Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα : Οι ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά

Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα : Οι ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά

Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα : Οι ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά

Τα Ωμέγα Λιπαρά οξέα είναι μακράς αλύσου, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε όλες τις κυτταρικές μεμβράνες του ανθρώπινου σώματος και επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία των υποδοχέων τους.

Τα σημαντικότερα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι τα EPA (εικοσαπεντεανοϊκό οξύ) και τα DHA (εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ).

Πάρα πολλές μελέτες έχουν δείξει τον ευεργετικό ρόλο τους στην καλή λειτουργία της καρδιάς και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Journal of the American Heart Association» έδειξε ότι τα άτομα που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είχαν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης όλων των καρδιαγγειακών περιστατικών σε σύγκριση με τα άτομα που δεν λάμβαναν. Ακόμη, είχαν κατά 8% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή από στεφανιαία νόσο.

Άλλη μελέτη με επικεφαλής τον επιδημιολόγο και πρόεδρο του MetaMethod στο Μίσιγκαν έδειξε ότι τα συμπληρώματα Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων προστατεύουν την καρδιά ακόμα και σε άτομα που έχουν υψηλές τιμές χοληστερίνης ή τριγλυκεριδίων διότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλουν στη μείωση της εμφάνισης καρδιακής αρρυθμίας, αθηροσκλήρυνσης και υπέρτασης.

Επιπλέον, τα Ωμέγα 3 εμποδίζουν τη μετατροπή του αραχιδονικού οξέος σε προ-φλεγμονώδη εικοσανοειδή, λειτουργώντας ως εναλλακτικό υπόστρωμα για την κυκλοοξυγονάση ή τη λιποξυγονάση, που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή λιγότερων ισχυρών παραπροϊόντων.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης ότι η καθημερινή λήψη Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή.

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα συμβάλουν σημαντικά:

  • Στη μείωση των τριγλυκεριδίων
  • Στην αύξηση της καλής χοληστερίνης HDL
  • Στην αποτροπή του σχηματισμού θρόμβων αίματος
  • Στη μείωση της εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας
  • Στην αποτροπή των αρρυθμιών
  • Στη μείωση φλεγμονών που βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία και ευνοούν τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Τροφές φυτικής προέλευσης που μας παρέχουν Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι:

  • Λιναρόσπορος
  • Σόγια
  • Καρύδια
  • Σπανάκι

Λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους τα Ωμέγα λιπαρά οξέα οξειδώνονται πολύ εύκολα όταν εκτεθούν στο οξυγόνο, στην υγρασία ή στην υψηλή θερμοκρασία.

Γι’ αυτό θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των συμπληρωμάτων που θα επιλέξετε. Επίσης, θα πρέπει να δίνετε προσοχή όσον αφορά την καθαρότητα και την σταθερότητά τους.

Επιστημονική Ομάδα της Ορθομοριακής Διατροφής

 

Βιβλιογραφία

Igori Balta, Lavinia Stef, Ioan Pet, Tiberiu Iancu, Ducu Stef, Nicolae Corcionivoschi, 2021,
Essential Fatty Acids as Biomedicines in Cardiac Health

R. Preston Mason, Peter Libby, Deepak L. Bhatt, 2020,
Emerging Mechanisms of Cardiovascular Protection for the Omega-3 Fatty Acid Eicosapentaenoic Acid

A. P. Jain, K. K. Aggarwal, P-Y. Zhang, 2015,
Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease

Safi U. Khan, Ahmad N. Lone, Muhammad Shahzeb Khan, Salim S. Virani, Roger S. Blumenthal, Khurram Nasir, Michael Miller, Erin D. Michos, Christie M. Ballantyne, William E. Boden, Deepak L. Bhattj, 2021,
Effect of omega-3 fatty acids on cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis

Ewa Sokoła-Wysoczańska, Tomasz Wysoczański, Jolanta Wagner, Katarzyna Czyż, Robert Bodkowski, Stanisław Lochyński, Bożena Patkowska-Sokoła, 2018,
Polyunsaturated Fatty Acids and Their Potential Therapeutic Role in Cardiovascular System Disorders—A Review

Penny M. Kris-Etherton, Chesney K. Richter, Kate J. Bowen, Ann C. Skulas-Ray, Kristina Harris Jackson, Kristina S. Petersen, William S. Harris, 2019,
Recent Clinical Trials Shed New Light on the Cardiovascular Benefits of Omega-3 Fatty Acids

Azin Mohebi-Nejad, Behnood Bikdeli, 2014,
Omega-3 Supplements and Cardiovascular Diseases

Share this post

Αφήστε μια απάντηση