Χορτοφαγική Διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού | Πόσο ασφαλής είναι;

Χορτοφαγική διατροφή και εγκυμοσύνη

Χορτοφαγική Διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού | Πόσο ασφαλής είναι;

Μπορώ να έχω μια υγιή εγκυμοσύνη εάν είμαι χορτοφάγος ή vegan;

Ναι, σίγουρα μπορείς να έχεις μια υγιή εγκυμοσύνη, ειδικά αν ακολουθείς τη σωστή χορτοφαγική ή vegan διατροφή όπως αυτή που συστήνει η Ο.Δ.Ι η οποία στηρίζει την χορτοφαγία και την οικολογία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας θα είναι χωρίς προκλήσεις, καθώς υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του παιδιού σας που μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθούν από μία μη προσεγμένη φυτική διατροφή, όπως η βιταμίνη Β12, η χολίνη, η βιταμίνη Κ2, το DHA, το ιώδιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος για να αναφέρουμε μερικά, και επικίνδυνα αν προσπαθήσει η έγκυος να τα πάρει από τις ζωικές τροφές που προωθούν φλεγμονές, τοξίνωση του αίματος της εγκύου και κατ΄ επέκταση του εμβρύου, κάνοντάς το ευάλωτο για εκφυλιστικές παθήσεις αργότερα στη ζωή του. Να μην ξεχνάμε όλα τα θρεπτικά στοιχεία που αναφέραμε πιο πάνω τα ζώα τα παίρνουν από τα φυτά, δεν τα παράγουν τα ίδια.

Για παράδειγμα η βιταμίνη Β12 που παράγεται από μικρόβια στα φυτά και ο άνθρωπος τη συνθέτει στο εντερικό μικροβίωμα. Ωστόσο, με σωστό προγραμματισμό, συμπληρώματα και υποστήριξη, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι οι γυναίκες που είναι χορτοφάγοι ή vegan, μπορούν να έχουν πιο υγιείς εγκυμοσύνες από τις κρεοφάγους.

Υπάρχουν βιταμίνες που πρέπει να λαμβάνω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκτός από την κανονική μου προγεννητική πολυβιταμίνη;

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου. Θα είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η προγεννητική σας πολυθρεπτική φόρμουλα είναι υψηλής ποιότητας και περιέχει όχι μόνο αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και τις πιο βιο-διαθέσιμες μορφές αυτών των βιταμινών και μετάλλων, για να διασφαλίσετε ότι θα απορροφηθούν καλά από το σώμα σας. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η προγεννητική πολυθρεπτική που θα επιλέξετε δεν περιέχει ανεπιθύμητα πρόσθετα ή χημικά έκδοχα. Εκτός από μια υψηλής ποιότητας προγεννητική πολυθρεπτική, θα είναι ωφέλιμο να λάβετε ένα συμπλήρωμα Ωμέγα 3:6:9 ζωτικών λιπαρών οξέων και ένα πολύ καλό προβιοτικό σκεύασμα. Η Ο.Δ.Ι συστήνει και χρησιμοποιεί ειδικές φόρμουλες ορθομοριακών προϊόντων.

 

Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη ότι λαμβάνω αρκετή πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν δεν τρώω ζωικά προϊόντα;

Αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση. Γνωρίζουμε ότι η λήψη αρκετής και ποιοτικής πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντική τόσο για τις μητέρες, όσο και για τα αναπτυσσόμενα μωρά. Ευτυχώς, υπάρχει μια ποικιλία πηγών φυτικών πρωτεϊνών, όπως: σεϊτάν, τέμπε, φασόλια, σπόροι, ξηροί καρποί και φακές, για να αναφέρουμε μερικές. Συνιστούμε σε όλους τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που είναι έγκυες, να έχουν ως στόχο το ένα τέταρτο του πιάτου τους να αποτελείται από πρωτεΐνη από φυτικές πηγές σε κάθε γεύμα, και να έχουν μια πηγή φυτικής πρωτεΐνης σε κάθε σνακ. Η τήρηση αυτού του μοτίβου γευμάτων συνήθως επιτρέπει στις περισσότερες εγκύους να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη. ‘Όλα αυτά αναφέρονται στην Ορθομοριακή διατροφική πυραμίδα που είναι σχεδιασμένη για να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία υψηλής ποιότητας καθημερινά.

Η μεγαλύτερη ανησυχία που σχετίζεται με την κάλυψη των αναγκών σε πρωτεΐνες των εγκύων που ακολουθούν φυτική διατροφή είναι η διασφάλιση ότι λαμβάνουν τα μεμονωμένα αμινοξέα που χρειάζονται. Αυτό όμως δυστυχώς είναι μύθος, διότι οι ζωικές πρωτεΐνες που αναφέρονται συχνά ως πλήρεις πρωτεΐνες, πράγμα που σημαίνει ότι η πηγή πρωτεΐνης περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (ή δομικά στοιχεία πρωτεΐνης) που χρειάζεται το σώμα μας τα παίρνουν από τα φυτά όπως ήδη έχουμε αναλύσει. Αυτό είναι μια επιστημονική πραγματικότητα. Απλά οι ζωικές πρωτεΐνες είναι παραμορφωμένες φυτικές πρωτεΐνες και προκαλούν συσσωμάτωση πρωτεϊνών στα κύτταρα, αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα. Η Ο.Δ.Ι έχει σχεδιάσει ειδικά μενού τα οποία περιέχουν φυτικές τροφές με πλήρεις πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι πηγές φυτικής πρωτεΐνης, πλήρεις πρωτεΐνες. Επομένως, είναι σημαντικό οι έγκυες που ακολουθούν φυτική διατροφή όχι μόνο να λαμβάνουν αρκετή φυτική πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και να καταναλώνουν μια ποικιλία πηγών πρωτεΐνης για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

 

Μετά τη γέννηση του παιδιού μου, υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζω σχετικά με το να είμαι χορτοφάγος/vegan ενώ θηλάζω;

Ακριβώς όπως όταν ήσασταν έγκυος, έχει σημασία τι τρώτε όταν θηλάζετε. Αυτό συμβαίνει διότι όταν θηλάζετε αποκλειστικά, εξακολουθείτε να είστε η μοναδική πηγή διατροφής για το μικρό σας, όπως ακριβώς ήσασταν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και τα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών στο μητρικό γάλα δεν επηρεάζονται από τη διατροφή της μητέρας, η ποσότητα πολλών βιταμινών και μετάλλων στο μητρικό γάλα εξαρτάται από την ποσότητα που λαμβάνετε ως μητέρα, όπως η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Κ2, η χολίνη, το DHA και το ιώδιο, για να αναφέρουμε μερικά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συνεχίσετε την προγεννητική σας βιταμίνη ή να προτιμήστε μια μεταγεννητική πολυθρεπτική φόρμουλα και να έχετε ένα σχέδιο για να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού αλλά και εσείς για την αποκατάσταση μετά τον τοκετό. Μπορείτε να δείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες στο

Θοδωρής Γιάνναρος

Μοριακός Βιολόγος

Share this post

Αφήστε μια απάντηση


You've just added this product to the cart: