Το pH των τροφών που τρώμε!

Το pH των τροφών που τρώμε!

Το οξειδωτικό ή βιοχημικό στρες επιφέρει φθορές στο σώμα μέσω της παραγωγής ελεύθερων ριζών οξυγόνου, ειδικά δε όταν αυτή είναι ανεξέλεγκτη. Αυτή είναι μία διαδικασία που γίνεται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς από το οξυγόνο που αναπνέουν.

Η παραγωγή ελευθέρων ριζών αυξάνεται όσο προχωρά η ηλικία και αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες της διαδικασίας της γήρανσης και της εμφάνισης εκφυλιστικών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, ο καρκίνος, η νόσος Alzheimer, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. Το οξειδωτικό στρες δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το προοίμιο του κυτταρικού θανάτου!

Τι είναι το pH;

Με το pΗ προσδιορίζουμε την οξύτητα ή την αλκαλικότητα ενός διαλύματος, αλλά και του αίματος. Όταν ένα διάλυμα είναι αλκαλικό σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τα οξέα -είναι δηλαδή βάση. Το pH μετριέται σε κλίμακα από 0 έως 14. Όταν το pH είναι 7 σημαίνει ότι είναι ουδέτερο, δηλαδή ούτε όξινο, ούτε αλκαλικό. Μεταξύ 7 και 14 το διάλυμα είναι αλκαλικό και ονομάζεται βάση, ενώ μεταξύ 1 και 7 το διάλυμα είναι όξινο.

Το pH του αίματος πρέπει να κυμαίνεται σε ένα πολύ περιορισμένο εύρος, από το 7,36 έως το 7,44. Εάν αποκλίνει από αυτές τις τιμές εμφανίζονται σοβαρές επιπλοκές. Εάν από την άλλη βρεθεί κάτω από 7 ή πάνω από 7,6 τα κύτταρά του σώματος θα διακόψουν τη λειτουργία τους, με το θάνατο μοιραία να ακολουθεί και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Ποιες τροφές είναι όξινες;

Είναι γνωστό πως από τις τροφές που τρώμε, κάποιες δημιουργούν όξινο περιβάλλον εντός του οργανισμού, με συνέπεια την επιβράδυνση του μεταβολισμού και την απορρόφηση ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα να γινόμαστε όλο και πιο επιρρεπείς σε ασθένειες και να παίρνουμε ευκολότερα βάρος.

Για μια πιο υγιεινή διατροφή, αλλά και για να χάσουμε βάρος θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες αλκαλικές τροφές και λιγότερες όξινες.

Το σώμα ρυθμίζει συνεχώς το pH μέσω ειδικών buffet-μηχανισμών, όπως με τα νεφρά και τους πνεύμονες. Όμως, για να διατηρείται το pH στα σωστά επίπεδα θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες αλκαλικές τροφές και λιγότερες όξινες σε αναλογία 80% προς 20% αντίστοιχα.

Γιατί να προτιμούμε τις αλκαλικές τροφές;

Οι αλκαλικές τροφές αποτελούν τη βάση της βιολογικής υγείας, μιας και κατά κάποιο τρόπο, ανανεώνουν τα κύτταρα του οργανισμού, σε αντίθεση με τις όξινες, που οξειδώνουν τους ιστούς πυροδοτώντας την εμφάνιση των παθήσεων.

Οι όξινες τροφές και τα επιπλέον οξέα που προσθέτουν στον οργανισμό, οξειδώνουν τους ιστούς και τα όργανα με συνέπεια την υποβάθμιση της υγείας σε κυτταρικό επίπεδο και την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, οστεοπόρωση, υψηλή πίεση, αδυναμία ρύθμισης της λειτουργίας της ινσουλίνης, κ.λπ. Επίσης, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν βλάβες στο σώμα και τα όργανά του και δυσχεραίνουν τη λειτουργία του ήπατος και του θυροειδούς αδένα με αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίπους και την παχυσαρκία.

Η Πυραμίδα της Ορθομοριακής Διατροφής μας δείχνει τον δρόμο προς την σωστή αλκαλική διατροφή.

Ακολουθείστε την και θα δείτε την διαφορά!

Τελικά είμαστε αυτό που τρώμε!

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών

Share this post

Αφήστε μια απάντηση