Η υγεία ξεκινάει απο το νου

Η υγεία ξεκινάει απο το νου

Συνέντευξη του Γιώργου Μηνούδη στην δημοσιογράφο Μαργαρίτα Σπηλιοπούλου, εφημερίδα “Μήτιδα”

Ο Γιώργος Μηνούδης είναι κλινικός ορθομοριακός διατροφολόγος, έχει master of science in complementary Medicine από το πανεπιστήμιο του Westminster και έχει τιμηθεί με το Απολλώνειο βραβείο 2018 για την προσφορά του στην επιστήμη. Είναι ιδρυτής της Ορθομοριακής Διατροφής και πρόεδρος της Ελληνικής Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής και συγγραφέας.

Μέσα από την συνέντευξη ο κ.Μηνούδης μας βοηθά να κατανοήσουμε το πνεύμα της Ορθομοριακής Διατροφής που συνδυάζει τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις και γνώσεις με την Ιπποκράτειο Ιατρική και τις θεραπευτικές πρακτικές που εφαρμόζονταν στα Ασκληπιεία της Αρχαίας Ελλάδας.

Τι είναι η Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική και που διαφοροποιείται από την συμβατική Ιατρική και την Ομοιοπαθητική;

Η Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική απευθύνεται στα αίτια των παθήσεων που είναι οι κυτταρικές δυσλειτουργίες και όχι απλά στην κάλυψη των συμπτωμάτων. Αυτό επιτυγχάνεται κινητοποιώντας τις σημαντικές δυνάμεις αυτοίασης του οργανισμού σύμφωνα με την Ιπποκράτειο ρήση «Φύσις νόσων ιατρός».

Σε αυτό έχει ομοιότητες με την Ομοιοπαθητική, αλλά ακολουθεί διαφορετική μεθοδολογία, διδάσκοντας τους πάσχοντες πως θα γίνουν «γιατροί του εαυτού τους» μέσω της σωστής νοοτροπίας, διατροφής και τρόπου ζωής.

Είναι η μόνη προληπτική μέθοδος που υπάρχει σήμερα παγκοσμίως, επίσης κατά την Ιπποκράτειο ρήση «Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν». Σε αυτό διαφέρει και από την συμβατική Ιατρική αλλά και τις άλλες εναλλακτικές θεραπείες. Σπάνια τις εφαρμόζει κάποιος, αν δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Όμως όλες οι προσεγγίσεις έχουν κάποια αξία για τον άνθρωπο, αν εφαρμόζονται σωστά. Αλλά για να το κάνουν αυτό και για να έχουν πιο μόνιμα αποτελέσματα χωρίς υποτροπές πρέπει να βασίζονται στις αρχές της Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής που αποτελεί τον «τρίτο δρόμο» και το θεμέλιο πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσουν όλες οι άλλες μέθοδοι.

Η επιλογή της τροφής μας είναι ταυτόχρονα και μία υπαρξιακή επιλογή;

Πολύ εύστοχη και ουσιώδης ερώτηση. Η τροφή με την σχέση που έχει όσον αφορά την διατήρηση της ζωής του σώματος συνδέεται με σημαντικές ψυχονοητικές διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης από την βρεφική ακόμα ηλικία. Σίγουρα δεν είναι κάτι που απλά βάζουμε στο σώμα και μασάμε επειδή πεινάμε. Οι επιλογές μας σε θέματα διατροφής επηρεάζονται από την βιο-ψυχο-κοινωνική διάσταση του ανθρώπου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί ή μάλλον όπως πιστεύω «παραμορφωθεί» από τα κοινωνικά δυναμικά που τον περιβάλλουν. Οι επιλογές του ανθρώπου σε θέματα διατροφής χρωματίζονται ανάλογα και δυστυχώς αυτό έχει δραματικές επιπτώσεις στα επίπεδα της ψυχικής και σωματικής του υγείας. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν τρώει για να ζήσει αλλά ζει τρώγοντας για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από τον μοναδικό που έπρεπε να θρέφεται. Δηλαδή την βιολογική του επιβίωση. Όταν μου αναφέρουν κάποιον ως «πνευματικό» άνθρωπο αμέσως τους ρωτώ τι τρώει. Αυτό κατά την άποψη μου καθορίζει και την πνευματική του διάσταση αλλά και το συνειδησακό του επίπεδο. Όλα αυτά τα αναλύω σε βάθος στο νέο μου βιβλίο «Ο Εικονικός Άνθρωπος – Η αλληλεπίδραση των κοινωνικών δυναμικών, της διατροφής και της υγείας, στον 20-21ο αιώνα».

Τί ενεργοποιεί την αυτοθεραπευτική δύναμη μας;

Η υγεία ξεκινάει από τον νου. Ο σωστά ενημερωμένος άνθρωπος, δεν μαθαίνει μόνο να επιλέγει σωστά τι τον ωφελεί σε θέματα διατροφής, αλλά ταυτόχρονα αυτή η απόφαση του, να είναι δηλαδή υγιής, απελευθερώνει τις πανίσχυρες δυνάμεις αυτοίασης του οργανισμού, όπως είχε διαπιστώσει και ο πατέρας της δυτικής ιατρικής, Ιπποκράτης πριν 2,500 χρόνια. Αυτές οι δυνάμεις δεν είναι τίποτα άλλο από την συνεχή, απρόσκοπτη και ισορροπημένη ροή της ζωτικής δύναμης μέσα από την ανθρώπινη ύπαρξη.

Αυτός είναι ο ορθομοριακός ορισμός της υγείας.

Η αποθεραπεία είναι και μία πνευματική εμπειρία;

Καθαρά και μόνο. Ο συνειδητοποιημένος άνθρωπος που δεν είναι βυθισμένος στο σκοτάδι και την άγνοια της ύλης, μέσα από φωτισμένες επιλογές στο τρίπτυχο της ορθομοριακής διατροφικής ιατρικής, νοοτροπία, διατροφή και τρόπο ζωής αναρριχάται ταχύτατα σε πολύ υψηλά επίπεδα πνευματικής συνεδητοποίησης της ύπαρξης του. Μαθαίνει τι και ποιος είναι και εξασκεί το θείο δώρο της ελεύθερης βούλησης για να βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα της ζωής του αλλά και των συνανθρώπων του. Η Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Υπάρχει ακόμη η νοοτροπία του «άδειου πιάτου». Τα παιδιά μαθαίνουν ότι είναι αποδεκτά όταν αδειάζουν το πιάτο τους ακόμη και όταν δεν πεινάνε. Πόσο καθορίζει τη διατροφική μας συμπεριφορά η σχέση με τους γονείς μας;

Είναι καθοριστική. Οι γονείς πρέπει πρώτα οι ίδιοι να αντιληφθούν ότι το πιο σημαντικό για την υγεία δεν είναι πόσο αλλά τι τρώει το παιδί. Δυστυχώς η άγνοια των γονέων που προωθείται από τα κοινωνικά δυναμικά, τις παραδόσεις, το οικογενειακό περιβάλλον και τις κακές συνήθειες της καθημερινότητος οδηγούν γονείς και παιδιά σε μία διατριφή άβυσσο με τραγικές συνέπειες. Έχουμε τα θλιβερά πρωτεία των πιο παχύσαρκων παιδιών στον κόσμο αλλά και παιδικών “life–style” παθήσεων, όπως υψηλή χοληστερόλη, αλλεργίες, άσθμα, αυτοάνοσα, διαβήτη, έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης, αδυναμία μάθησης, υπερκινητικότητα και παραβατική συμπεριφορά.

Όλα αυτά έχουν συνδεθεί από χιλιάδες επιστημονικές μελέτες με την κακή διατροφή των παιδιών. Για τις σύγχρονες μητέρες που έχουν παγιδευτεί στην επαγγελματική καριέρα είναι συνήθως πιο εύκολο να ετοιμάζουν γρήγορες τροφές – «σκουπίδια» για τα παιδιά τους ή να παραγγέλνουν από ταχυφαγεία, παρά να αφιερώσουν χρόνο, που πολλές φορές δεν έχουν, να ετοιμάσουν ένα σωστό οικογενειακό γεύμα, ακόμα και αν γνώριζαν ποιο πρέπει να είναι αυτό. Είναι πραγματικά ένα κοινωνικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων και όλοι πληρώνουμε τα αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται κοινωνίες αρρώστων.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας στον Δυτικό κόσμο είναι αυξανόμενα, ο παχύσαρκος έχει την ίδια συμπεριφορά με έναν άνθρωπο εξαρτημένο από ναρκωτικές ουσίες;

Αυτό είναι περισσότερο αληθινό από ό,τι υποπτεύεται κάποιος. Όχι μόνο ο παχύσαρκος αλλά και όλοι όσοι δεν τρέφονται σωστά είναι ουσιαστικά εθισμένοι σε αυτά που καταναλώνουν ως «τροφή». Οι σύγχρονες βιομηχανοποιημένες τροφές περιέχουν ουσίες, οι οποίες είναι παρόμοιες σε χημική σύνθεση με την μορφίνη και ονομάζονται «μορφινοειδή». Οι άνθρωποι ψάχνουν μέσω της τροφής την «δόση» τους και πολλοί δεν μπορούν να απεξαρτηθούν εύκολα από τα «νόμιμα» ναρκωτικά που είναι η σύγχρονη βιομηχανοποιημένη διατροφή.

H διατροφή δεν είναι μόνο ατομική υπόθεση αλλά και σημαντικά κοινωνική, σήμερα συμβαίνει μια διατροφική παραπλάνηση και χειραγώγηση των καταναλωτών, πως μπορούμε να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές;

Όπως έχω ήδη αναφέρει, όλα αυτά τα αναλύω σε βάθος στο νέο μου βιβλίο «Ο Εικονικός Άνθρωπος» από τις εκδόσεις Κέδρος.

Πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να ξεφύγουμε από τις παγίδες της διαφημιστικής και κοινωνικής παραπλάνησης κάνοντας δύο απλά πράγματα – ενημερωνόμαστε για την σωστή διατροφή και δοκιμάζουμε τα αποτελέσματα.

Χιλιάδες «ορθομοριακοί άνθρωποι» το έχουν ήδη κάνει και οι ζωές τους έχουν αλλάξει σε απίστευτο – για τους ίδιους – βαθμό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κανένας από αυτούς δεν μπορεί πλέον να παραπλανηθεί. Όλοι αυτοί έχουν ξεχάσει τι είναι ασθένειες και αποτελούν την πρώτη «μαγιά» της νέας κοινωνίας υγιών ανθρώπων που ζουν με αξίες και όχι απαξίες. Την αξιοκρατική κοινωνία.

Πηγή: mhtida.wordpress.com

Share this post

Αφήστε μια απάντηση