Εποχική αλλεργία: Ανακουφιστείτε ορθομοριακά!

Εποχική Αλλεργία, αντιμετώπιση αλλεργιών

Εποχική αλλεργία: Ανακουφιστείτε ορθομοριακά!

Η Άνοιξη είναι η εποχή του χρόνου που συνοδεύεται από την εμφάνιση εποχικής αλλεργίας διότι η γύρη είναι αυτή που την πυροδοτεί.

Μικροσκοπικοί κόκκοι της γύρης απελευθερώνονται στον αέρα από τα δέντρα, τα λουλούδια και το γρασίδι και εισέρχονται στην ρινική οδό προκαλώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τη γύρη ως «εισβολέα» και παράγει αντισώματα, τα οποία «συλλαμβάνουν» τον εισβολέα κολλώντας επάνω του ενώ ταυτόχρονα δίνουν «σήμα» σε άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία σπεύδουν στο σημείο της εισβολής και ή «τρώνε» κυριολεκτικά τον εχθρό ή τον διαλύουν εκκρίνοντας πανίσχυρα χημικά τοξικά, όπως οι λεμφοτοξίνες και οι περφορίνες.

Κινητοποιώντας συνεχώς αντισώματα, φαγοκύτταρα, Τ-λεμφοκύταρα, λευκοτριόνες, προσταγλανδίνες, ισταμίνη, επινεφρίνες, κορτιζόλη, ινσουλίνη και ουσιαστικά όλα τα συστήματα του οργανισμού σε κάποιο βαθμό, οι συνεχείς αλλεργικές αντιδράσεις έχουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Εξασθενίζουν σοβαρά την άμυνα του οργανισμού και προκαλώντας κυτταροτοξικά φαινόμενα και φλεγμονές, δημιουργούν σε βάθος χρόνου σημαντική ιστολογική φθορά σε όλα τα όργανα του σώματος και το καθιστούν ευάλωτο σε πολλές παθήσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αλλεργιών;

 • Ρινική καταρροή
 • ∆ακρύρροια
 • Φτέρνισμα
 • Βήχας
 • Φαγούρα σε μάτια και μύτη
 • Μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

H ορθομοριακή εξήγηση

Γιατί λοιπόν ευαισθητοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα και αντιδρά με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω; Και γιατί αυτή η αντίδραση επαναλαμβάνεται σύμφωνα με τον ορισμό της αλλεργίας;

Για να πάρουμε μια καλύτερη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει σε κάποια αλλεργική αντίδραση, πρέπει να καταλάβουμε καλύτερα πώς ενεργοποιούνται τα αντισώματα που παράγουν τα Β-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα Β-κύτταρα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα κύτταρα του πλάσματος, τα οποία παράγουν τα αντισώματα, και στα Β-κύτταρα «μνήμης», τα οποία ύστερα από κάθε εισβολή καταγράφουν λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά του εισβολέα – δηλαδή τον «φακελώνουν» –, ώστε την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί η αντίδρασή τους να είναι πιο γρήγορη και αποτελεσματική.

Σε ομαλές συνθήκες οι ανοσοποιητικές αντιδράσεις είναι μετρημένες και αρμονικές με το περιβάλλον μας. Διαφορετικά, τα άπειρα μικρόβια, τοξικά στοιχεία, σκόνη και μικροοργανισμοί κάθε είδους που μας περιβάλλουν θα προκαλούσαν «θύελλα» ανοσοποιητικών αντιδράσεων και, κάθε φορά που θα τρώγαμε, θα παθαίναμε αναφυλακτικό σοκ.

Το ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει λοιπόν κύτταρα τα οποία το «κλείνουν» και δεν το αφήνουν να αντιδρά πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις.

Οι χρόνιες διατροφικές ελλείψεις, το καθημερινό άγχος και η αυξανόμενη τοξίνωση του οργανισμού θέτουν αυτόν το μηχανισμό εκτός ομοιοστατικής ισορροπίας. Έτσι, το ανοσοποιητικό σύστημα είτε δεν μπορεί να αντιδράσει έγκαιρα ή δεν αντιδρά ισορροπημένα, οπότε προκαλούνται φλεγμονώδεις αντιδράσεις μεγάλων μεγεθών και για μακρά χρονικά διαστήματα.

Η έλλειψη βιταμινών της ομάδος Β και C προωθεί ανισορροπία ισταμίνης με ανάπτυξη ισταπενικών –χαμηλής ισταμίνης και ισταδελικών–υψηλής ισταμίνης τύπων. Η έλλειψη Ω3 και Ω6 ζωτικών λιπαρών καθώς και συμπαραγόντων για τον σωστό μεταβολισμό τους όπως Β5, Ψευδάργυρος, Μαγνήσιο και βιταμίνη C επηρεάζει την ισορροπία των προσταγλανδίνων και αυξάνει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αυτά είναι μόνο μερικά μόνο παραδείγματα των μηχανισμών που προωθούν την αφύσικη αντίδραση του ανοσοποιητικού.

H ορθομοριακή αντιμετώπιση

Στην Ορθομοριακή Διατροφική Ιατρική εφαρμόζονται ορθομοριακά πρωτόκολλα που στοχεύουν στην ενίσχυση όλου του οργανισμού γενικά και ειδικά του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να το προετοιμάσει για κάθε ενδεχόμενο μόλυνσης και να του δώσει τη δυνατότητα να αντιδράσει έγκαιρα.

Γρήγορες και χρήσιμες ορθομοριακές συμβουλές:

 • Τρεφόμαστε σύμφωνα με την Πυραμίδα της Ορθομοριακής Διατροφής.
  Οι βιο-αναγεννητικές τροφές, χορτοφαγικές, βιολογικής γεωργίας, ανανεώνουν τα κύτταρα και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
 • Πίνουμε ορθομοριακό νερό, διότι συμβάλει στη δράση κατά των αλλεργιών. Όταν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος προκαλείται αύξηση των επιπέδων των ισταμινών κάνοντας τα συμπτώματα εντονότερα.
 • Ορθομοριακά σκευάσματα:

Optimum Daily Nutrition| Ορθομοριακή πολυθρεπτική φόρμουλα υψηλής βιοδιαθεσιμότητας για πλήρη θρέψη των κυττάρων καθημερινά, για ενέργεια, ευεξία και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει ευρύ φάσμα Βιταμινών, Μετάλλων, Ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών στοιχείων

Immune C |Ορθομοριακή Βιταμίνη C σε συνδυασμό με ψευδάργυρο, εκχύλισμααγριοτριανταφυλλιάς, μαύρο σαμπούκο και εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού.

Starflower |Βοηθά στην αντιμετώπιση των αλλεργιών. Φυτική πηγή GLA από λάδι μποράγκου σε ποσότητα 3πλάσια από ότι το νυχτολούλουδο

Quercetin & Bromelain| Μοναδικός συνδυασμός Κουερσετίνης, Βρωμελαΐνης και Βιταμίνης C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Share this post

Comment (1)

Αφήστε μια απάντηση