Μύθοι και αλήθειες για τη Χοληστερίνη

Μύθοι και αλήθειες για τη Χοληστερίνη

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων. Είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, καθότι:

  • Είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητη για να ρυθμιστεί σωστά η διαπερατότητα της μεμβράνης
  • Είναι απαραίτητη για την διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών του καρδιαγγειακού συστήματος
  • Είναι δομικό συστατικό αρκετών ορμονών (ανδρογόνα, οιστρογόνα, κορτιζόλη, κορτικοστερόνη, αλδοστερόνη, κ.λπ.)
  • Είναι απαραίτητη για την παραγωγή της βιταμίνης D
  • Είναι απαραίτητη για την παραγωγή χολικών οξέων που βοηθούν στην πέψη των λιπών
  • Είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών
  • Αποτελεί σημαντικό συστατικό του εγκεφάλου και περίπου το το 25% της χοληστερόλης του σώματος βρίσκεται στον εγκέφαλο

Όμως:

Παρόλο που η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, όταν τα επίπεδά της στο αίμα είναι υψηλά συνδέονται με βλάβες των αγγείων και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μερικές φορές, ο οργανισμός μας παράγει περισσότερη χοληστερίνη από όση χρειάζεται και αυτή η περίσσεια ποσότητα που κυκλοφορεί στο αίμα μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση των αιμοφόρων αγγείων και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο οργανισμός μας μπορεί να παράγει μεγάλη ποσότητα χοληστερίνης όταν τρώμε πολλά κορεσμένα λίπη – το είδος του λίπους που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Εκτός από τη χοληστερίνη που παράγεται στο ήπαρ, ένα μικρό ποσοστό της χοληστερίνης που υπάρχει στον οργανισμό μας προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώμε. Μόνο οι ζωικές τροφές, όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχουν χοληστερίνη. Φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά δεν περιέχουν χοληστερίνη.

Το 75% της ποσότητας της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα παράγεται από τον οργανισμό μας, κυρίως από το ήπαρ, και το 25% προσλαμβάνεται με τις τροφές.

Άρα, η χοληστερίνη δεν είναι πάντα κακή, όπως ο κόσμος νομίζει. Το πρόβλημα αρχίζει όταν υπάρχει διαταραχή του ισοζυγίου των λιπιδίων στο αίμα – δυσλιπιδαιμία.

Τα λιπίδια αποτελούνται από τριγλυκερίδια και με αυτή την μορφή αποθηκεύονται στο λιπώδη ιστό και χρησιμεύουν ως “καύσιμη ύλη”. Πρόκειται για την HDL-χοληστερόλη – λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας και την LDL-χοληστερόλη – λιποπρωτείνη χαμηλής πυκνότητας ή την καλή και την κακή όπως συνήθως λέμε. Η οξείδωση της LDL -χοληστερόλης προκαλεί την αθηροσκλήρωση, ενώ ο ρόλος της HDL-χοληστερόλης είναι η απομάκρυνση της πρώτης από τα αγγεία και η μεταφορά της στο συκώτι για αποβολή από τον οργανισμό.

Αυτό που η Ορθομοριακή Διατροφή μπορεί να προσφέρει, μέσω των 5 Θεμελίων της, και ειδικά εκείνων της σωστής λειτουργίας, της προστασίας του γαστρεντερικού συστήματος και του ελέγχου του βιοχημικού στρες είναι η διατήρηση του ισοζυγίου των λιπιδίων σε μεταβολικά σταθερά επίπεδα, τόσο από πλευράς φυσιολογικής, όσο και συμπληρωματικής διατροφής!

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός βιολόγος – Γενετιστής
Πρώην Διοικητής Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ

Share this post

Αφήστε μια απάντηση