Αφυδάτωση: Ποια είναι τα σημάδια;

Αφυδάτωση: Ποια είναι τα σημάδια;

Το νερό χάνεται συνεχώς από το σώμα μας, κυρίως μέσω του ιδρώτα, των ούρων και των κοπράνων. Η αφυδάτωση εμφανίζεται όταν χάνεται περισσότερο νερό από αυτό που λαμβάνουμε. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί όταν για κάποια αιτία υπάρχει υπερβολική απώλεια υγρών.

Το σώμα σας όμως μας στέλνει προειδοποιητικά σημάδια! Προσέξτε τα σημάδια αυτά, γιατί όταν είμαστε αφυδατωμένοι δεν γίνονται σωστά πολλές λειτουργίες του με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα.

Τα πιο συχνά σημάδια είναι:

1.Αίσθηση δίψας. Η έλλειψη νερού στο σώμα επηρεάζει τη συγκέντρωση ηλεκτρολυτών, των οποίων σημαντικός ρόλος είναι να δίνουν σήμα στον εγκέφαλο για να γίνουν μια σειρά από μεταβολικές λειτουργίες. Τότε ο υποθάλαμος του εγκεφάλου ενεργοποιεί την αίσθηση της δίψας.
2.Αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι. Όταν τα επίπεδα νερού στο σώμα είναι χαμηλά, ο εγκέφαλος δίνει το σήμα για να αισθανθείτε κουρασμένοι, έτσι ώστε να μειώσετε τις δραστηριότητες για να μην χάσετε και άλλη ποσότητα νερού!
3.Έχετε πονοκέφαλο. Η λειτουργία του εγκεφάλου, των νεύρων και των ιγμορείων βασίζονται στη σωστή ισορροπία νερού στο σώμα. Όταν η ισορροπία αυτή διαταράσσεται, ένα από τα σημάδια που μπορεί να σας στέλνει το σώμα είναι ο πονοκέφαλος.
4.Δύσοσμη αναπνοή. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι δεν παράγεται αρκετό σάλιο στο στόμα. Έτσι υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη βακτηρίων και αυτό δημιουργεί δυσοσμία στην αναπνοή.
5.Αισθάνεστε συνεχώς πεινασμένοι, ακόμη και όταν μόλις φάγατε. Η αίσθηση της πείνας και της δίψας προέρχεται από το ίδιο μέρος του εγκεφάλου. Έτσι μπορεί να υπάρχει μία σύγχυση στο σήμα που στέλνει ο εγκέφαλος και ενώ αισθάνεστε ότι πεινάτε στην πραγματικότητα να χρειάζεται να πιείτε μόνο νερό. Όταν λοιπόν αισθάνεστε πείνα όταν μόλις έχετε φάει, πιείτε ένα ποτήρι νερό και ίσως η αίσθηση αυτή περάσει.
6.Τα ούρα έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεφρά προσπαθούν να διατηρήσουν όσο περισσότερο νερό γίνεται, χωρίς όμως να σταματούν τη λειτουργία τους που είναι να εκκρίνουν σε αυτό τα απόβλητα του σώματος. Έτσι τα ούρα είναι υπερυσμπυκνωμένα και έχουν πιο σκούρο χρώμα.
7.Έχετε δυσκοιλιότητα. Όταν είστε αφυδατωμένοι απομακρύνεται περισσότερο νερό από τα κόπρανα για να πάει σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό έχει ως συνέπεια την επιβράδυνση των κινήσεων του εντέρου και έτσι προκαλούνται φουσκώματα και δυσκοιλιότητα.
8.Το δέρμα σας χάνει την ελαστικότητά του. Όταν δεν υπάρχει αρκετό νερό στο σώμα, δεν υπάρχει ούτε στο δέρμα. Έτσι, χάνει την ελαστικότητά του και σκληραίνει.
9.Έχετε πυρετό και ρίγη. Σε περίπτωση σοβαρής αφυδάτωσης μπορεί να εμφανιστεί πυρετός και ρίγη. Ο πυρετός, με τη σειρά του, μπορεί να επιδεινώσει την αφυδάτωση.

Ενυδατωθείτε σωστά.

Τα κύτταρά μας δεν είναι τίποτα άλλο από θρεπτικά στοιχεία που είναι διαλυμένα σε νερό για να μπορούν να παίρνουν θρεπτικά στοιχεία, να αποβάλουν τοξίνες και να συνθέτουν ενζυμα, ορμόνες, νευροδιαβιβαστές κλπ., δηλαδή όλα τα βιοχημικά μόρια που χαριζόμαστε για να είμαστε ζωντανοί και υγιείς. αυτός είναι και ο λόγος που το σώμα μας είναι πάνω από 70% νερό. Αυτό που χρειάζεται είναι αρκετό και καλό νερό.

Πίνετε 2 -3 λίτρα ορθομοριακό νερό καθημερινά!

ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Share this post

Αφήστε μια απάντηση