Παιδική Διατροφή και Ανάπτυξη

Παιδική Διατροφή και Ανάπτυξη

Κάθε παιδί χρειάζεται τρεις κυρίως προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ισορροπημένα, νοητικά και συναισθηματικά. Αγάπη, ασφάλεια και πρότυπα. Η αγάπη πάνω απ’ όλα το τρέφει ψυχονοητικά, το ηρεμεί και θέτει γερά θεμέλια ώστε να γίνει υγιής προσωπικότητα. Η ασφάλεια και η συνεχής διαβεβαίωση του δίνουν τη σιγουριά ότι κάποιοι υπάρχουν πάντα δίπλα του για να το φροντίζουν σε κάθε του ανάγκη και να το προστατεύσουν από κάθε κίνδυνο. Τα σωστά πρότυπα θα μάθουν στο παιδί τους κανόνες της ζωής και η πειθαρχία είναι απαραίτητη για να μάθει να χρησιμοποιεί τις ικανότητές του σωστά.

Η σημασία της σωστής διατροφής στην ανάπτυξη του παιδιού

Η παιδική διατροφή είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, όχι μόνο για την προστασία των παιδιών κατά την ανάπτυξή τους, αλλά και τη διασφάλιση της εξέλιξης τους σε έναν υγιή ενήλικα.

Η σωστή και υγιεινή διατροφή είναι ίδια για μικρούς και μεγάλους με τη διαφορά ότι τα παιδιά έχουν αυξημένες ανάγκες από θρεπτικά στοιχεία λόγω της γρήγορης ανάπτυξής τους και επειδή θα πρέπει να χτίζουμε ένα γερό και υγιή οργανισμό από μικρή ηλικία.

Ό,τι κόβουμε από το δέντρο και ξεριζώνουμε από το χωράφι, εποχιακά, βιολογικής καλλιέργειας, χωρίς φυτοφάρμακα, ορμόνες, τοξίνες και χημικά πρόσθετα, φρούτα, σαλάτες, λαχανικά, φύτρα, ξηροί καρποί και σπόροι άψητοι και ανάλατοι. Όλα αυτά ονομάζονται βιο-αναγεννητικές τροφές, τρέφουν αποτοξινώνουν ανανεώνουν και αναζωογονούν τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα, προσφέροντας υγεία, ευεξία, ενέργεια και άριστη ψυχοσωματική υγεία.

Αντιθέτως το παιδί θα πρέπει να αποφεύγει κάθε επεξεργασμένη και βιομηχανοποιημένη τροφή, όπως γλυκίσματα, ζάχαρη, αναψυκτικά και ζωικές τροφές. Όλες οι βιο-οξειδωτικές τροφές δηλαδή, οι οποίες διαταράσσουν το μικροβίωμα, δημιουργούν τοξικό περιβάλλον στο παχύ έντερο και αυξάνουν τα παθογόνα και προκαλούν εθισμό σε μικρούς και μεγάλους.

Πώς και πότε πρέπει να τρώνε τα παιδιά

Τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε με ηρεμία και όχι βιαστικά, έτσι γίνεται καλύτερη πέψη και αφομοίωση της τροφής. Αντίθετα, όταν τρώνε βιαστικά και «στο πόδι», η τροφή γίνεται «πέτρα και δηλητήριο» για το σώμα και δεν πέπτεται.

Το πιο πλούσιο γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό και το πιο ελαφρύ το βραδινό. Το πρωί ο οργανισμός έχει ανάγκη από πολλά θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια. Όλα τα συστήματα πέψης και αφομοίωσης της τροφής λειτουργούν πολύ καλύτερα το πρωί. Αν το παιδί δεν φάει ένα πλήρες πρωινό το σώμα θα αναγκαστεί να κινητοποιήσει αγχωτικές ορμόνες ώστε να παράξει ενέργεια.

Δείτε επίσης

Η Ορθομοριακή αντιμετώπιση

Δείτε όλα τα προϊόντα για
Παιδική Διατροφή και Ανάπτυξη

Ανάγκες & Ορθομοριακή προσέγγιση