Ορθομοριακή Διατροφή, γαστρεντερικό σύστημα και αυτοάνοσα νοσήματα

Ορθομοριακή Διατροφή, γαστρεντερικό σύστημα και αυτοάνοσα νοσήματα

Η συστηματική και καινοτόμος έρευνα των βιολόγων, η γνώση και η αναζήτηση εκατονταετιών, από την εποχή του Ιπποκράτη και του Λουκρήτιου μέχρι την σημερινή Σύγχρονη Ιατρική Επανάσταση, απετέλεσαν τον “οδηγό”, στις θεραπείες των Αυτοάνοσων Νοσημάτων. Συνάντησα έναν εκ των πρωτεργατών της Ορθομοριακής Διατροφής και της Ορθομοριακής Προσέγγισης της Υγείας παγκοσμίως, τον κο Γεώργιο Μηνούδη, σπουδαγμένο στην Αγγλία και συζητήσαμε γι’ αυτήν την διατροφική προσέγγιση της υγείας και της ευεξίας, μετουσιώνοντας την πολύωρη συζήτησή μας στο παρακάτω άρθρο.

Θέμα μας, τα αυτοάνοσα νοσήματα που πλέον στον δυτικό κόσμο έχουν πάρει διαστάσεις πανδημίας…

Τα “Αυτοάνοσα” δημιουργούνται από εσφαλμένη λειτουργία του Ανοσοποιητικού Συστήματος, που επιτίθεται σε κύτταρα του ίδιου του οργανισμού, τα οποία σταδιακά, παύει να θεωρεί “συμμαχικά” και τα αντιμετωπίζει βίαια, ως ξένους εισβολείς, που πρέπει να εξουδετερώσει τάχιστα.

Πληθώρα ασθενειών καταγράφονται επίσημα πλέον, ως αποτέλεσμα αυτής της “ανοσολογικής παρεξήγησης”, με ανηλεείς και βίαιες “αντισωματικές επιθέσεις” εναντίον οργάνων, ιστών και κυττάρων του ίδιου του οργανισμου.

Όλες αυτές οι Χρόνιες Ασθένειες, που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, δε θα εμφανίζονταν ή θα περιοριζότσν σημαντικά… αν δεν υπήρχε το φάντασμα αυτής της “κυτταρικής-ανοσολογικής παρεξήγησης” που μόνοι μας προκαλούμε και που δυςτυχώς, έχει την “κακιά” συνήθεια να επιμένει.

Μάλλον λοιπόν, οι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τόσο δραστικά την δομή των κυττάρων, ώστε το “Ανοσοποιητικό” να μην τα θεωρεί δικά του, έχουν αυξηθεί σημαντικά και έχουν παγιωθεί στη ζωή μας.

Τα “Αυτοάνοσα” αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε ανθρώπους μέχρι 65 ετών, και σημειώνουν ραγδαία αύξηση τις τελευταίες μερικές δεκαετίες.

Συμπεραίνουμε, ως εκ τούτου, πως κάτι πρεπει να έχει αλλάξει στον τρόπο διαβίωσης των σύγχρονων ανθρώπων, που απετέλεσε και την πλατφόρμα δημιουργίας πολλών σύγχρονων ασθενειών, αγνώστου αιτιολογίας.

Τα κύτταρα μας είναι γνωστά ως οι απειροελάχιστες μονάδες της ζωής, που δημιουργούν ιστούς και όργανα στον οργανισμό του ανθρώπου. Η συνολική τους ισορροπία, η “ομοιόσταση” δηλαδή, σχετίζεται άμεσα με τα “επίπεδα” της υγείας μας για τα οποία μιλάει η Ορθομοριακής Διατροφή που υποστηρίζει πως δεν ισχύει ο όρος “ασθένεια”, αλλά αντίθετα υπάρχουν επίπεδα υγείας, όπως συνήθιζε να λέει ο διπλούς νομπελίστας, καθηγητής Linus Polling.

Η ομοιόσταση και ο “μεταβολισμός”, εξαρτώνται άμεσα από την προσπόριση και την απρόσκοπτη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών των τροφών, καθώς και από το μέγεθος του τοξικού φορτίου που παρεισφρύει στον οργανισμό του ανθρώπου.

Τα τρόφιμα πλέον είναι ανεπαρκή στο να προσφέρουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση για τον οργανισμό και που δυστυχώς είναι φορτωμένα με καθε είδους φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, χημικά λιπάσματα, ορμόνες, αντιβιοτικά και κάθε λογής άλλες χημικές ουσίες και πρόσθετα.

Έτσι, με την πάροδο των χρόνων, το τοξικό και θρεπτικά ανεπαρκές φορτίο που συσσωρεύεται εντός των κυττάρων, τα μεταλλάσει και τα αλλοιώνει σε τέτοιο βαθμό, που μέρος αυτών, αναγνωρίζονται από τον ίδιο τον οργανισμό μας ως εισβολείς, που εισήλθαν από το περιβάλλον, για να βλάψουν το σώμα και για το λογο αυτό, πρέπει να κινητοποιηθεί η “άμυνα” για να τα εξουδετερώσει βίαια.

Το “Ανοσοποιητικό” συμβάλλει στην επιβίωση του οργανισμού έχοντας έναν απόλυτα “διττό” ρόλο.

Από τη μία, να αναγνωρίζει ως “αντιγόνα”-παθογόνους εισβολείς, όπως τοξίνες, βακτήρια και ιούς και να τους επιτίθεται δημιουργώντας κατάλληλα εκπαιδευμένο στρατό “αντισωμάτων”, τα οποία αντισώματα, εξαπολύει εναντίον τους, σε μία προσπάθεια, να προστατεύσει τον οργανισμό από πιθανή επίθεση.

Από την άλλη, μπορεί να αναγνωρίζει και να δέχεται, ως “συμμαχικά” και “φίλια” στοιχεία, τις δομές, τα όργανα, τα συστήματα και τους ιστούς, καθώς και όλους εκείνα που προωθούν κσι στηρίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία και την επιβίωση του οργανισμού, αρκεί να λειτουργούν σωστά για να μπορεί να τα αναγνωρίζει!

Τα “Αυτοάνοσα”, εκδηλώνονται με πολλαπλά συμπτώματα. Αυτά είναι ανάλογα με τις περιοχές του σώματος που πλήττονται, όπως οι αρθρώσεις, οι αδένες, τα αγγεία, οι μύες, το δέρμα, κ.α.

Έτσι παρατηρούνται συνήθως, πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις, κόπωση , εξανθήματα, γαστρεντερικές διαταραχές, υπέρταση και πολλά άλλα αγνώστου αιτιολογίας για πολλούς επιστήμονες του κλάδου, με εξάρσεις και υφέσεις.

Για παράδειγμα, μπορούν να εμφανιστούν τα κάτωθι “Αυτοάνοσα”:

 • Υποθυρεοειδισμός – Hashimoto
 • Νόσος του Graves
 • Ελκώδης Κολίτιδα
 • Νόσος του Chrohn
 • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
 • Ερυθηματώδης Λύκος
 • Ψωρίαση
 • Μυασθένεια
 • Σκλήρυνση κατα πλάκας
 • Σακχαρώδης Διαβήτης
 • Νόσος του Addison
 • Σύνδρομο Sjogren κ.α.

Οποιοσδήποτε παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει την βιοχημική ή την γενετική πληροφορία των κυττάρων, ενοχοποιείται για την δημιουργία των “Αυτοάνοσων Νοσημάτων”.

Τα αλλοιωμένα κύτταρα, που παρουσιάζουν πλέον αλλαγές στην ταυτότητά τους, λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει και στη κυτταρική τους μεμβράνη, ανιχνεύονται από την “άμυνα” του οργανισμού ως “εισβολείς” και ξεκινούν οι διαδικασίες εντοπισμού και άμεσης εξουδετέρωσής τους.

Είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο, πως η ενέργεια που απαιτείται για την ανάπτυξη και επιβίωση του οργανισμού, προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τις τροφές που καταναλώνονται και που αποτελούν το καθημερινό καύσιμό για την σωστη και απροβλημάτιστη λειτουργία του.

Παρέα με το οξυγόνο, το νερό και την ηλιακή ακτινοβολία, που βοηθά στην εξέλιξη σημαντικών βιταμινών έντός του οργανισμού, το σώμα έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές και τους μηχανισμούς εκείνους, ώστε να παράγει Αμινοξέα, από τα οποία σχηματίζονται οι πρωτείνες, που είναι τα δομικά συστατικά του σώματος!

Η παραγωγή και ο συνδυασμός ορμονών και ενζύμων, εξαρτάται από το είδος της τροφής που καταναλώνει ο άνθρωπος.

Η “φλεγμονο-φιλική διατροφή” και παράλληλα, η λήψη στη διατροφή μας πολλών και επεξεργασμένων υδατανθράκων, δημιουργεί “χρόνιες και συστηματοποιημένες φλεγμονές και δραματική απορρύθμιση/δυσλειτουργία του “Ανοσοποιητικού Συστήματος”, είτε γιατί η διατροφή περιορίζεται λανθασμένα από δίαιτες, είτε λόγω εξάρτησης σε συγκεκριμένα είδη διατροφής κλπ.

Εάν δεν υπάρχει προσπορισμός του συνόλου των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα στα κύτταρα, στους ιστούς και στα όργανα, σε καθημερινή βάση, τότε εμφανίζονται ελλείψεις, ενώ ταυτόχρονα ο οργανισμός, στην προσπάθειά του να αντιρροπήσει την κατάσταση, μπορεί να στερεί απαραίτητα συστατικά για τη ζωή από ένα όργανο και να τα παρέχει σε κάποιο άλλο.

Τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων δεν είναι όπως παλιά. Η τάση για αύξηση της παραγωγής, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης, έχουν σαν αποτέλεσμα “φτωχές” και τοξικές τροφές, με μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία που είναι ικανή όμως, να δηλητηριάσει τον οργανισμό, σταδιακά και συσσωρευτικά.

Οι επεξεργασμένοι και ραφιναρισμένοι υδατάνθρακες σε πολλές μορφές, χρώματα, μεγέθη και ονομασίες, αποτελούν την πλειονότητα των τροφίμων που υπάρχουν για κατανάλωση.

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα, έχουν δυστυχώς χαμηλή θρεπτική και βιολογική αξία. Βοηθά μόνο στο να παράγει ο οργανισμός γρήγορη ενέργεια και το υπόλοιπο να αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους… και τοξινών.

Στο λιπώδη ιστό των κυττάρων μας, αποθηκεύονται τα διάφορα τοξικά υποπροιόντα-απόβλητα της κυτταρικής καύσης.

Η έννοια τοξικά, αναφέρεται κυρίως σε τοξικές ουσίες που δεν θα έπρεπε να συμπεριέχονται σε αυτά.

Βαρέα μέταλλα και τοξίνες, συσσωρεύονται αθροιστικά. Υπεριώδης ακτινοβολία ηλεκτρομαγνητικά πεδία, κοσμική ραδιενέργεια, ανθρωπογενής ακτινοβολίες, κλπ. δρουν καταλυτικά στην δημιουργία των νοσημάτων που χαρακτηρίζονται ως αυτοάνοσα.

Δεν είμαστε δυστυχώς, ως βιολόγοι, σε θέση να γνωρίζουμε ακόμα, ποιά είναι η κρίσιμη μάζα ποσότητας παραγόντων ή ο συνδυασμός του τοξικού φορτίου, που επιφέρει τον κρίσιμο βαθμό αλλοίωσης στα κύτταρα του οργανισμού, που πλέον αναγνωρίζονται ως ξένοι εισβολείς από τον οργανισμό και πυροδοτούν το “Αυτοάνοσο Νόσημα”.

Το έντερό είναι ο κρίσιμος καταλύτης στην όλη διαδικασία της γέννησης των Αυτοάνωσων Νοσημάτων. Από τη μία, συνδέεται με το ανοσοποιητικό, που από την πλευρά του σχετίζεται άμεσα με το γαστρεντερικό σύστημα. Από την άλλη, διότι η διαταραχή της χλωρίδας του εντέρου, μεταφράζεται άμεσα σε ελλειματική απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό αλλά και αφυδάτωση -λειπει δηλαδή το καλό, θρεπτικό και ενεργοποιημένο, ζωντανό ορθομοριακό νερο, όπως αυτό που κάποτε πίναμε από βουνίσιες πηγές. Ας μην ξεχνάμε, πως το σώμα μας αποτελείται κατά 78% νερο, πάνω στο οποίο κολυμπούν τα κύτταρα των ιστών…

Σε αυτήν την περίπτωση, ανεξάρτητα από τη μορφή λήψης αυτών των θρεπτικών συστατικών, δεν καταλήγουν στα κύτταρα οι απαιτούμενες καθημερινά ποσότητες… ούτε δυστυχώς οι απαραίτητες ποσότητες θρεπτικού νερού!

Οι μεταβολίτες, είναι μόρια που παράγονται από διάφορες φάσεις λειτουργίας του οργανισμού. Βοηθούν στη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε βιοχημικά “καύσιμα”.

Όταν οι λειτουργίες παραγωγής των μεταβολιτών μειώνονται ή αδρανούν, ή όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, έχουμε σαν αποτέλεσμα την παραγωγή μη επαρκούς ενέργειας από τα κύτταρα για τα κύτταρα.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε, ότι η απόκλιση από τον ενδεδειγμένο φυσικό τρόπο ζωής και διατροφής, καθώς και η επιβάρυνση από τα τοξικό φορτία, είναι τα κύρίως μονοπάτια που συμβάλουν στη δημιουργία των Αυτοάνοσων Νοσημάτων, υποστηρίζει η Θεωρία της Ορθομοριακής Διατροφής.

Βάσει πάντα συγκεκριμένων ευρημάτων, και λόγω του ότι, ο κάθε άνθρωπος είναι, σε κάθε περίπτωση, μοναδικός, καθορίζεται το είδος της θεραπείας, η διάρκεια και οι συνδυασμοί, ανά άτομο, στοχευμένα και εξατομικευμένα.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα υπολογίζονται βάσει συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, συγκεκριμένων και εξατομικευμένων ειδικών εξετάσεων.

Η βιολογική πατέμβαση-θεραπεία όπως έχει ήδη τονιστεί, είναι αυστηρά εξειδικευμένη και εξατομικευμένη και οι άνθρωποι προμηθεύονται τα όποια ενδεδειγμένα σκευάσματα, από εξειδικευμένα “ορθομοριακά” φαρμακεία, κατόπιν σύστασης του θεράποντος ιατρού, γνώστη της “ορθομοριακής” προσέγγισης της θεραπείας μέσω της διατροφής για ταχύτερα, μόνιμα και πιο αιτιολογικά αποτελέσματα.

Η βιοχημική αναστροφή που οδηγεί σε μετάλλαξη των υγιών κυττάρων, ώστε να αναγνωρίζονται ως “κύτταρα εισβολείς” από το Ανοσοποιητικό Σύστημα, που με τη σειρά του πυροδοτεί την εξέλιξη ενός Αυτοάνοσου Νοσήματος, αποκαθίσταται σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα.

Οι θεραπείες αυτές, εφαρμόζονται επιτυχώς τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια και δεν αντιβαίνουν ή δρουν ανταγωνιστικά με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική ή ομοιοπαθητική αγωγή που λαμβάνεται παράλληλα.

Τα συμπτώματα του αυτοάνοσου νοσήματος, υποχωρούν από τις πρώτες, κιόλας, εβδομάδες της θεραπείας. Η γενική εικόνα και τα “επίπεδα υγείας” βελτιώνονται συνολικά, με τις υποτροπές, από την άλλη, να μειώνονται στο ελάχιστοι ή να μην πυροδοτούνται!

Η κατάλληλη ορθομοριακή διατροφική αγωγή, είναι αυτή από την οποία προκύπτουν τα μεγαλύτερα οφέλη, για την προστασία και την προώθηση, τόσο της υγείας, όσο και της γενικής ευεξίας.

Το κλειδί για τις θεραπείες βρίσκεται μέσα στα ίδια τα κύτταρα και τους μηχανισμούς τους…

Η επανάσταση της βιολογίας, προσφέρει νέες καινοτόμες και δραστικές επικουρικές δυνατότητες τόσο για διάγνωση, όσο και για θεραπεία.

Εξειδικευμένοι Βιολογικοί & Μοριακοί Έλεγχοι, που μέχρι πρότινος ανήκαν στη σφαίρα της φαντασίας, βρίσκονται πλέον στη φαρέτρα των ειδικών και μπορούν να εφαρμοστούν συνδυαστικά ή μεμονωμένα προς όφελος της υγείας των πολιτών, σε συνεργασία πάντα με τον θεράποντα ιατρό.

Του Θεόδωρου Γιάνναρου, Μοριακού Βιολόγου -Γενετιστή, PhD rer. nat. PhD rer. nat. PhD phil (h.c.) MSc rer. nat.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση