Διατροφή για καλή διάθεση (Μέρος 1ον)

Διατροφή για καλή διάθεση (Μέρος 1ον)

Σε όλο τον κόσμο 350 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε ηλικίας πάσχουν από κατάθλιψη και πολλοί άλλοι υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας τα οποία δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί. Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, η ψυχική υγεία αποτελεί 4 από τους 10 σημαντικότερους λόγους αναπηρίας και η κατάθλιψη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αυτής.

Όλοι έχουμε την εμπειρία ημερών που “είμαστε πεσμένοι” και κάποιοι από εμάς υποφέρουν σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο άλλοι. Η κατάθλιψη εμφανίζεται με πολλές μορφές και μπορεί σε κάποιους να εμφανίζεται σε εντονότερη μορφή από ότι σε άλλους. Ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έλλειψη ενέργειας ή περιστασιακά κακή διάθεση, ενώ μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα μπορεί να είναι η έλλειψη όρεξης ή η αϋπνία και να φτάνουν μέχρι σε σκέψεις αυτοκτονίας ή ακόμη και αυτοκτονία. Σε ορισμένους μπορεί να διαρκεί λίγες ημέρες. Σε άλλους όμως η μάχη με αυτήν μπορεί να συνεχίζεται για χρόνια.

Ενώ υπάρχουν ορισμένες αγωγές, η εκτίμηση είναι ότι το ποσοστό των πασχόντων που λαμβάνουν κάποια από αυτές είναι κάτω από το μισό (μόλις το 10% σε ορισμένες χώρες), όπως επίσης και ότι με αυτές αντιμετωπίζονται μόνο τα συμπτώματα και όχι τα βαθύτερα αίτια. Εμπόδιο στη θεραπεία της κατάθλιψης δεν αποτελεί μόνο η έλλειψη πόρων και κατάρτισης στη συμβατική ιατρική, αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό στίγμα.

Η όλη αυτή κατάσταση προκαλεί κατάθλιψη από μόνη της.

Ωστόσο, υπάρχει μία δοκιμασμένη μέθοδος για την καταπολέμηση αυτής της νόσου, η οποία όχι μόνο είναι φθηνή και αποτελεσματική, αλλά είναι και πάρα πολύ απλή: η διατροφή.

Η επίδραση της τροφής που τρώμε στον εγκέφαλό μας έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και συνεχώς νέες μελέτες το επιβεβαιώνουν.

Η έναρξη της κατάθλιψης συχνά αποδίδεται σε ανισορροπία της χημείας του εγκεφάλου και ενώ αυτό είναι σίγουρα ένας παράγοντας, η πλήρης εξήγηση είναι πιθανώς ένα σύνθετο μίγμα βιολογικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ωστόσο, αυτή η χημική ανισορροπία συχνά σημαίνει ότι οι πάσχοντες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους εξωτερικούς παράγοντες λόγω της “παράλυσης” που δημιουργείται από τα συμπτώματά της.

Αρχίστε να τρέφετε το σώμα σας – και τελικά τον εγκέφαλό σας – με τη σωστή τροφή και αμέσως θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να αντιμετωπίσει τον παράγοντα που συμβάλλει στην αρχική αιτία της κάθε ψυχικής ασθένειας. Συχνά, επίσης, οι σωματικές ασθένειες συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης και ως εκ τούτου η υιοθέτηση μιας σωστής διατροφής έχει διπλό όφελος.

O ορθομοριακός τρόπος ζωής

Η αλλαγή στη διατροφή σας είναι το πρώτο βήμα για την διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και του σώματος, ωστόσο υπάρχουν πολλές πτυχές του τρόπου ζωής που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να διατηρήσουμε υψηλά επίπεδα υγείας.

Οι διαταραχές του ύπνου, το άγχος και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικά για τη βελτίωση της διάθεσης, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσει. Με την αλλαγή της διατροφής σας δίνετε στον εαυτό σας μια καλή ευκαιρία για την αντιμετώπισή τους.

Ύπνος – Ο ύπνος είναι σημαντικός για την επιδιόρθωση των φθαρμένων αιμοφόρων αγγείων και για την καρδιά, όπως επίσης και για την ρύθμιση των χημικών ουσιών του σώματος και των ορμονών. Ρίξτε τους ρυθμούς σας στο τέλος της κάθε ημέρας, απενεργοποιήστε τις συσκευές που εκπέμπουν τεχνητό φως, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές και η τηλεόραση, κάτι που θα βοηθήσει τον εγκέφαλο να γνωρίζει ότι είναι η ώρα για ύπνο.

Στρες – Ο καθένας μας έχει την εμπειρία του στρες στην καθημερινή του ρουτίνα και σε μικρό βαθμό μπορεί να είναι επωφελές για προσωπική ανάπτυξη. Ωστόσο, όταν πάσχετε από κατάθλιψη ή κάποια άλλη ασθένεια, άλλοι εξωγενείς παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση προκαλώντας στρες σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα. Πριν να φτάσετε στο σημείο αυτό, μείνετε τουλάχιστον για μισή ώρα σιωπηλοί και χαλαρώσετε, αναζητείστε τεχνικές διαλογισμού τα οφέλη του οποίου έχουν αποδειχθεί σε πολλές μελέτες (4) ή να κάντε ένα ζεστό μπάνιο.

Άσκηση – Όταν ασκείστε, το σώμα απελευθερώνει χημικές ουσίες που ονομάζονται ενδορφίνες, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς του εγκεφάλου προκαλώντας ένα αίσθημα ευφορίας παρόμοιο με τα ηρεμιστικά και τα παυσίπονα όπως η μορφίνη. Τα οφέλη της τακτικής άσκησης είναι αναρίθμητα. Ενισχύει την καρδιά και τα οστά και μειώνει την πιθανότητα σοβαρών ασθενειών που συνδέονται με τη πίεση του αίματος. Βελτιώνει τον μυϊκό τόνο και τη δύναμη και έχει το επιπλέον όφελος να σας κάνει να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα, διότι βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες και άλλων αγχωτικών παραγόντων. Ένα άλλο σημαντικό όφελος είναι ότι βοηθά στο να κοιμόμαστε καλύτερα, κάτι που σημαίνει ότι η άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά όλες τις πτυχές που αναφέρθηκαν ανωτέρω.

by Sam Minoudis

Την ερχόμενη εβδομάδα το Μέρος 2ον

Share this post

Αφήστε μια απάντηση