Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

Το 15-20 % του πληθυσμού των Δυτικών χωρών παρουσιάζει συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου. Επιδημιολογικά στοιχεία από την Ελλάδα έδειξαν ότι η συχνότητα της νόσου στον αστικό πληθυσμό είναι περίπου 21%.

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (Σ.Ε.Ε.) ή σπαστική κολίτιδα πρόκειται για μία υποτροπιάζουσα λειτουργική διαταραχή του παχέος εντέρου που ενώ δεν είναι απειλητική για τη ζωή του πάσχοντα, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του.

Συμπτωματολογία

Το Σ.Ε.Ε. δεν ανιχνεύεται με εργαστηριακές εξετάσεις. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πόνος και η δυσφορία στην κοιλιακή χώρα, η μη φυσιολογική λειτουργία κενώσεων του παχέος εντέρου (διάρροιες εναλλασσόμενες με δυσκοιλιότητα), το φούσκωμα, ο μετεωρισμός και τα αέρια. Επιπλέον, οι πάσχοντες παρουσιάζουν συχνά πονοκεφάλους, κακοσμία της αναπνοής και δυσάρεστη γεύση στο στόμα, διαταραχές στον ύπνο, συνεχή κούραση καθώς και έντονες διακυμάνσεις της διάθεσης, συμπτώματα που συνδέονται άμεσα με το Σ.Ε.Ε.

Η συνήθης αντιμετώπιση των συμπτωμάτων περιλαμβάνει συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής, δηλαδή αλλαγές στη διατροφή, άσκηση και μείωση του άγχους χωρίς όμως συγκεκριμένες οδηγίες πως θα επιτευχθούν όλα αυτά. Όταν υπάρχει έντονο διαρροϊκό σύνδρομο, συχνά συνιστάται η αποφυγή φρούτων και λαχανικών και γενικά τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες για να αποφεύγεται ο ερεθισμός του εντερικού βλεννογόνου. Το άτομο που πάσχει ενθαρρύνεται να τρώει περισσότερο τροφές ζωικής προέλευσης που δυστυχώς μακροπρόθεσμα επιδεινώνει τα πραγματικά αίτια του συνδρόμου. Ενίοτε χορηγούνται σπασμολυτικά για κοιλιακούς πόνους και δυσφορία και καθαρκτικά για την δυσκοιλιότητα.

Ορθομοριακή προσέγγιση

Τα προβλήματα του γαστρεντερικού και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση τους αποτελούν το 2ο θεμέλιο της Ορθομοριακής Διατροφής. Η πέψη ξεκινά από το στόμα. Όταν τρώμε «στο πόδι» και βιαστικά επηρεάζουμε τα γαστρικά οξέα και ημι-χωνεμένες τροφές, ειδικά πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης καταλήγουν στο παχύ έντερο όπου σήπονται και αυξάνεται το τοξικό περιβάλλον του εντέρου ερεθίζοντας τον βλεννογόνο. Η συχνή χρήση αντιβιοτικών, το υπερβολικό άγχος και ειδικά η χρόνια υποκλινική αφυδάτωση ή η ενυδάτωση με μη ορθομοριακό νερό, φθείρουν τον βλεννογόνο ακόμα περισσότερο δημιουργώντας το φαινόμενο της εντερικής «δυσβίωσης», δηλαδή την ανισορροπία μεταξύ των παθογόνων και των φιλικών βακτηριδίων της χλωρίδας, υπερτερώντας τα πρώτα. Αυτό επηρεάζει την περίσταλση, δηλαδή την ομαλή κινητικότητα του εντέρου και επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Επειδή το υγιές ανοσοποιητικό εξαρτάται από το υγιές έντερο, το ΣΕΕ εξασθενίζει την άμυνα του οργανισμού και καθιστά το άτομο πιο ευάλωτο σε ιώσεις, λοιμώξεις, αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα, εάν δεν ελεγχθεί έγκαιρα.

Η Ορθομοριακή αντιμετώπιση

  • 1. Ενυδατώνομαι καθημερινά με το Σύστημα Ορθομοριακού Νερού Tensa, το οποίο βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξινών, την εξόντωση παθογόνων και την ενεργοποίηση της περίσταλσης.
  • 2. Ρυθμίζω το άγχος με την ορθομοριακή φόρμουλα Ultimate Anti-stress, διότι το άγχος δημιουργεί προϋποθέσεις πίεσης στο παχύ έντερο καθώς εκεί καταλήγουν όλες οι αγχωτικές ορμόνες.
  • 3. Για χρόνια και επίμονα συμπτώματα Σ.Ε.Ε. επισκέπτομαι έναν ιατρό – σύμβουλο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής για να με βοηθήσει να αντιμετωπίσω το πρόβλημά μου ολοκληρωμένα και μόνιμα.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ

Ελέγχω τις τροφικές δυσανεξίες με το τεστ FOOD DETECTIVE PROFESSIONAL, το οποίο θα βοηθήσει σε μια εξατομικευμένη διατροφή ώστε να απαλλαγώ από τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Δείτε όλα τα προϊόντα για
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

Ανάγκες & Ορθομοριακή προσέγγιση

You've just added this product to the cart: