Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τροφικές δυσανεξίες

Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τροφικές δυσανεξίες

Οι τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σπόροι, κ.λπ., μπορεί να είναι υγιεινές και ωφέλιμες για τον άνθρωπο υπό ομαλές συνθήκες, όταν όμως προκαλούν τροφική δυσανεξία γίνονται πραγματικό δηλητήριο για τον οργανισμό.

Τι είναι οι τροφικές δυσανεξίες

Η τροφική δυσανεξία είναι ουσιαστικά η καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να πάρει από μερικές ώρες μέχρι και ημέρες για να εκδηλωθεί ως παθολογικό σύμπτωμα.

Η τροφική δυσανεξία είναι πολύ πιο σοβαρή από άλλα είδη αλλεργικής αντίδρασης και πρέπει να ελέγχεται άμεσα για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, διαφέρει από την κλασσική και πιο γνωστή άμεση τροφική αλλεργική αντίδραση διότι εμπλέκει διαφορετικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος. Στην κλασσική αλλεργία κινητοποιείται η ανοσοσφαιρίνη IgE ενώ στην τροφική δυσανεξία εμπλέκεται η ανοσοσφαιρίνη IgG. Συνήθως δε το άτομο δεν συνδέει τα συμπτώματα με την τροφή που κατανάλωσε πριν από μερικές ώρες ή ημέρες.

Δεύτερον, ενώ η κλασσική άμεση αλλεργική αντίδραση αντιπροσωπεύει μόνο το 20% περίπου όλων των αλλεργικών αντιδράσεων, οι τροφικές δυσανεξίες αποτελούν το υπόλοιπο 80%. Δηλαδή, 4 στα 5 άτομα που έχουν κάποιο είδος αλλεργίας, έχουν τροφική δυσανεξία. Το πιο σημαντικό, ίσως, είναι ότι τα άτομα αυτά δεν γνωρίζουν ότι προκαλείται στον οργανισμό τους αλλεργική αντίδραση.

Πολλά παθολογικά συμπτώματα έχουν συνδεθεί άμεσα ή έμμεσα με την τροφική δυσανεξία και μερικά από αυτά είναι: ακμή, αναφυλαξίες, απώλεια βάρους, αρθρίτιδα, άσθμα, γαστρικά έλκη, δερματοπάθειες, διάρροια, δυσκοιλιότητα, δύσπνοια, έκζεμα, επιληψία, ημικρανίες, ιγμορίτιδα, ίλιγγος, κατάθλιψη, χρόνια κούραση, σπαστική κολίτιδα, λήθαργος, μυαλγίες, παχυσαρκία, πονοκέφαλοι, ναυτία, νόσος του Κρον, ρινίτιδα, στοματικά έλκη, Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, τυμπανισμός, μετεωρισμός, ψωρίαση, κ.λπ.

Πως ελέγχονται οι τροφικές δυσανεξίες

Υπάρχουν αρκετά τεστ για τα οποία υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ανιχνεύουν τις αλλεργίες και τις τροφικές δυσανεξίες. Ωστόσο, δεν είναι όλα το ίδιο αξιόπιστα. Η αξιοπιστία ενός τεστ δυσανεξίας τροφών εξαρτάται από δύο πράγματα: α) την επαναληψιμότητα – όσες φορές και αν το κάνει κάποιος σε βραχύ σχετικά χρονικό διάστημα θα έχει τα ίδια αποτελέσματα – και την ακριβή ανίχνευση της διαβάθμισης της αλλεργικής αντίδρασης, δηλαδή το πόσο έντονη είναι.

Goldentest®. Το μόνο τεστ, το οποίο θεωρείται ως το πιο αξιόπιστο και το μόνο που έχει ελεγχθεί με μεγάλου μεγέθους επιστημονική κλινική έρευνα παγκοσμίως. Χρησιμοποιεί τη μέθοδο ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay), η οποία αναπτύχθηκε από την επιστημονική ομάδα του Cambridge Nutritional Sciences της Μεγάλης Βρετανίας.

Το Goldentest® έχει επαναληψιμότητα – όσες φορές και αν το κάνει κάποιος θα έχει τα ίδια αποτελέσματα – και η μεθοδολογία του στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Μία σταγόνα αίμα από το άτομο που εξετάζεται εκτίθεται στις ύποπτες τροφές που επιθυμούμε να ελεγχθούν. Αν υπάρχει ανοσοποιητική αντίδραση που εμπλέκει την IGg ανοσοσφαιρίνη αυτή «δένεται» με την τροφή και δημιουργεί ανοσοσυμπλέγματα. Όσο περισσότερα από αυτά υπάρχουν, τόσο πιο έντονη είναι η αντίδραση. Ελέγχει δηλαδή και τον βαθμό αντίδρασης με μεγάλη ακρίβεια.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση


You've just added this product to the cart: