Δυσανεξία στη Γλουτένη

Δυσανεξία στη Γλουτένη

Οι τροφικές δυσανεξίες έχουν πάρει διαστάσεις «επιδημίας» στη σύγχρονη εποχή και συχνά περνούν απαρατήρητες εξαιτίας της καθυστερημένης εκδήλωσής τους. Τι ακριβώς είναι η δυσανεξία και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία εμφανίζουν παθολογικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πέψης ορισμένων τροφίμων.
Ένας από τους συνηθέστερους τύπους δυσανεξίας είναι η δυσανεξία στη γλουτένη.

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αλεύρι, στο σιτάρι και στη σίκαλη. Η γλουτένη επηρεάζει την ελαστικότητα της ζύμης καθώς δρα ως συγκολλητική ουσία που κρατά ενωμένη την τροφή, καθορίζοντας τη μάσηση των ψημένων προϊόντων.

Ποια είναι τα συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη;

Το πρήξιμο και ο πόνος στην κοιλιακή χώρα, τα εξανθήματα, οι διάρροιες ή η δυσκοιλιότητα, ο πονοκέφαλος, η έντονη και ανεξήγητη κόπωση καθώς και οι ψυχολογικές διακυμάνσεις είναι μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη. Ενώ σπανιότερα συμπτώματα αποτελούν οι πόνοι στις αρθρώσεις και η αναιμία.
Στην πραγματικότητα η υγεία του ανθρώπου δεν κινδυνεύει από τη δυσανεξία στη γλουτένη, όμως καθιστά δύσκολη την καθημερινότητά του.

Η σοβαρή μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη ονομάζεται κοιλιοκάκη και κατηγοριοποιείται ως αυτοάνοσο νόσημα. Στην κοιλιοκάκη το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο λεπτό έντερο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε όλο το πεπτικό σύστημα.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγω;

Εξαιτίας της ιδιότητας της να δίνει συνοχή και όγκο στα τρόφιμα, η γλουτένη είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά, τα αρτοσκευάσματα, τα επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα, αλλαντικά, κρέας ρολό και τα μπιφτέκια, στις σάλτσες και τους έτοιμους ζωμούς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι ή κρέμες γάλακτος και παγωτό, την μπύρα, το τζιν, το ουίσκι, τον καφέ με γεύσεις, τα δημητριακά πρωινού, τα κριτσίνια και τα μπισκότα, τα κράκερ, τα κέικ, όλα τα γλυκά με παντεσπάνι, το σιμιγδάλι, το κουσκούς και οι φρυγανιές.

Ποιες τροφές δεν περιέχουν γλουτένη;

Το ρύζι ή το ριζάλευρο, το καλαμποκάλευρο, το αραβοσιτάλευρο, το πατατάλευρο καθώς και το αλεύρι σόγιας ή το αλεύρι από φακές, φαγόπυρο, τόφου και κινόα είναι κάποιες από τις τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη και άρα μπορούν να καταναλωθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ορθομοριακή Προσέγγιση

Οι τροφικές δυσανεξίες αυξάνουν τις φλεγμονές, εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν την καταστροφή ιστών και οργάνων, αν δεν ελεγχθούν άμεσα.
Ενώ τα αίτια που τις προκαλούν είναι σχετικά άγνωστα, η Ορθομοριακή Διατροφή έχει εντοπίσει τη χρόνια τοξίνωση, την έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, καθώς και τη δυσλειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος ως μερικούς από τους παράγοντες που τις ευνοούν. Η ακριβής διάγνωση των τροφικών δυσανεξιών, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης, ρύθμισης του γαστρεντερικού και θρεπτικής ενίσχυσης του οργανισμού, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να απαλλαγεί το άτομο από πολλά παθολογικά συμπτώματα.

Πώς ελέγχω αν έχω δυσανεξία σε κάποια τροφή;

Το GoldenTest® είναι εξέταση τροφικής δυσανεξίας με την επιστημονική μέθοδο ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) και βασισμένο, όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του, σε μία μεγάλη επιστημονική έρευνα που αφορά το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (www.gutjnl.com). Τα αποτελέσματα παρέχονται γρήγορα και έτσι μπορεί κάποιος να αρχίσει άμεσα την αποφυγή των τροφών που του προκαλούν τροφική δυσανεξία, καθώς και τα ειδικά σχεδιασμένα πρωτόκολλα άμεσα, ώστε να βελτιωθεί η υγεία του σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Επιστημονική ομάδα της Ορθομοριακής Κοινωνίας

Share this post

Αφήστε μια απάντηση