Αναιμία | Τι είναι και τι την προκαλεί;

Αναιμία | Τι είναι και τι την προκαλεί;

Η αναιμία είναι μια πολύπλοκη και ύπουλη ασθένεια  – μια διαταραχή δηλαδή στο αίμα – με πολλές μορφές,  που προκαλεί ποικίλα προβλήματα στον οργανισμό, από μέτρια έως πολύ σοβαρά. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να αναγνωριστεί εγκαίρως -ειδικά σε παιδιά – διότι είναι μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει από κόπωση έως πιο πολύπλοκα προβλήματα υγείας. Θα γίνει λοιπόν μια προσπάθεια να εξηγηθεί η συγκεκριμένη ασθένεια, απλά και κατανοητά.

Τι είναι η αναιμία

Η αναιμία είναι η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει σημαντική ανεπάρκεια σε ζωντανά ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες προς στους ιστούς, καθώς και διοξείδιο του άνθρακα στους πνεύμονες για την απομάκρυνσή του μέσω εκπνοής.

Η αναιμία μπορεί να είναι μία κατάσταση προσωρινή ή χρόνια, όπως επίσης ήπιας μορφής ή και σοβαρότερης. Υπάρχουν πολλά είδη και μορφές αναιμίας, καθεμία εκ των οποίων αντιμετωπίζεται με την υιοθέτηση ενός ειδικού διαιτολογίου, με τη λήψη των σωστών συμπληρωμάτων διατροφής και πάντα με την βοήθεια εξειδικευμένων ιατρών – Συμβούλων Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής και θεραπευτών!

Το κόκκινο χρώμα που έχει το αίμα οφείλεται αποκλειστικά στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι κινούμενα και μεταφερόμενα κύτταρα του οργανισμού, που περιδιαβαίνουν ολόκληρο το σώμα και μεταφέρουν το ζωοποιό οξυγόνο σε όλα τα ζωτικά και μη όργανα του σώματος. Το αρτηριακό αίμα είναι πλήρως οξυγονωμένο, πράγμα που του προσδίδει την χαρακτηριστική ανοιχτόχρωμή του απόχρωση.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα έχουν διάρκεια ζωής περίπου τρεις μήνες και μετά αποδομούνται και απομακρύνονται από τον οργανισμό μέσω του ήπατος ως χολερυθρίνη. Συνεπώς, ο οργανισμός μας χρειάζεται να παράγει συνεχώς νέα μέσω του μυελού των οστών.

Τρία από τα απαραίτητα συστατικά για τη δημιουργία νέων ερυθροκυττάρων είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ.

Τι την προκαλεί;

  • Η αναιμία είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια, που οφείλεται κυρίως:
  • Σε  ελλείψεις των απαραίτητων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων που απαιτούνται από τον οργανισμό για την σύνθεση των νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Όταν υπάρχει βλάβη στη λειτουργία του μυελού των οστών, σε σχέση με τη βιο-σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, κάτι που μπορεί να συμβεί σε ασθενείς πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες του αίματος, όπως η λευχαιμία
  • Σε περίπτωση χρόνιας πάθησης των νεφρών κατά την οποία ο οργανισμός αδυνατεί να παράξει ικανό αριθμό υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Όταν ο οργανισμός αποδομεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια με γρήγορους ρυθμούς
  • Κάποιες φορές θα μπορούσε να οφείλεται σε μόλυνση ή σε προβλήματα του ήπατος ή σε δυσλειτουργία της σπλήνας

Οι γυναίκες γενικά, καθώς χάνουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου τους, εμφανίζουν συχνά αναιμία λόγω έλλειψης του συγκεκριμένου μετάλλου. Επίσης, για να μπορεί ο οργανισμός να απορροφήσει σωστά τον σίδηρο χρειάζεται τη βοήθεια της βιταμίνης C.

Αν λοιπόν κάποιος πάσχει από αναιμία, αυτό σημαίνει, πως ο οργανισμός του δυσκολεύεται να έχει την αναγκαία ποσότητα οξυγόνου και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό να δείχνει ωχρός και κουρασμένος ή ακόμα και να αισθάνεται έλλειψη οξυγόνου, σαν η αναπνοή του να είναι ρηχή χωρίς εύρος και βάθος. Μπορεί επίσης να προκληθεί ημικρανία, εμβοές στα αυτιά, αλλά και να εμφανιστεί οίδημα στους αστραγάλους. Μια απλή αιματολογική εξέταση αρκεί για να ανακαλυφθεί, αν κάποιος όντως πάσχει από αναιμία.

Η κατανάλωση ικανής ποσότητας Ορθομοριακού νερού και η διατροφή σύμφωνα με την Πυραμίδα της Ορθομοριακής Διατροφής συμβάλουν τα μέγιστα στην σταθεροποίηση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων, αρκεί βέβαια η νόσος να μην έχει συστηματοποιηθεί! Σε κάθε περίπτωση, η Ορθομοριακή Διατροφή ως ολότητα, συμβάλει στο να λειτουργεί ο οργανισμός απρόσκοπτα και να μπορέσει να εξαλείψει την αιτία της νόσου!

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Anazoeze Jude Madu et al., Med Princ Pract., 2017, Anaemia of Chronic Disease: An In-Depth Review

D. A. Newhall et al., Neth J Med., 2020, Anaemia: A disease or symptom

Jennifer Janus et al., Am Fam Physician, 2010, Evaluation of anemia in children

Ricardo de Las Cuevas Allende et al., Med Clin (Barc), 2021, Anaemia of chronic diseases: Pathophysiology, diagnosis and treatment

Jonathan Cullis, Br. J. Haematol, 2011, Diagnosis and management of anaemia of chronic disease: current status

Maria Luigia Randi et al., Mediterr J. Hematol Infect Dis., 2021, Extremely Old Patients Hospitalized in Internal Medicine: What about Their Anemia?

Gaetano Bergamaschi et al. Br. J. Haematol, 2018, Pathogenesis, diagnosis and treatment of anaemia in immune-mediated gastrointestinal disorders

J. Ford, Int J. Lab Hemato, 2013, Red blood cell morphology

Share this post

Αφήστε μια απάντηση


You've just added this product to the cart: