Ορθομοριακή διατροφή & άθληση I

Ορθομοριακή διατροφή & άθληση I

Η άθληση είναι από τις πιο σημαντικές συνήθειες ενός ανθρώπου που θέλει να ζει ορθομοριακά. Η νοοτροπία του ατόμου που ασκείται τακτικά χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία για τη ζωή, είναι συνήθως θετική και το άτομο είναι περισσότερο παραγωγικό σε ό,τι κάνει, με περισσότερη ενέργεια και κέφι από ότι τα άτομα που δεν αθλούνται. Ο χρόνος που αφιερώνεται στην άσκηση αφαιρείται από τον χρόνο που συνήθως σπαταλείται σε δραστηριότητες που βαθμιαία υποβαθμίζουν την πνευματική λειτουργία, όπως η τηλεόραση, αλλά και από πειρασμούς κάθε είδους που συνήθως οδηγούμαστε σε αυτούς λόγω πλήξης. Η άσκηση συντονίζει τη ψυχοσωματική ύπαρξη του ατόμου σε υψηλές συχνότητες και αξίες, που εμφανίζονται συχνά ως μετριοφροσύνη, ευγένεια και αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους τους, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τις αναπόφευκτες αντιξοότητες της καθημερινότητας με ψυχραιμία, θάρρος και αποφασιστικότητα.

Για να είναι ωφέλιμη η άσκηση πρέπει να συντελούν τέσσερις παράγοντες: η δι­άρκειά της, η αναπνοή, ο τρόπος που γίνεται και η σωστή διατροφή. Οι τρεις πρώτοι εξαρτώ­νται από τον αθλητή, τον προπονητή του και την κατάρτιση τους. Το πρόβλημα εμφανίζεται συνήθως στη διατροφική υποστήριξη του ατόμου που ασκείται.

Όλες οι λειτουργίες του σώματος εξαρτώνται από τα λεγόμενα «μικροθρεπτικά στοιχεία», δηλαδή τις βιταμίνες, τα μέ­ταλλα, τα ιχνοστοιχεία και τα φυτοθρεπτικά που είναι απαραίτητα:

Για την προστασία του οργανισμού από τις απειλές του περιβάλλοντος

Για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων

Για το “χτίσιμο” όλων των κυττάρων, των μυών, των ινών και των οστών

Για την παραγωγή ενέργειας, ορμονών και νευροδιαβιβαστών

Επομένως, ένας αθλούμενος, αντίθετα με ό,τι θα νόμιζε κανείς, έ­χει μεγαλύτερη ανάγκη από βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτοθρεπτικά, από ότι ένα άτομο που δεν αθλείται.

Είναι φυσιολογικό η αύξηση των σωματικών λειτουργιών κατά την άσκηση να αυξάνει και τις ανάγκες σε μικροθρεπτικά στοιχεία. Όταν αυτά δεν αναπληρώνονται σωστά, ο οργανισμός αρχίζει να παρουσιάζει έλλειψη. Η μακροχρόνια συσσώρευση αυτών των ελλείψεων οδηγεί αναπόφευκτα σε σωματικές δυσλειτουργίες, ιδιαίτερα όταν το άτομο φτάσει σε μια ορισμένη η­λικία που ονομάζεται «όριο διατροφολογικής αντοχής». Οι σωματικές δυσλειτουργίες αρχίζουν τότε με τη σειρά τους να εμφανίζονται ως πολλαπλές πα­θήσεις, όπως συχνά κρυολογήματα, εξάντληση, εκνευρισμός, ψυχικές διαταραχές, πόνοι στις αρθρώσεις και στη μέση, κ.λπ.

Η Ορθομοριακή Διατροφή δημιούργησε για τους αθλούμενους το πρόγραμμα

ΜΟΝΙΜΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Το πρόγραμμα είναι ένας βασικός οδηγός ορθομοριακών διατροφικών συμβουλών και προϊόντων ώστε να γίνει η άθληση ουσιαστικά ωφέλιμη για τον οργανισμό.

Τα πάντα ξεκινούν από τη σωστή ενυδάτωση, την οποία οι αθλούμενοι χρειάζονται περισσότερο από τον καθένα.

 

Δεύτερο βήμα είναι η σωστή διατροφή ακολουθώντας την ορθομοριακή πυραμίδα. Η διατροφή του ατόμου που ασκείται θα πρέπει να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στους πολύπλοκους υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια) και μικρότερη στις πρωτεΐνες – και ειδικά ζωικής προέλευσης. Περισσότερες από 25 μελέτες έχουν δείξει ότι οι αθλητές που τρέφονται από 70% έως 80% με πολύπλοκους υδατάνθρακες έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή και αθλητική απόδοση από ότι αυτοί που τρέφονται κυρίως με τροφές ζωικής προέλευσης, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και κορεσμένο λίπος.

 

Αυτό που επίσης χρειάζεται το σώμα είναι τα Ω3 και Ω6 ζωτικά λιπαρά, τα οποία είναι απαραίτητα συστατικά της κυτταρικής μεμβράνης, του νευρικού συστήματος, των επινεφρινών, του ανοσοποιητικού συστήματος και χρειάζονται για την παραγωγή ενέργειας. Ταυτόχρονα, απαιτούνται ικανοποιητικές ποσότητες μικροθρεπτικών στοιχείων, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτοθρεπτικά.

Όλα αυτά υπάρχουν ως ορθομοριακά προϊόντα που τα εντάσσουμε σε μία ολοκληρωμένη ορθομοριακή διατροφή.

Ακολουθήστε τον ιδανικό ορθομοριακό συνδυασμό για πρόληψη και συντήρηση των ατόμων που αθλούνται.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση