Κυτταρίτιδα – Μήπως δεν πίνετε αρκετό νερό;

Κυτταρίτιδα – Μήπως δεν πίνετε αρκετό νερό;

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και η κυτταρίτιδα αποτελεί αναμφισβήτητα τον πιο μισητό εχθρό κάθε γυναίκας. Μόνο αν γνωρίζετε τα μυστικά του εχθρού αυτού – της κυτταρίτιδας, θα έχετε πιθανότητες, κάποια στιγμή να την νικήσετε και να βελτιώσετε την εικόνα κυρίως των ποδιών σας.

Τελικά όμως, τι ισχύει για την κυτταρίτιδα και ποιο είναι το μυστικό και το Αχίλλειό της σημείο; Που οφείλεται και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η μισητή “φλούδα πορτοκαλιού” που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, ύψους και βάρους, καθώς και σωματότυπου γενικά; Είναι κάτι που σίγουρα αξίζει να ασχοληθούμε, μιας και αποτελεί ένα είδος κοινωνικής μάστιγας!

Για να ξεκινήσουμε όμως πρώτα από πλευράς ανατομίας του δέρματος, που αποτελεί την εξωτερική στοιβάδα εκείνη που επικοινωνεί άμεσα και συνεχώς με το περιβάλλον. Στο ανθρώπινο δέρμα υπάρχουν τέσσερα επίπεδα: η εξωτερική επιδερμίδα, το χόριο και τέλος ο υποδόριος ιστός που περιλαμβάνει το λιπώδη και τον μυϊκό ιστό.

Η κυτταρίτιδα είναι η συσσώρευση σαν σε μικροσκοπικές πισίνες, νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Λόγω του ότι οι γυναίκες διαθέτουν πολύ πιο λεπτά στρώματα επιδερμίδας και χορίου από τους περισσότερους άνδρες, έρχονται και πολύ συχνότερα αντιμέτωπες με την εισχώρηση διογκωμένων λιποκυττάρων σε διάφορα σημεία του σώματος και εντός του χορίου που εμφανίζονται κυρίως στους μηρούς και τους γλουτούς, αλλά και σε πολλά άλλα διαφορετικά μέρη του δώματος, όπως κοιλιακή γενικά περιοχή και μπράτσα.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν αποβάλλει κανονικά τα απόβλητα της κυτταρικής του καύσης.
Λόγω προβληματικής τοπικής αιμάτωσης σε μικροτριχοειδές επίπεδο, αντί λοιπόν να καίει το λίπος, το μεταφέρει στα λιποκύτταρα.

Έτσι, δημιουργούνται μικροσκοπικές “πισίνες” στο δέρμα -βαθουλώματα δηλαδή που περιέχουν λίπος και νερό, σε διάφορα σημεία του σώματος, τα οποία προαναφέραμε, αλλά και λιποκύτταρα που εισέρχονται στο χόριο και το παραμορφώνουν εκτοπίζοντας τις ίνες ελαστίνης! Αυτός είναι και ο λόγος που η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συνήθως μαζί με χαλάρωση των ιστών!

Αν και η πιο συχνή μορφή της είναι η “φλοιού πορτοκαλιού” κυρίως σε γλουτούς και μηρούς, δεν πρόκειται δυστυχώς για τη μοναδική μορφή κυτταρίτιδας.

Υπάρχουν τρία κυρίως είδη κυτταρίτιδας, ανάλογα με το μέγεθος – την εξάπλωση δηλαδή του προβλήματος:

  1. Η “χαλαρή” κυτταρίτιδα, που είναι αισθητή όταν πιέζουμε το δέρμα με τα δάχτυλα για να την εντοπίσουμε
  2. Η “φλεγμονώδης” κυτταρίτιδα, που είναι ορατή όταν το πάσχον άτομο στέκεται σε όρθια στάση
  3. Η “συμπαγής” και “συστηματοποιημένη” κυτταρίτιδα, που βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο και πολλές φορές μη αναστρέψιμο στάδιο, με το αισθητικό πρόβλημα να είναι εμφανές, τόσο στην “όρθια” όσο και στις υπόλοιπες στάσεις του σώματος

Η κυτταρίτιδα οποιασδήποτε μορφής μπορεί μεταξύ άλλων να οφείλεται και σε διάφορους κληρονομικούς, ορμονικούς και παθολογικούς παράγοντες.

Ως υπόλοιπες αιτίες θα μπορούσαν να αναφερθούν οι κάτωθι:

  1. Οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, λόγω διαιτών… γιο-γιο
  2. Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με έλλειψη άθλησης
  3. Το κάπνισμα ή το άτμισμα (νικοτίνη)
  4. Η κακή, άτακτη και μη ισορροπημένη καθημερινή διατροφή
  5. Η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών
  6. Το ψυχολογικό στρες, δηλαδή το γνωστό σε όλους μας άγχος

Το τελευταίο και κυριότερο όμως αίτιο για την εμφάνιση και παγιοποίηση της κυτταρίτιδας είναι η μη πόση αρκετού, θρεπτικού, ενεργοποιημένου Ορθομοριακού νερού, χωρίς το οποίο η εμφάνιση της αντιαισθητικής κυτταρίτιδας, ακόμα και σε μικρές ηλικίες, είναι νομοτελειακά αναπόφευκτο γεγονός!

Το να μην πίνει η γυναίκα αρκετό νερό καλής ποιότητας, όπως είναι το Ορθομοριακό νερό, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες -ίσως ο σημαντικότερος – που συμβάλλει στη εμφάνιση και παγιοποίηση, αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, της αντιαισθητικής και μισητής κυτταρίτιδας.

Το να μην πίνει μια γυναίκα αρκετό, καλής ποιότητας νερό και να αφυδατώνεται είναι εγκληματικό για την εμφάνισή της και ο απόλυτος εχθρός της ομορφιάς…

Για να μεταβολίσει ο οργανισμός τα λιποκύτταρα και την αθρόα συσσώρευσή τους, το νερό είναι εκ των “ουκ άνευ”. Όταν υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο νερού στον οργανισμό, οι τοξίνες και το λίπος συσσωρεύονται με τη μορφή φλεγμονώδους κυτταρίτιδας, προκαλώντας συγχρόνως και χαλάρωση, μιας το νερό διατηρεί ουσιαστικά το δέρμα απαλό, ελαστικό και υγιές.

Έτσι φθάνουν κάποιες κυρίες, στις “αισθητικούς” και τους «πλαστικούς χειρουργούς», σε μια προσπάθεια να κερδίσουν πάλι την παλιά τους σφριγηλότητα!

Όσες όμως ενέσεις και να υπομείνουν, όσες μηχανικές θεραπείες, μασάζ ή χειρουργικές επεμβάσεις και αν κάνουν, τα αποτελέσματα θα είναι φτωχά – της τάξεως του 10-15%.

Αν όμως αποφασίσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, πίνοντας άφθονο Ορθομοριακό νερό, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό – της τάξεως του 60-80%.

Είναι θέμα απόφασης…

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
Πρώην Διοικητής Νοσοκομείου “ΕΛΠΙΣ”

Share this post

Αφήστε μια απάντηση