Γήρανση: Πότε ξεκινάει και πώς μπορείτε να την επιβραδύνετε;

Γήρανση, πότε ξεκινάει;

Γήρανση: Πότε ξεκινάει και πώς μπορείτε να την επιβραδύνετε;

Ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι αληθινό. Η διαδικασία της γήρανσης  στον άνθρωπο – και γενικά σε όλα τα θηλαστικά – ξεκινά πριν καν γεννηθεί!

Η παροχή από τη μητέρα – ως διατροφή του εμβρύου κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της κύησης – με επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών στοιχείων επιβραδύνει τη γήρανση στο παιδί κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του.

Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό πως επιβραδύνουν την πορεία της γήρανσης ειδικά στον άνθρωπο, και η χορήγησή τους σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα μπορούσε να επιβραδύνει το βιολογικό ρολόι της μελλοντικής πορείας γήρανσης του παιδιού τους.

Το περιβάλλον εντός της μήτρας στο οποίο εκτίθεται το παιδί μπορεί να είναι το ίδιο ή περισσότερο σημαντικό στον επιγενετικό προγραμματισμό κινδύνου για την εμφάνιση αργότερα καρδιαγγειακής βλάβης ή συστηματικής νόσου στην ενήλικη ζωή του.

Επίσης, εάν η παροχή οξυγόνου στη μήτρα της μητέρας είναι χαμηλή, τότε αναπόφευκτα η γήρανση του παιδιού στην ενήλικη του ζωή ξεκινά πολύ πιο νωρίς!

Έχει βρεθεί ότι ενήλικα άτομα που γεννήθηκαν από μητέρες που προσέφεραν στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μικρότερη ποσότητα οξυγόνου από την αναγκαία, εμφάνισαν κοντύτερα τελομερή σε σχέση με τα άτομα που γεννήθηκαν από φυσιολογικές κυήσεις με επαρκή παροχή οξυγόνου. Επίσης, εμφάνισαν προβλήματα στην εσωτερική επιφάνεια των αγγειακών τοιχωμάτων, που σημαίνει ότι υπάρχει πρόωρη βιολογική γήρανση με τάση να εμφανιστεί νωρίτερα κάποια καρδιακή νόσος.

Σε κάθε περίπτωση, όταν χορηγούνται συμπληρώματα με αντιοξειδωτικά στοιχεία και γίνεται σωστή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος τα άτομα στην ενήλικη ζωή τους να εμφανίσουν πρόωρη γήρανση και να αναπτύξουν καρδιοπάθειες και γενικά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών

Βιβλιογραφία:

Hiten D. Mistry, Paula J. Williams, 2011,
The Importance of Antioxidant Micronutrients in Pregnancy

C. Jenkins, R. Wilson, J. Roberts, H. Miller, J. H. McKillop, J. J. Walker, 2000,
Antioxidants: their role in pregnancy and miscarriage

Erry Yudhya Mulyani, Hardinsyah, Dodik Briawan, Budi Iman Santoso, 2007,
Hydration status of pregnant women

Henry C. Lukaski , Clinton B. Hall, William A. Siders, 2007,
Assessment of change in hydration in women during pregnancy and postpartum with bioelectrical impedance vectors

S. V. Jaque-Fortunato, N. Khodiguian, R. Artal, R. A. Wiswell, 1996,
Body composition in pregnancy

Share this post

Αφήστε μια απάντηση