Πως επηρεάζει η αντιοξειδωτική διατροφή το βάρος μας;

Πως επηρεάζει η αντιοξειδωτική διατροφή το βάρος μας;

Πως επηρεάζει η αντιοξειδωτική διατροφή το βάρος μας;

“Δεν είναι εύκολο να αλλάξει κάποιος συνήθειες μιας ζωής μέσα σε μία στιγμή, αλλά το μεγαλύτερο ταξίδι ξεκινά με το πρώτο βήμα. Όταν κάνουμε ένα βήμα προς την υγεία, η υγεία τότε θα κάνει 100 βήματα προς εμάς.”

Οι βίο αναγεννητικές τροφές αποτελούν το κλειδί στην επιτυχία του Ορθολογισμού και της Ορθομοριακής Διατροφής. Αυτές είναι οι συγκεκριμένες βιολογικής γεωργίας τροφές, ανεπεξέργαστες και όταν είναι εφικτό ωμές. Το φυτικό βασίλειο περιέχει εκπληκτικές βιο-αναγεννητικές τροφές, οι οποίες μας παρέχουν τα θρεπτικά εκείνα στοιχεία που έχει καθημερινά ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός, προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Οι περισσότερες τροφές από εκείνες που συνήθως καταναλώνονται στις κουζίνες του δυτικού κόσμου είναι βιο-οξειδωτικές, που μπορεί μεν να είναι “νόστιμες” κυρίως λόγω των τεχνικών μαγειρέματος, των συντηρητικών, των χρωστικών, γευστικών πρόσθετων που προστίθενται κατά τη βιομηχανοποίησή τους, αλλά η αλήθεια είναι, πως οξειδώνουν και φθείρουν τα κύτταρα του οργανισμού, μιας και τα συστατικά τους είναι δύσκολα να απορροφηθούν από τις λάχνες του λεπτού εντέρου, έχουν αλλοιωμένα θρεπτικά στοιχεία, και δυστυχώς ποικίλα μακρομόρια, που πυροδοτούν τροφικές δυσανεξίες, φλεγμονές, πολλά παθολογικά συμπτώματα και προκαλούν βέβαια το πρόωρο γήρας των θυμάτων αυτών της μοντέρνας δυτικής διατροφής, της οποίας είμαστε έρμαια, λόγω παραπληροφόρησης από τα καρτέλ των τροφίμων.

Εφ’ όσον κάποιος αποφασίσει να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή, εύκολα θα παρατηρήσει τη διαφορά στα επίπεδα υγείας του. Θα νιώσει πώς αισθάνεται όταν καταναλώνει τις μεν ή τις δε τροφές, τι ενέργεια αισθάνεται μέσα του, όπως και τη δύναμη και την ευεξία.

Εάν καταγράψει αυτές τις εμπειρίες στο υποσυνείδητό του, σιγά σιγά θα αρχίσει να τρώει με γνώμονα την προστασία και την προώθηση της υγείας και όχι αργά ή γρήγορα να νιώσει την ασθένεια.

Θα παρατηρήσει, πως το σώμα του, καθώς η βιοχημεία μέσα στον οργανισμό αλλάζει βελτιούμενη προς το καλύτερο, θα αρχίσει να μην συμπαθεί τις βιο-οξειδωτικές τροφές και έτσι θ’ αρχίσει να αποζητά συνειδητά τις βιο-αναγεννητικές. Όσο λοιπόν περισσότερο βασίζουμε τη διατροφή μας στις βιο-αναγεννητικές τροφές, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα, ακόμα και στην προσπάθεια ελέγχου του βάρους.

Σύμφωνα με την Ορθομοριακή Προσέγγιση στον έλεγχο του βάρους, ένας υγιής οργανισμός σε βιοχημική ισορροπία είναι από την φύση του προγραμματισμένος να διατηρεί ένα σταθερό βάρος, να πεινάει και να λαμβάνει τροφή μόνον όταν χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά στοιχεία, καθώς και να χρησιμοποιεί όλες τις εισερχόμενες θερμίδες για την παραγωγή ενέργειας.

Η άποψη που επικρατεί σήμερα για τα αίτια της παχυσαρκίας βασίζεται αποκλειστικά στις θερμίδες. Όλες σχεδόν οι δίαιτες που προωθούνται έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, την απορρύθμιση του μεταβολισμού, την παλινδρόμηση του βάρους και την φθορά της υγείας του ατόμου χρονικά με σοβαρές επιπτώσεις. Ο έλεγχος του βάρους δεν είναι μια απλή εξίσωση θερμίδων που παίρνουμε και ξοδεύουμε. Δεν έχει καμία σχέση το πόσο παχαίνουμε με το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε, αλλά τι είδους είναι αυτές οι θερμίδες και πώς τις χρησιμοποιεί ο οργανισμός.

Όταν όμως ένας άνθρωπος έχει βουλιμικές τάσεις και τρώει ακατάπαυστα, προσπορίζοντας το σώμα του με τεράστιες ποσότητες θερμίδων, μεγάλο μέρος των οποίων μετατρέπονται σε λίπος, ενώ μόνο ένα μικρό μέρος εξ’ αυτής της ποσότητας σε ενέργεια, σημαίνει, πως σε κυτταρικό επίπεδο υπάρχει δυσλειτουργία και τα κύτταρα δυσλειτουργούν.

Αυτό συμβαίνει διότι οι τοξίνες, η αφυδάτωση, το άγχος και τα παθογόνα του περιβάλλοντος κλπ., έχουν αρχίσει να υπερφορτώνουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά από τα θρεπτικά στοιχεία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής και τη σωστή ενυδάτωση για να λειτουργήσει.

Οι νοοτροπίες διατροφής και τρόπου ζωής, στοχεύουν στη συνεχή ανανέωση των κυττάρων και τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Κανένα “μαγικό” χάπι δεν μπορεί να υποκαταστήσει αυτή την πραγματικότητα, παρά μόνο να “ταΐσει” φρούδες ελπίδες για γρήγορα αποτελέσματα.

Για τον σωστό έλεγχο του βάρους, είναι απαραίτητες σε καθημερινή βάση, αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως οι C, E, Α και η βήτα καροτίνη, καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά της διατροφής όπως το συνένζυμο Q10, το άλφα λιποϊκό οξύ, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, η κυστείνη, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και βέβαια το χρώμιο…

Τα παραπάνω αντιοξειδωτικά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ρυθμιστικών συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς συνδράμουν στη διατήρηση της υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών. Σε πολλές μελέτες πλέον επισημαίνονται τα αμέτρητα οφέλη τους για την υγεία, ενώ για τον έλεγχο του βάρους, λειτουργούν με καθαρά έμμεσο τρόπο! Πολλά πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα και συμπληρώματα, μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση!

Είναι λοιπόν καιρός, να σκεφθούμε αντιοξειδωτικά για μια ποιοτική, ορθολογική και ορθομοριακή ζωή, μακριά από τις παγίδες των μοντέρνων τρόπων διατροφής που και μας αυξάνουν ραγδαία το σωματικό λίπος και αφαιρούν χρόνια από το προσδόκιμο ζωής μας…

Θοδωρής Γιάνναρος

Μοριακός Βιολόγος

Share this post

Αφήστε μια απάντηση