Πώς ανεβαίνει ο χαμηλός αιματοκρίτης;

Πώς ανεβαίνει ο χαμηλός αιματοκρίτης;

Πώς ανεβαίνει ο χαμηλός αιματοκρίτης;

Όταν κάποιος φαίνεται να έχει χαμηλό αιματοκρίτη, σημαίνει πως διαθέτει στον οργανισμό του πολύ πιο λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια από τα αναγκαία. Ανάλογα, λοιπόν, με την ηλικία, το φύλο και τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού, όταν οι τιμές είναι χαμηλότερες από τα φυσιολογικά επίπεδα, τότε κάνουμε λόγο για χαμηλό αιματοκρίτη. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου εντός του ανθρώπινου οργανισμού. Επομένως, ο άνθρωπος που έχει χαμηλό αιματοκρίτη είναι πολύ πιθανό να διαγνωστεί με αναιμία, δηλαδή τα όργανα του σώματος του, να μην προσπορίζονται με το απαραίτητο οξυγόνο. Όταν λοιπόν ο χαμηλός αιματοκρίτης συνδυάζεται και με την έλλειψη σιδήρου, τότε μιλάμε για τη σιδηροπενική αναιμία, κατά την οποία και ο δείκτης φεριτίνης στο αίμα βρίσκεται επίσης σε χαμηλά επίπεδα.

Τα φυσιολογικά όρια στα οποία πρέπει να κυμαίνεται ο αιματοκρίτης μας, για τις γυναίκες το χαμηλότερο όριο μπορεί να είναι μέχρι 36% και 48% το ανώτερο και για τους άντρες 40% το κατώτερο και 52% το ανώτερο, ενώ οι φυσιολογικές τιμές για τη φεριτίνη πρέπει να εμφανίζονται μεταξύ 40 και 200 ng/mL (mcg/L).

Η πτώση του αιματοκρίτη μπορεί να συμβεί για πολλούς και διάφορους λόγους. Η λήψη κάποιων φαρμάκων, οι ιώσεις, το άγχος, η κούραση και η αϋπνία είναι κάποιοι από τους παράγοντες, που συνδέονται συχνά με την πτώση του αιματοκρίτη. Χαμηλό αιματοκρίτη μπορεί να προκαλέσουν επίσης η κακή διατροφή, κάποιες ορμονικές ανισορροπίες, αλλά σίγουρα και η εγκυμοσύνη.

Τα συμπτώματα ώστε να αντιληφθεί κανείς αν πάσχει από αναιμία είναι: η κούραση και η αδυναμία, ο συχνός πονοκέφαλος και το χλωμό δέρμα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, οπότε μπορούν να το μάθουν μόνο μέσω των κλασικών αιματολογικών εξετάσεων.

Έρευνες έχουν δείξει πως τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C (π.χ λεμόνι, πιπεριές, καρότα) βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Προτείνεται επίσης τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης που είναι πλούσια σε σίδηρο να συνδυάζονται με πρωτεϊνούχα προϊόντα φυτικής προελεύσεως. Επίσης, πέρα από κάποια φυσικά συμπληρώματα Ορθομοριακής κατεύθυνσης σιδήρου υπάρχουν και τροφές οι οποίες εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου, όπως: δημητριακά και ταχίνι, λιαστή ντομάτα, αποξηραμένα φρούτα, αποξηραμένα βότανα (δυόσμος, ρίγανη, κύμινο, άνηθος, μαντζουράνα), όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι και μπρόκολο.

Ορθολογική και Ορθομοριακή αντιμετώπιση του χαμηλού αιματοκρίτη και του χαμηλού σιδήρου υπάρχει, όπως υπάρχουν και ανάλογα φυσικά ορθομοριακά συμπληρώματα όμως είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά απαιτεί συνέπεια, συνέχεια, επιμονή και υπομονή, που είναι οι 4 ψυχολογικοί παράμετροι που εγγυώνται την Ορθομοριακή διαχρονικότητα της Υγείας.

 

Θοδωρής Γιάνναρος

Μοριακός Βιολόγος

Share this post

Αφήστε μια απάντηση


You've just added this product to the cart: