Βρετανός έφηβος τυφλώθηκε λόγω διατροφής

Βρετανός έφηβος τυφλώθηκε λόγω διατροφής

Βρετανός έφηβος τυφλώθηκε επειδή έτρωγε μόνο τηγανιτές πατάτες, τσιπς και λευκό ψωμί!

Ο 17χρονος σήμερα βρετανός από την ηλικία των 12 ετών τρεφόταν αποκλειστικά με τηγανιτές πατάτες, τσιπς και λευκό ψωμί, ενώ κάποιες φορές έτρωγε μια φέτα ζαμπόν ή ένα λουκάνικο.

Ο έφηβος, του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται, είχε επισκεφθεί τον γενικό γιατρό του σε ηλικία 14 ετών επειδή αισθανόταν κόπωση και δεν ένιωθε καλά. Τότε είχε διαγνωστεί με έλλειψη βιταμίνης B12 και του είχαν χορηγηθεί συμπληρώματα, τα οποία ωστόσο δεν πήρε, αλλά δεν άλλαξε και τις διατροφικές του συνήθειες.

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, τρία χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στην Οφθαλμολογική Κλινική του Μπρίστολ με σταδιακή απώλεια της όρασής του.

Η δρ. Ντενίζ Ατάν, η οποία τον εξέτασε, ανέφερε: «Η καθημερινή διατροφή του συνίστατο ουσιαστικά σε μια μερίδα τηγανητές πατάτες, ενώ ως σνακ κατανάλωνε τσιπς και κάποιες φορές φέτες λευκού ψωμιού και σπανιότερα φέτες ζαμπόν ή ένα λουκάνικο. Δεν έτρωγε καθόλου φρούτα και λαχανικά, διότι δεν μπορούσε να ανεχθεί την υφή τους. Οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια ήταν τα μοναδικά είδη τροφίμων που επιθυμούσε και που αισθανόταν ότι μπορεί να φάει».

Η δρ. Ατάν και οι συνεργάτες της επανέλεγξαν τα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων στον οργανισμό του και διαπίστωσαν ότι είχε χαμηλά επίπεδα B12 και D, έλλειψη ασβεστίου, χαλκού και σεληνίου, τα οποία προκάλεσαν μια μη αναστρέψιμη κατάσταση για την υγεία του.

«Είχε τυφλά σημεία ακριβώς στο κέντρο της όρασής του. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει και πολύ δύσκολα μπορεί να διαβάσει, να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να διακρίνει πρόσωπα», εξηγεί η δρ Ατάν.

Η διατροφική οπτική νευροπάθεια —η πάθηση την οποία ανέπτυξε ο 17χρονος— είναι ιάσιμη, αν διαγνωστεί εγκαίρως. Αν όμως ο ασθενής παραμείνει επί μακρόν χωρίς θεραπεία, οι νευρικές ίνες στο οπτικό νεύρο καταστρέφονται και η βλάβη γίνεται πλέον μη αναστρέψιμη.

Η Οφθαλμολογική Κλινική του Bristol υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος παθήσεων που σχετίζονται με το λεγόμενο «junk food», όπως καρδιαγγειακές νόσοι, παχυσαρκία και καρκίνος είναι ευρέως διαδεδομένες. Ο αποκλεισμός διατροφικών ομάδων που περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα από τη διατροφή μπορεί να εξασθενήσει μόνιμα το νευρικό σύστημα και ειδικότερα την όραση, όπως στην περίπτωση του εφήβου. «Είναι κάτι σχετικά σπάνιο στις ανεπτυγμένες χώρες, ωστόσο αν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο υπάρχει θεραπεία.»

Η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι αποδεδειγμένα καταστροφική για την ανθρώπινη υγεία και παρόμοια περιστατικά εμφανίζονται σε χώρες με υψηλά επίπεδα φτώχειας και έλλειψη διατροφικών πηγών.

Η δρ Ατάν λέει ότι τέτοιες περιπτώσεις ευτυχώς είναι σπάνιες, αλλά οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την πιθανή βλάβη που μπορεί να προκληθεί από την κακή διατροφή και να ζητήσουν την βοήθεια ειδικού.

Η Ιατρική εταιρεία Σ.Ο.Δ.Ι. (Σύστημα Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής) μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σας ενημερώνει για την σωστή διατροφή και σας βοηθούν να παραμείνετε υγιείς.

Πηγή: BBC

Share this post

Αφήστε μια απάντηση


You've just added this product to the cart: