Αδυνάτισμα και Χρώμιο
Το χρώμιο είναι ένα από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητο καθημερινά για τις λειτουργίες του οργανισμού, παρά το γεγονός ότι απαιτείται σε μικρές σχετικά ποσότητες.
Ποια είναι η δράση του στον οργανισμό
Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι προωθεί την έκκριση ινσουλίνης, δηλαδή της ορμόνης που είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών για παραγωγή ενέργειας, αλλά και για τον μεταβολισμό της γλυκόζης και την ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Όταν τρώμε το πεπτικό μας σύστημα μετατρέπει τους υδατάνθρακες της τροφής σε γλυκόζη που είναι το κύριο καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας σε κάθε κύτταρο. Το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη για να βοηθήσει τα κύτταρα να απορροφήσουν τη γλυκόζη, διότι η ινσουλίνη είναι αυτή που «ανοίγει την πόρτα» κάθε κυττάρου για να εισέλθει η γλυκόζη σε αυτό.
Το χρώμιο συνδέεται με τον μεταφορέα γλυκόζης και ωθεί τη γλυκόζη στο να εισέλθει στο κύτταρο. Αυτό επιτυγχάνεται διότι αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην απορρόφηση της ινσουλίνης και της γλυκόζης.
Εάν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα χρωμίου στον οργανισμό τότε η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στο κύτταρο και παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος.
Όταν καταναλώνεται περισσότερο φαγητό, παράγεται περισσότερη γλυκόζη και έτσι το πρόβλημα επιδεινώνεται. Το σώμα πιστεύει ότι δεν έχει αρκετή ινσουλίνη για να «ανοίξει την πόρτα» του κάθε κυττάρου. Το πάγκρεας λαμβάνει αυτό το σήμα και εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη. Η αύξηση της ποσότητας της ινσουλίνης που κυκλοφορεί στο αίμα στέλνει σήμα ότι το σώμα έχει ανάγκη για περισσότερη γλυκόζη. Το άτομο νοιώθει την ανάγκη για κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών για να διορθώσει την ανισορροπία. Όμως αυτό οδηγεί στην έκκριση μεγαλύτερης ποσότητας ινσουλίνης.
Αυτός είναι ένας παθολογικός φαύλος κύκλος που οδηγεί σε υποβάθμιση των υποδοχέων της γλυκόζης στα κύτταρα και επομένως ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά τη γλυκόζη για παραγωγή ενέργειας. Αντίθετα αυτή κυκλοφορεί στο αίμα και οξειδώνει ιστούς και όργανα προωθώντας εκφυλιστικές παθήσεις, καρδιοαγγειακά νοσήματα, φλεγμονές, παχυσαρκία, έλλειψη ενέργειας και τελικά την εμφάνιση διαβήτη ή/και καρκίνου.
Τροφές που περιέχουν χρώμιο και σε ποια μορφή
Διαφορετικές μορφές χρωμίου βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στα τρόφιμα. Επίσης, κάθε μορφή του έχει διαφορετικά ποσοστά απορροφησιμότητας από τον οργανισμό. Μόνο το 1% (ή και λιγότερο) του ανόργανου χρωμίου – δηλαδή του χρωμίου που δεν είναι συζευγμένο με μόρια άνθρακα και επομένως οργανικό – απορροφάται από το σώμα.
Τροφές που περιέχουν οργανικό χρώμιο είναι τα βραζιλιάνικα καρύδια, το αχλάδι, η μαγιά της μπίρας, το αλεύρι ολικής άλεσης, το μπρόκολο, τα φουντούκια, τα μανιτάρια, το ζαχαροκάλαμο και η μελάσα.
Η περιεκτικότητα όμως των τροφών σε χρώμιο εξαρτάται από το πόσο διαθέσιμο είναι στο έδαφος στο οποίο έχουν καλλιεργηθεί. Γνωρίζουμε ότι λόγω της εντατικής γεωργίας πολύ μικρές ποσότητες χρωμίου βρίσκονται πλέον στις τροφές, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις του στον γενικό πληθυσμό.
Επίσης, η επεξεργασία της τροφής την απογυμνώνει ακόμη περισσότερο από την ήδη φτωχή περιεκτικότητά της σε χρώμιο. Η κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που προωθεί την έλλειψη χρωμίου, διότι ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα για την απορρόφηση και τον μεταβολισμό της γλυκόζης κυτταρικά. Υπολογίζεται ότι ακόμη και πολύ μικρές ποσότητες γλυκόζης (60 mg), ελαττώνουν σημαντικά την περιεκτικότητα του αίματος σε χρώμιο.
Που αποθηκεύεται στον οργανισμό
Μόνο το 3% του χρωμίου που έχει απορροφηθεί από την τροφή παραμένει στο σώμα και αποθηκεύεται στο σπλήνα, στους νεφρούς και στους όρχεις, και σε μικρότερες ποσότητες στην καρδιά, στο πάγκρεας, στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο. Βρίσκεται επίσης σε πολλά ένζυμα και στο RNA των κυττάρων. Αποβάλλεται κυρίως μέσω των ούρων, ενώ τα αποθέματά του στο σώμα ελαττώνονται με την ηλικία.
Συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία (ΣΗΔ)
Η ΣΗΔ για το χρώμιο δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά υπολογίζεται ότι από τη δίαιτα μας παίρνουμε μεταξύ 80 μg (μικρογραμμάρια ή εκατομμυριοστά του γραμμαρίου) και 100 μg, παρόλο που πολλοί ερευνητές αμφισβητούν ότι αυτά τα νούμερα επιτυγχάνονται. Λόγω της σπουδαιότητας του στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα η Ορθομοριακή Διατροφή συνιστά το χρώμιο ως ένα από τα απαραίτητα συμπληρώματα σε ορθομοριακή μορφή που να απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, δηλαδή σε πικολινικό χρώμιο που είναι μια χηλικοποιημένη μορφή του ενωμένη με πικολινικό οξύ.
Η Ορθομοριακή Διατροφή συνιστά:
Για ιδανική υγεία και πρόληψη 50 μg – 250 μg ημερησίως
Μέγιστη συνιστώμενη δοσολογία 500 μg ημερησίως
Το χρώμιο λοιπόν είναι ένα βασικό στοιχείο απαραίτητο για την χρησιμοποίηση της γλυκόζης από το σώμα και έτσι βοηθά στο αδυνάτισμα αλλά και για να έχουμε υψηλά επίπεδα ενέργειας και ευεξίας καθημερινά.
Επιστημονική Ομάδα Ορθομοριακής Διατροφής
Βιβλιογραφία:
Darryn Willoughby, Susan Hewlings, Douglas Kalman, 2018, Body Composition Changes in Weight Loss: Strategies and Supplementation for Maintaining Lean Body Mass, a Brief Review
I. Onakpoya, P. Posadzki, E. Ernst, 2013, Chromium supplementation in overweight and obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials.
Yuka Yazaki, Zubaida Faridi, Yingying Ma, Ather Ali, Veronika Northrup, Valentine Yanchou Njike, Lauren Liberti, David L. Katz, 2010, A Pilot Study of Chromium Picolinate for Weight Loss
Darryn Willoughby, Susan Hewlings, Douglas Kalman, 2018, Body Composition Changes in Weight Loss: Strategies and Supplementation for Maintaining Lean Body Mass
Γιώργος Μηνούδης, 2018, 9η έκδοση, Βίβλος Υγείας
Γιώργος Μηνούδης, 2000, Διατροφολογία, η ιατρική του 21ου αιώνα
Η Ορθομοριακή Διατροφή σας προτείνει:
Sucro Balance: Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και στον έλεγχο του βάρους
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.