Πόσο αναγκαία είναι τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα;

Πόσο αναγκαία είναι τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα;

Αρκούν αυτά που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής;

Από την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, μέχρι την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, από τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου μέχρι τη βελτίωση του ψυχισμού και της διάθεσης, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που τα Ωμέγα λιπαρά οξέα, ειδικά τα Ωμέγα 3, να μην μπορούν να καταφέρουν.

Είναι το “πολυεργαλείο” που διατίθεται για τον άνθρωπο υπό μια βασική προϋπόθεση: να πληροί τα oρθομοριακά κριτήρια, που σημαίνει να είναι φυσικό χωρίς χημικές προσμίξεις, να είναι από επιλεγμένες πηγές ώστε να μην περιέχει βαρέα μέταλλα, να είναι μοριακά απεσταγμένα, να μην είναι οξειδωμένα και να είναι άμεσα απορροφήσιμα.

Τα κύρια και πιο σημαντικά για την υγεία μας είναι τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που αποτελούνται κυρίως από το εικοσιπεντανοϊκό οξύ – γνωστό και ως EPA και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ – γνωστό ως DHA.

Πολλή προσοχή έχει δοθεί στη “δεξαμενές” EPA και DHA στον οργανισμό, οι οποίες διαδραματίζουν βασικό ρόλο, μεταξύ άλλων και στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς όπου, εκτός από μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα συνδέονται άμεσα με τη βελτίωση των καρδιακών παλμών.

Η καθημερινή λήψη Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων EPA και DHA μπορεί να μειώσει δραστικά τη θνητότητα και την εισαγωγή σε νοσοκομείο ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα κατά περίπου 20% και 40% αντίστοιχα!

Η συχνή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, καθώς και η λήψη συμπληρωμάτων Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση προβλημάτων της νοητικής λειτουργίας.

Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με EPA και DHA μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά και την ικανότητα μάθησης των παιδιών.

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ματιών και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οφθαλμικών διαταραχών, με το DHA να συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των νευρικών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς. Η καθημερινή λήψη DHA και EPA μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας κατά 70%, -80%, μια πάθηση που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 60 ετών.

Μετα-ανάλυση από το τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου McGill στο Montreal του Καναδά έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν συστηματικά Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα παρουσιάζουν μείωση κατά 63% της θνησιμότητας από καρκίνο του προστάτη.

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης και σε περιπτώσεις κατάθλιψης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης μειώθηκε κατά 50% σε άτομα που λάμβαναν καθημερινά συμπλήρωμα ενός γραμμαρίου EPA.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ιδανική αναλογία Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων με Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα είναι 1:4. Στον Δυτικό Κόσμο υπολογίζεται ότι η αναλογία αυτή είναι 1:2. Οι περισσότεροι δεν λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής μας και γι’ αυτό είναι απόλυτα αναγκαία η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Δεν είναι όμως όλα τα σκευάσματα Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων ίδιας θρεπτικής και θεραπευτικής αξίας, ως προς τη δομή, τη σύσταση και την περιεκτικότητά τους. Τι πρέπει να προσέχουμε:

  • Να είναι φυσικής προέλευσης και όχι τεχνητά (σε μορφή αιθυλικού εστέρα)
  • Να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
  • Να μην είναι οξειδωμένα
  • Να είναι απαλλαγμένα από βαρέα μέταλλα με διπλή μοριακή απόσταξη
  • Να μην περιέχουν PCBs ή άλλους ρύπους
  • Να είναι βραδείας αποδέσμευσης
  • Τα Ορθομοριακά Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα πληρούν όλες αυτές τις προϋποθέσεις.

Θεόδωρος Γιάνναρος

Μοριακός βιολόγος – Γενετιστής

τ. Διοικητής Νοσοκομείου “ΕΛΠΙΣ”

Η Ορθομοριακή Διατροφή σας προτείνει:

Omega 3 Fish Oil 1000 – Υψηλής ποιότητας ιχθυέλαιο πλούσιο σε EPA και DHA

Complete Omegas 3:6:7:9 – Από Ιπποφαές και ραμνοειδές, πλούσιο σε EPA και DHA

Share this post

Αφήστε μια απάντηση