Βιταμίνες της ομάδας Β – Οι βιταμίνες της ενέργειας

Βιταμίνες της ομάδας Β – Οι βιταμίνες της ενέργειας

Οι βιταμίνες της ομάδας Β ονομάζονται και βιταμίνες της ενέργειας γιατί είναι ουσιώδεις για την απελευθέρωση και τον μεταβολισμό της ενέργειας από τις τροφές, για την διαίρεση των κυττάρων, για την υγεία του νευρικού συστήματος, για την παραγωγή ορμονών, για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, για υγιές κυκλοφορικό και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

Πιο αναλυτικά:

Η βιταμίνη Β1 ή Θειαμίνη συμβάλλει στη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια.

Η βιταμίνη Β2 ή Ριβοφλαβίνη βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών, των λιπών και υδατανθράκων και την μετατροπή τους σε ενέργεια. Συμβάλλει στον μεταβολισμό της Β6 είναι ουσιώδης για το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα.

Η βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη βοηθά στον μεταβολισμό του λίπους. Είναι επίσης απαραίτητη για την υγεία του νευρικού συστήματος, για τις εγκεφαλικές λειτουργίες και για υγιές δέρμα.

Η βιταμίνη Β5 ή Παντοθενικό οξύ μετατρέπεται σε συνένζυμο Α, το οποίο εμπλέκεται στην μετατροπή των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών σε ενέργεια.

Η βιταμίνη Β6 ή πυριδοξάλη βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από τις τροφές και τον μεταβολισμό των ουσιωδών λιπαρών οξέων Ω3 και Ω6. Επίσης, υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς, του ήπατος, του δέρματος, των αρτηριών, των μυών, των αρθρώσεων, των ματιών, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη Β7 ή Βιοτίνη συμβάλλει στον μεταβολισμών των λιπών και των υδατανθράκων και την μετατροπή τους σε ενέργεια. Είναι επίσης απαραίτητη για την υγεία του το νευρικού συστήματος, του δέρματος και των μαλλιών, για την σωστή μυϊκή λειτουργία, για τις λειτουργίες του ήπατος και των νεφρών, για την υγεία του μυελού των οστών, για την φυσιολογική λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος και για καλό ύπνο.

Η βιταμίνη Β9 ή Φολικό οξύ διεγείρει την παραγωγή πεπτικών οξέων από το στομάχι για την διάσπαση των τροφών. Επίσης βοηθά στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, νουκλεϊκών οξέων και DNA.

Η βιταμίνη Β12 ή Κυανοκοβαλαμίνη βοηθά στον μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεΐνης και ενώνεται με το ασβέστιο κατά την διάρκεια της απορρόφησής της. Συμβάλλει στη μετατροπή της βιταμίνης Α σε βήτα καροτίνη και στον σχηματισμό των DNA και RNA.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα έλλειψής τους;

  • Έλλειψη ενέργειας και σωματική κόπωση
  • Αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα
  • Νοητική κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης
  • Νευρικότητα και κατάθλιψη
  • Αϋπνία
  • Κουρασμένα μάτια, ευαισθησία στο φως
  • Απώλεια όρεξης
  • Μυϊκές κράμπες
  • Τριχόπτωση και ευαίσθητα νύχια
  • Αναιμία
  • Ταχυπαλμία και δύσπνοια
  • Παχυσαρκία

Πότε θα πρέπει να πάρω ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνες της ομάδας Β;

Μελέτες έχουν δείξει ότι κυρίως τα άτομα άνω των 60 ετών έχουν έλλειψη, όπως επίσης και όσοι ακολουθούν μία χορτοφαγική ή αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πάρω το συμπλήρωμα βιταμινών Β;

Η καλύτερη ώρα είναι μαζί με το πρωινό γεύμα, έτσι ώστε ο οργανισμός να έχει όλες τις βιταμίνες της ομάδας Β που χρειάζεται για τις καθημερινές λειτουργίες του. Προτιμήστε την ορθομοριακό σύμπλεγμα βιταμινών της ομάδας Β για μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα και απορροφησιμότητα από τον οργανισμό.

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών

Η Ορθομοριακή Διατροφή προτείνει:
Mega B Complex

Share this post

Αφήστε μια απάντηση


You've just added this product to the cart: