Ύπνος και μακροζωία

Ύπνος και μακροζωία

Είναι γνωστό πως ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και του μυαλού, αλλά μπορεί να μας χαρίσει και καλά χρόνια ζωής. Είναι απαραίτητο λοιπόν να κοιμόμαστε αρκετές ώρες και ποιοτικά.

Η έλλειψη ύπνου ή η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση πολλών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η αυξημένη πίεση, η καρδιοαναπνευστική νόσος, ακόμα και το εγκεφαλικό. Επιπροσθέτως, η έλλειψη ύπνου είναι υπαίτια για την αύξηση των εργατικών ή των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων στους δρόμους.

Ο ύπνος δεν είναι απλά μια κατάσταση απραξίας του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια του ύπνου λαμβάνουν χώρα πολλαπλές σημαντικές λειτουργίες επούλωσης που επιτρέπουν στον οργανισμό μας να ανακάμψει, να ανανεωθεί, να κάνει επανασύσταση και να ξεκουραστεί για να μπορέσει να συνεχίσει. Δηλαδή, ο καλός ύπνος μας προστατεύει από ασθένειες και αυξάνει τη διάρκεια ζωής.

Το πιο σημαντικό κομμάτι σε ένα πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και υγείας είναι ο νυχτερινός ύπνος. Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες είναι διότι συνήθως κοιμούνται περισσότερο και έχουν καλό ύπνο.

Επίσης, στις μεγαλύτερες ηλικίες που συνήθως οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερες ώρες ανεβαίνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα μπορεί να είναι η βασική αιτία για την εμφάνιση νοητικών και μεταβολικών προβλημάτων, όπως η απώλεια μνήμης και η αντοχή στην ινσουλίνη. Γι’ αυτό η καλή ποιότητα του ύπνου θεωρείται ότι είναι μια φυσική μορφή ορμονικής θεραπείας για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Ακόμη, κατά την διάρκεια του ύπνου αυξάνεται η παραγωγή μελατονίνης από την επίφυση που έχει έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Και στα παιδιά αυξάνεται η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης που τόσο την χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.

Ορθομοριακή Διατροφή και Ορθομοριακή Νοοτροπία – η λύση για ένα καλό ύπνο.

Ένας επαρκής και καλός ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην μάθηση και απομνημόνευση, στην καλή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, και ευνοεί την κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση, παράμετροι που αποτελούν βασικά σημεία της Ορθομοριακής Προσέγγισης της υγείας.

Μνήμη και μάθηση

Ο ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ισχυροποίηση της μνήμης, της μάθησης και της ορθής σκέψης. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα συγκέντρωσης και μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Νευρικό σύστημα

Κατά τη διάρκεια του ύπνου βελτιώνεται η λειτουργία των νευρώνων και των συνάψεων.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Ο ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η στέρησή του σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της επιρρέπειας για λοιμώξεις.

Ανάπτυξη

Ο καλό ύπνος είναι σημαντικός γιατί κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη.

Κυτταρική ανανέωση

Κατά τη διάρκεια του ύπνου πραγματοποιείται η ανανέωση και επιδιόρθωση των κυττάρων, γεγονός που καθιστά τον ύπνο πολύτιμο σύμμαχο της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.

Βελτίωση της διάθεσης και κοινωνική συμπεριφορά

Κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου σταματά προσωρινά η λειτουργία του τμήματος εκείνου του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεση, τα συναισθήματα και την κοινωνικότητα, διασφαλίζοντας έτσι τη βέλτιστη απόδοσή του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η διατροφή από την άλλη, πρέπει να είναι ελαφριά και τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τον ύπνο, να περιέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που ο οργανισμός χρειάζεται για να λειτουργεί απρόσκοπτα, σε σωστές αναλογίες, που όμως να βασίζονται περισσότερο στην χλωρίδα της γης … και αν αυτό λόγω των συνθηκών που ζούμε δεν μπορεί να είναι εφικτό, τότε συμπληρώνουμε με ορθομοριακά σκευάσματα.

Καλό λοιπόν θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι έχετε καθημερινά έναν αρκετό και ποιοτικό ύπνο. Σε αυτό μπορεί να σας ενθαρρύνει η γνώση του πώς να μπορείτε να χαλαρώνετε. Οι ώρες του ύπνου που χρειάζεται κάποιος διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά πιθανότατα αληθεύει ότι χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο κατά τη διάρκεια περιόδων άγχους, παρά όταν η ζωή κυλά ομαλά. Να έχετε στον νου σας ότι εάν κοιμηθείτε πολύ, αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε το ίδιο άβολα ή και άσχημα, όπως και εάν κοιμηθείτε λίγο. Ωστόσο, μην ανησυχείτε εάν δεν κοιμηθήκατε καλά για μερικές νύχτες – συνήθως μια καλή νύχτα ύπνου τις αντικαθιστά.

Μειώστε την καθημερινή συνολική κατανάλωση σε τσάι, καφέ και ελαφρά ποτά που περιέχουν καφεΐνη. Αποφύγετε να παίρνετε δουλειά στο σπίτι και κυρίως μην να εργάζεστε στο υπνοδωμάτιο, αφού με τον τρόπο αυτό θα μεταφέρετε τα προβλήματα της εργασίας ακόμα και στο ύπνο σας.

Δοκιμάστε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε όπως για παράδειγμα, ακούστε τη μουσική που σας αρέσει, πιείτε ένα χαλαρωτικό τσάι ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο. Με αυτούς τους τρόπους ο οργανισμός υποσυνείδητα θα συνδέσει τη ρουτίνα αυτήν με τη χαλάρωση.

Προσπαθήστε κατά κάποιο τρόπο να κουράσετε το σώμα σας κατά την διάρκεια της ημέρας, κάνοντας κάποια ευχάριστη για εσάς άθληση.

Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα υπνωτικά χημικά χάπια που πιθανόν να σας κάνουν να αισθάνεστε θολωμένοι το επόμενο πρωί και, επιπλέον, λιγότερο ικανοί να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας. Ίσως, επίσης, να γίνουν μια ανεπιθύμητη συνήθεια, η οποία θα καταλήξει να σας προκαλεί ακόμη περισσότερο στρες.

Για καλύτερα αποτελέσματα συμπληρώστε τη διατροφή σας με ορθομοριακά σκευάσματα και πολυθρεπτικές φόρμουλες!

 

Θεόδωρος Γιάνναρος

Μοριακός βιολόγος – Γενετιστής

Πρώην Διοικητής Νοσοκομείου “ΕΛΠΙΣ”

 

Η Ορθομοριακή Διατροφή σας προτείνει:

CALMATONE: περιέχει φυσικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν για ηρεμία και για έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.

OPTIMUM Daily Nutrition : Ορθομοριακή πολυθρεπτική φόρμουλα υψηλής βιοδιαθεσιμότητας για πλήρη θρέψη των κυττάρων καθημερινά.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση