν τα παραπάνω αίτια μπορούμε απλώς να το περιγράψουμε ως αδυναμία τους να παράγουν αρκετή ενέργεια για τις ανάγκες τους, μετατρέποντας τις θερμίδες σε λίπος για αποθήκευση.

Τα κύτταρα είναι τα «εργοστάσια» του οργανισμού, ο οποίος αποτελείται σχεδόν εξολοκλήρου από αυτά. Ο σκοπός τους είναι διττός: Να παράγουν ενέργεια για τις ανάγκες τους και τις δραστηριότητές μας, αλλά και να συνθέτουν τα υλικά που παίρνουν από την τροφή σε μορφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανανέωση τους και για τις διάφορες λειτουργίες του σώματος.

Όταν τα κύτταρα αρχίσουν να υπολειτουργούν, δύο πράγματα συμβαίνουν. Πρώτον, δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν όλη την ενέργεια από τις θερμίδες που παίρνουν, και καταλήγουν να «αποθηκεύσουν» το περίσσευμα των θερμίδων ως λίπος. Δεύτερον, λόγω έλλειψης ενέργειας οι άλλες ζωτικές λειτουργίες ανανέωσής τους και παραγωγής των υλικών που χρειάζεται ο οργανισμός για να διατηρείται υγιής αρχίζουν να πάσχουν. Τα διάφορα όργανα υπολειτουργούν και οι εκφυλιστικές παθήσεις αρχίζουν να εμφανίζονται σε όλο και δριμύτερη μορφή.

Στην Ορθομοριακή Διατροφή έχουμε εκπονήσει ειδικά για κάθε περίπτωση πρωτόκολλα λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, ώστε να μπορούμε να το βοηθήσουμε να χάσει το περιττό βάρος, χωρίς όμως να βλάψουμε την υγεία του, όπως συνήθως γίνεται με τις στερητικές δίαιτες αδυνατίσματος. Αντίθετα, ο οργανισμός ενισχύεται και το άτομο απολαμβάνει υψηλά επίπεδα σωματικής και ψυχικής υγείας.

ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ – Γιώργος Μηνούδης

Share this post

Αφήστε μια απάντηση