Γαστρεντερικό | Ο συντονιστής του ανοσοποιητικού συστήματος

Γαστρεντερικό | Ο συντονιστής του ανοσοποιητικού συστήματος

Μέχρι σχετικά πρόσφατα δεν είχε μελετηθεί επαρκώς ο ρόλος του γαστρεντερικού συστήματος και ιδιαιτέρως του μικροβιώματος του εντέρου στην υγεία του οργανισμού και ειδικότερα στην σωστή λειτουργία και τον συντονισμό του ανοσοποιητικού συστήματος, κυρίως λόγω του ότι δεν είχε αναπτυχθεί αρκετά η τεχνολογία ώστε να μπορεί να γίνει η συστηματική διερεύνησή του.

Το 2007 ξεκίνησαν 2 μεγάλες μελέτες, το Πρόγραμμα Διερεύνησης του Ανθρώπινου Μικροβιώματος (Ηuman Μicrobiome Project) και το MetaHIT Consortium που εστιάζει στην εντερική μικροχλωρίδα. Τα δύο αυτά προγράμματα έδειξαν την επίδραση που έχει το εντερικό μικροβίωμα στην μεταβολική λειτουργία και στις παθήσεις, καθώς και το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας μέσω της ισορρόπησης του εντερικού μικροβιώματος.

Μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών –εντερική χλωρίδα (λακτοβάκιλοι, κ.λπ.), βακτήρια, ιοί και μύκητες -που κατοικούν επάνω και μέσα στο σώμα μας, με το μεγαλύτερο μέρος να βρίσκεται στο γαστρεντερικό μας σύστημα και κυρίως στο έντερο. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των βακτηριακών κυττάρων που το αποτελούν είναι κατά 10 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος.

Περαιτέρω έρευνες έδειξαν το σημαντικό ρόλο που έχει η ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος και που είναι απόλυτα απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι οι δυσλειτουργίες του γαστρεντερικού συστήματος είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν στην αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ιώσεις και στις προσβολές κάθε είδους, αλλά και σε χρόνιες παθήσεις.

Ακόμη, επειδή ότι εισάγουμε στο σώμα μας καταλήγει κατά κύριο λόγο στο γαστρεντερικό σύστημα, η ισορροπία του μικρoβιώματός του και η καλή λειτουργία του είναι πολύ σημαντική έτσι ώστε η ανοσιακή απάντηση του οργανισμού μας σε πρωτεΐνες, σε συστατικά τροφών, σε ιούς και παθογόνους μικροοργανισμούς να είναι η σωστή.

Μελέτη του 2008 έδειξε κάτι που δεν το γνωρίζαμε μέχρι τότε, ότι δηλαδή περίπου το 70% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο γαστρεντερικό σύστημα!

Γίνεται πλέον κατανοητό πόσο σημαντική είναι η σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και επίσης πόσο σημαντική είναι η ισορροπία του μικροβιώματος για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και για την συνολική υγεία του οργανισμού.

Η Ορθομοριακή Διατροφή έχει θεσπίσει 5 Θεμέλια, ένα εκ των οποίων είναι «Σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος», ακριβώς για τη σημασία που έχει στη συνολική υγεία του ατόμου.

Η ορθομοριακή φόρμουλα προβιοτικών βοηθά στη διατήρηση της σωστής σύνθεσης και ισορροπίας του μικροβιώματος του εντέρου και επομένως στο να έχουμε ένα ισχυρό και ετοιμοπόλεμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Θεόδωρος Γιάνναρος
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
τ. Διοικητής Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ»
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Θεραπειών

Βιβλιογραφία:

1. Human enteric microbiome: Its role in health and disease
Α.F.A. MENTIS, F. GYPAS, A.F. MENTIS

2. Allergy and the gastrointestinal system
G Vighi, F Marcucci, L Sensi, G Di Cara, and F Frati

3. Influence of the gastrointestinal microbiota on development of the immune system in young animals
Eva Bauer, Barbara A Williams, Hauke Smidt, Martin W A Verstegen, Rainer Mosenthin

4. Microbial-gut interactions in health and disease. Mucosal immune responses
David W K Acheson, Stefano Luccioli

5. Intestinal dysbiosis and probiotic applications in autoimmune diseases
Gislane Lelis Vilela de Oliveira, Aline Zazeri Leite, Bruna Stevanato Higuchi, Marina Ignácio Gonzaga, Vânia Sammartino Mariano

Η Ορθομοριακή Διατροφή σας προτείνει:

Optimum Daily Nutrition: Πολυθρεπτική φόρμουλα υψηλής βιοδιαθεσιμότητας για πλήρη θρέψη των κυττάρων καθημερινά.

Omega3 Fish Oil: Υψηλής ποιότητας ιχθυέλαιο, συμβάλλει στη μείωση φλεγμονών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Maxi Probiolife: Ορθομοριακή προβιοτική φόρμουλα υψηλής δραστικότητας για την αποκατάσταση της ισορροπίας της διατήρηση της υγείας της χλωρίδας του εντέρου και για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση