Ελεύθερες Ρίζες – Tι είναι και ποιοι οι τρόποι προστασίας από αυτές;

Ελεύθερες Ρίζες – Tι είναι και ποιοι οι τρόποι προστασίας από αυτές;

Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ανακαλύψουν το ελιξίριο της ζωής και εκείνο της αιώνιας νεότητας. Τους απασχολούσε τόσο η κατάκτηση της μακροβιότητας όσο και της αιώνιας νεότητας και ομορφιάς. Τι είναι όμως αυτό που φθείρει σταδιακά και τελικά καταστρέφει τους ιστούς του σώματος προκαλώντας έτσι το γήρας; Ποια νοσήματα προκύπτουν από τη φθορά των κυττάρων που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες;

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες

Τα άτομα που διαθέτουν πλήρη εξωτερική στιβάδα είναι σταθερά. Οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά ασταθή άτομα που στην προσπάθειά τους να συμπληρώσουν τα ηλεκτρόνια που τους λείπουν από την εξωτερική τους στιβάδα αποσπούν ηλεκτρόνια από γειτονικά μόρια, καθιστώντας και τα μόρια αυτά ελεύθερες ρίζες. Το αποτέλεσμα είναι να ξεκινά μια καταστρεπτική αλυσίδα, να καταστρέφεται η διπλή ημιδιαπερατή μεμβράνη των κυττάρων και να προκαλούνται σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες σε αυτά.

Όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, τότε υπάρχει οξειδωτικό στρες, το οποίο ευθύνεται άμεσα με την πρόωρη βιολογική γήρανση, αλλά και με ένα ευρύ φάσμα σοβαρών ασθενειών και αυτοάνοσων νοσημάτων.

Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται μετά από υπερβολική προσφορά οξυγόνου, π.χ. στους μύες κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης ή κατά την ακτινοβόληση των ιστών με ιοντίζουσα ακτινοβολία. Επίσης, ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από τις τοξίνες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της κυτταρικής καύσης, όταν η τροφή που καταναλώνουμε είναι βομβαρδισμένη με φυτοφάρμακα, ορμόνες, εντομοκτόνα, χημικά λιπάσματα, αντιβιοτικά κ.λπ., όταν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, όταν είμαστε μονίμως αγχωμένοι, όταν δεν κοιμόμαστε καλά, όταν καπνίζουμε, όταν πίνουμε χλωριωμένο νερό και όταν αναπνέουμε μολυσμένο αέρα.

Το οξειδωτικό στρες διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση νευροεκφυλιστικών νόσων, συμπεριλαμβανομένων των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Επίσης, σχετίζεται με καρδιαγγειακές νόσους, καθότι η οξείδωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αγγειακό ενδοθήλιο δημιουργεί αθηρωματικές πλάκες, αλλά και με την εμφάνιση της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης, της σχιζοφρένειας, της διπολικής διαταραχής και άλλων.

Οι ελεύθερες ρίζες δεν δρουν ανεξέλεγκτα. O οργανισμός μας είναι εφοδιασμένος από την φύση του με δικά του συστήματα για να αμύνεται ενάντια στη δράση των ελευθέρων ριζών και των ενεργών παραγώγων οξυγόνου!

Για να μπορεί να το κάνει αυτό χρειάζεται μία σειρά θρεπτικών και αντιοξειδωτικών στοιχείων ώστε αφενός να εμποδίσει την οξείδωση και αφετέρου να μπορεί να επιδιορθώσει τους ήδη οξειδωμένους ιστούς.

Οι ορθομοριακές φόρμουλες αντιοξειδωτικών στοιχείων δρουν συνεργικά για την προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες:

Τα ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν, είναι επιλεγμένα σύμφωνα με τις αρχές της βιολογίας, είναι φυσικής προέλευσης, είναι άμεσα απορροφήσιμα, είναι στις σωστές αναλογίες και σε μορφή χελοποιημένου σύμπλοκου ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα από τα κύτταρα. Τα έκδοχα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους είναι ελεγμένα, πιστοποιημένα και απόλυτα ασφαλή, ώστε να μην προξενούν αλλεργίες και προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.

Θεόδωρος Γιάνναρος

Μοριακός βιολόγος – Γενετιστής

τ. Διοικητής Νοσοκομείου “ΕΛΠΙΣ”

Η Ορθομοριακή Διατροφή σας προτείνει:

  • Mega Antioxidant, παρέχει στον οργανισμό τα πλέον ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία που χρειάζεται για να μειώσει αποτελεσματικά το φορτίο των ελεύθερων ριζών
  • Super Vitamin C 1000, παρέχει στον οργανισμό βιταμίνη C, σε συνδυασμό με φλαβονοειδή και εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού για αντιοξειδωτική προστασία και θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, της καρδιάς και των αγγείων

Share this post

Comment (1)

Αφήστε μια απάντηση


You've just added this product to the cart: