Βίβλος Υγείας

Βίβλος Υγείας

Mέχρι τώρα πρέπει να έχουν γραφτεί και να έχουν εκδοθεί χιλιάδες επιστημονικά συγγράµµατα και βιβλία σχετικά µε θέματα υγείας και παχυσαρκίας. Όλα σχεδόν παρουσιάζουν διάφορες απόψεις για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε, τι είναι σωστό και τι λάθος, τι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και τι όχι. Πολλά περιέχουν χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές εφαρμογές, που αναμφίβολα είναι ευεργετικές και χρήσιμες για την υγεία µας. Άλλα δεν είναι τόσο χρήσιμα.

Όλα όµως, τουλάχιστον όσο γνωρίζω, έχουν ένα κοινό πρόβλημα. Βλέπουν το δέντρο, αλλά όχι το δάσος. Ασχολούνται µε τα προβλήματα υγείας του ανθρώπου και ξεχνούν τον ίδιο τον άνθρωπο. Και εξηγώ

Είναι ο άνθρωπος εντελώς αμέτοχος σε ό,τι του συμβαίνει όσον αφορά την υγεία του; Είναι το πρόβληµα ξεχωριστό από αυτόν που το έχει;

Τι εννοούμε πραγματικά µε τις λέξεις «υγεία» και «ασθένεια»; Είναι ανεξάρτητα µμεταξύ τους τα σωµατικά και τα ψυχικά παθολογικά συμπτώματα ή αλληλοεξαρτώµενα; Μπορούμε να κάνουµε κάτι γι’ αυτά και τι;

Τι είναι τελικά ο ανθρώπινος οργανισµός και πώς λειτουργεί; Τι τον ωφελεί και τι τον βλάπτει; Πώς µπορούµε να πάρουµε την υγεία και την ίδια µας τη ζωή στα χέρια µας και να γίνουµε γιατροί του εαυτού µας;

Αυτά είναι µόνο µερικά από τα ερωτήµατα στα οποία θα προσπαθήσω να απαντήσω µε αυτό το βιβλίο. Tα όσα θα διαβάσετε δεν αφορούν µόνο τον αποτελεσµατικό και µόνιµο έλεγχο του βάρους, αλλά πολύ περισσότερα. Αν θέλετε, πρόκειται για ένα εγχειρίδιο αυτογνωσίας και την επιτοµή όλης της εµπειρίας µου έπειτα από δεκαετίες εκπαίδευσης, επιµορφωτικών σεμιναρίων, επιστηµονικών ερευνών στις οποίες συμμετείχα και κλινικής πρακτικής. Όλα αυτά προσπάθησα να τα µμεταδώσω µέσα από τις σελίδες του βιβλίου όσο πιο απλά και κατανοητά γινόταν, µε ένα σκοπό : Να µπορεί ο κάθε ενδιαφερόµενος να δοκιµάσει τις πρακτικές που προτείνω πολύ εύκολα, και να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσµατα και το µεγαλύτερο όφελος χωρίς την ανάγκη ειδικών.

Προσπάθησα να µεταδώσω µια αναµφισβήτητη αλήθεια. H παχυσαρκία και το πρόβληµα του ανεξέλεγκτου βάρους που µαστίζει τον σύγχρονο άνθρωπο και έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις επιδημίας δεν είναι το αίτιο πολλών παθολογικών συµπτωµάτων, αλλά µάλλον το αποτέλεσµα. Για να αντιµετωπιστεί σωστά θα πρέπει να το δούµε σε αυτήν τη βάση και από αυτήν τη σκοπιά. Αυτό σηµαίνει ότι ελέγχοντας το βάρος µας αναπόφευκτα θα πρέπει να ελέγξουµε και πολλά άλλα παθολογικά προβλήματα, διαφορετικά θα ζούµε σε ένα ψέµα και σε µια αυταπάτη.

Αν το κάνουµε αυτό σωστά, ολοκληρωµένα και µόνιµα, όχι µόνο θα απαλλαγούµε από µια άκρως ανεπιθύµητη κατάσταση αλλά, το πιο σηµαντικό, θα έχουµε ταυτόχρονα αναβαθµίσει την ψυχοσωµατική υγεία µας σε επίπεδα που δεν τα θεωρούσαµε εφικτά. Η νοοτροπία µας επίσης θα έχει αλλάξει. Θα πάψουµε να βλέπουµε το βάρος µόνο ως πρόβληµα αισθητικής και θα καταλάβουµε ότι στην πραγµατικότητα αποτελεί µια ισχυρή και «βαριά» προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά µε όλο τον οργανισµό µας. Επίσης, θα πάψουµε να είµαστε θύµατα της εκάστοτε δίαιτας της µόδας, των «µαγικών» χαπιών, των ινστιτούτων αδυνατίσματος και των µεθόδων που αποσκοπούν περισσότερο να «ελαφρύνουν» την τσέπη µας και λιγότερο το σώµα µας.

∆εν είµαστε ό,τι τρώµε. Είµαστε ό,τι τρώµε, χωνεύουµε, αφοµοιώνουµε και αποβάλλουµε. Είµαστε επίσης ό,τι πίνουµε, αναπνέουµε, σκεφτόµαστε και αισθανόµαστε, το περιβάλλον µέσα στο οποίο ζούµε και κινούµαστε, η στάση του σώµατός µας, η άσκηση που κάνουµε ή δεν κάνουµε και, τέλος, ό,τι κληρονοµήσαµε γενετικά από τους προγόνους µας. Όλα αυτά µας καθορίζουν και µας προετοιμάζουν για την ποιότητα ζωής που θα έχουµε. Αυτή η ποιότητα ζωής δεν µπορεί παρά να εξαρτάται κυρίως από ένα πράγµα, ένα πραγµατικό αγαθό, που, όπως διακήρυτταν οι αρχαίοι Έλληνες, είναι το πρώτο και μεγαλύτερο που πρέπει να εξασφαλίσει ο άνθρωπος, διότι είναι το µέτρο όλων των άλλων αγαθών. Χωρίς αυτό κανένα άλλο αγαθό δεν έχει αξία, αλλά παρ’ όλα αυτά το εκτιµούµε µόνο όταν το χάσουµε. Mιλάω για την ψυχοσωµατική µας υγεία, που εξαρτάται απόλυτα από όλα όσα περιέγραψα πιο πάνω και µόνο αυτά. Το ερώτηµα που πρέπει να κάνετε εσείς οι αναγνώστες στον εαυτό σας, αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για την υγεία σας, είναι ένα: Ποια είναι η ποιότητα νοοτροπίας, διατροφής και τρόπου ζωής που έχω; Αν θεωρείτε ότι είναι υψηλή και επίσης πιστεύετε ότι χαίρετε άκρας υγείας και δεν ανησυχείτε για το µέλλον, τότε αυτό το βιβλίο δεν είναι για σας. Αν έχετε αμφιβολίες και παρουσιάζετε έστω και το παραμικρό παθολογικό σύµπτωµα, τότε ίσως θα πρέπει να επανεξετάσετε την ποιότητα ζωής σας πριν αρχίσετε να καταφεύγετε σε ειδικούς.

Όταν αναφέροµαι σε παθολογικά συμπτώματα και σε ποιότητα ζωής, εννοώ κυριολεκτικά το πόσο καλά αισθάνεστε ψυχικά, διανοητικά και σωµατικά, αλλά όχι µόνο. Εννοώ επίσης πόσο καλές είναι οι σχέσεις σας µε τους άλλους και µε τον ίδιο σας τον εαυτό. Πόσο κέφι έχετε για ζωή, δηµιουργία και δραστηριότητες. Πόσο αισιόδοξοι, χαρούµενοι, ευτυχισµένοι είστε και πόση ενέργεια, δυναµισµό και αποφασιστικότητα διαθέτετε για να αλλάξετε πράγµατα και καταστάσεις, να αντιµετωπίσετε τα προβλήματα της καθηµερινότητας ως προκλήσεις για βελτίωση του εαυτού σας, να ελέγξετε απόλυτα το άγχος και να το εξαφανίσετε από τη ζωή σας και, γενικά, να είστε ένα «δυναµό» παραγωγικότητας και ήρεµης δύναµης. Είτε το γνωρίζετε είτε όχι, όλα αυτά συνδέονται µε τη νοοτροπία, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής που ακολουθούµε. Αυτά τα τρία διαπλάθουν το νου, τη σκέψη, τα συναισθήµατα και όλη την ύπαρξή µας. H βάση όλων αυτών είναι η σωστή διατροφή, η φυσική χηµεία που καθορίζει τη λειτουργικότητα και την υγεία των κυττάρων όλου του οργανισµού και, κατ’ επέκταση, των ορµονών, των νευροδιαβιβαστών και όλων των βιοχηµικών µορίων που µας κάνουν να νιώθουµε «ζωντανοί», να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε και να δρούμε. Αυτή είναι µια νέα διάσταση της τροφής, η οποία µαζί µε τη σωστή νοοτροπία, την εκπαίδευση και τον τρόπο ζωής, εξηγεί σε µεγάλο βαθµό γιατί είμαστε αυτό που είµαστε κάθε στιγµή.

Απόσπασμα από τον Πρόλογο του βιβλίου του Γιώργου Μηνούδη «Βίβλος Υγείας»

Share this post

Αφήστε μια απάντηση