Ορθομοριακή Διατροφική Πυραμίδα

Ορθομοριακή Διατροφική Πυραμίδα

Είναι εφικτό να έχει τη δυνατότητα κάποιος να ζει την πιο ενάρετη και την πλέον φυσιολογική ζωή μακριά από ατασθαλίες, απερισκεψίες και υπερβολές, αλλά η διατροφή και η ενυδάτωση με συνέπεια, συνέχεια, επιμονή και υπομονή δίνουν εκείνη την προστιθέμενη αξία που πραγματικά κάνει τη διαφορά σε αυτά που ονομάζουμε “υγεία” και “ευεξία”, που αποτελούν τα δύο σκαλοπάτια – ορόσημα – της καλής και απροβλημάτιστης ζωής και που θέτουν, νομοτελειακά, τη στέρεη βάση για όλα τα υπόλοιπα!

Ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού είναι η κυτταρική υποθρεψία. Είτε θεωρούμε ότι υπάρχει όντως σοβαρός υποσιτισμός λόγω φτώχειας ή/και έλλειψης τροφίμων που συναντά κανείς στις χώρες του τρίτου κόσμου, είτε οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα διατροφικής υποθρεψίας στον προηγμένο κόσμο, διαπιστώνουμε ακριβώς το ίδιο! Πως, δηλαδή, η πλειονότητα των πολιτών του πλανήτη δεν λαμβάνει από την καθημερινή διατροφή της τα ορθομοριακά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα κύτταρα του οργανισμού τους για να λειτουργούν σωστά.

Στην κυριολεξία, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη μας πάσχει από πρόωρη βιολογική κατάπτωση και πρόωρη βιολογική γήρανση λόγω σοβαρής κυτταρικής υποθρεψίας!

Ασχέτως τώρα με το τι κάνατε μέχρι σήμερα, υπάρχει ευτυχώς λύση για αναστροφή αυτής της κατάστασης και αυτή είναι η Ορθομοριακή Διατροφή που αναπτύχθηκε και εγκαθιδρύθηκε στην Ελλάδα από τον ορθομοριακό κλινικό διατροφολόγο Γιώργο Μηνούδη. Η Ορθομοριακή Διατροφή καθορίζει την ποιότητα της ζωής και παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των κυττάρων και κατά συνέπεια των ορμονών, των νευροδιαβιβαστών και των βιοχημικών μορίων που δραστηριοποιούνται στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, μέσω πληθώρας άυλων διεργασιών της Μεθόδου της Ορθομοριακής Διατροφής, δυνητικά επηρεάζει τον ανθρώπινο ψυχισμό, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, καθότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης του ανθρώπου.

Όλα όμως ξεκινάνε και τελειώνουν με την Ορθομοριακή Διατροφική Πυραμίδα και το Ορθομοριακό Νερό. Η αρχή της επιτυχίας της Ορθομοριακής Διατροφής βρίσκεται στο νερό, διότι το σώμα μας αποτελείται από περίπου 75% από νερό, και χωρίς σωστής μοριακής δομής νερό όλα τα κύτταρα του οργανισμού μπορεί να είναι αφυδατωμένα. Για τον λόγο αυτό το νερό αποτελεί τη βάση-θεμέλιο της Ορθομοριακής Διατροφικής Πυραμίδας!

Το Ορθομοριακό νερό είναι παντελώς απαλλαγμένο από χλώριο, βαρέα μέταλλα, τοξικές και χημικές ουσίες και είναι ενεργοποιημένο, ζωντανό και θρεπτικό, μιας και περιέχει όλα εκείνα τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα του αρχέγονου νερού της βουνίσιας πηγής

Ποιες τροφές την αποτελούν και που ωφελούν

 • Όσπρια και Δημητριακά
  Παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και μέταλλα και χαμηλό Ορθογλυκαιμικό Δείκτη.
 • Φυτικό Γάλα
  Παρέχει φυτικές πρωτεΐνες, διαιτητικές ίνες, ουσιώδη λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6, βιταμίνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και απαραίτητα για τον οργανισμό μεταλλικά στοιχεία!
 • Εποχιακά φρούτα και Λαχανικά
  Είναι οι τράπεζες βιταμινών της φύσης. Παρέχουν αντιοξειδωτικά στοιχεία, διαλυτές διαιτητικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες και όλα τα άλλα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί απρόσκοπτα και ισορροπημένα, έχοντας το απαραίτητο φυσικό καύσιμο που χρειάζεται σε καθημερινή βάση.
 • Δημητριακά και Σιτηρά
  Παρέχουν διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές πρωτεΐνες και πλήθος βιταμινών ιχνοστοιχείων και μετάλλων!
 • Ξηροί καρποί, Σπόροι και Φυτικά έλαια
  Είναι ίσως το μυστικό όπλο της καλής διατροφής, το οποίο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει, μιας και από μόνα τους αποτελούν μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή αν συνδυαστούν με φρούτα και λαχανικά! Παρέχουν φυτικές πρωτεΐνες, διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες, πολλές βιταμίνες και άλλα άκρως απαραίτητα διατροφικά στοιχεία, όπως ωμέγα ουσιώδη λιπαρά οξέα!

Η Ορθομοριακή Διατροφική Πυραμίδα αποτελεί τη δομική βάση της Ορθομοριακής Διατροφής, που βασίζεται απόλυτα στη ρήση του Ιπποκράτη: “Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου”, διότι για να δούμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, τελικά είμαστε και εξελισσόμαστε ανάλογα με αυτό που τρώμε!

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών

 

Βιβλιογραφία

P. van der Zon, Ned Tijdschr Geneeskd, 1990, Orthomolecular nutritional preparations

M. Granito et al, Haemophilia, 2015, Orthomolecular nutritional therapy for plasminogen deficiency: report of a case that showed positive results

Mark Zell et al, Adv Mind Body Med., 2012, An orthomolecular approach to the prevention and treatment of psychiatric disorders

Michael Janson, Clin Interv Aging, 2006, Orthomolecular medicine: the therapeutic use of dietary supplements for anti-aging

R Hakimi, Versicherungsmedizin, 2009, Treatment with orthomolecular medicine

Iris F. F. Benzie et al, Antioxid Redox Signal, 2010, Review: Vegetarian diets and public health: biomarker and redox connections

Iris F. F. Benzie et al, Adv. Food Nutr. Res., 2014, Antioxidants in food: content, measurement, significance, action, cautions, caveats, and research needs

Yim Tong Szeto et al, Br. J. Nutr., 2002, Total antioxidant and ascorbic acid content of fresh fruits and vegetables: implications for dietary planning and food preservation

E. H. Haddad et al, Am J Clin Nutr., 1999, Vegetarian food guide pyramid: a conceptual framework

Health News, 1998, Vegetarian diet pyramid

Virginia Messina et al, Can J Diet Pract Res., 2003, A new food guide for North American vegetarians

Share this post

Αφήστε μια απάντηση