Αναιμία

Η αναιμία είναι μια διαταραχή του αίματος κατά την οποία δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια ή αυτά που υπάρχουν είναι παραμορφωμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μεταφέρεται οξυγόνο σε όλο το σώμα και να μην θρέφονται επαρκώς τα κύτταρα του οργανισμού.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα στην αναιμία, είναι το αίσθημα κόπωσης, η χλωμή όψη, η δύσπνοια, οι πονοκέφαλοι, οι ζαλάδες, ακόμη και τα κρύα χέρια και πόδια.
Η απώλεια αίματος, ο αυξημένος ρυθμός καταστροφής των ερυθρών και η αδυναμία ανανέωσης του αίματος είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν στην αναιμία.

Τα κοινά αίτια για την παραμόρφωση των κυττάρων και επομένως τον αυξημένο ρυθμό καταστροφής τους είναι η έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων – Σίδηρος, Φολικό Οξύ και Βιταμίνη Β12.

Που οφείλεται;

Η σιδηροπενική αναιμία είναι η συχνότερη μορφή αναιμίας, η οποία προκαλείται από την έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος θεωρείται απαραίτητο ανόργανο στοιχείο για όλους, καθώς έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και συμβάλλει στην αναπαραγωγή και ωρίμανση των κυττάρων.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το άτομο καταναλώνει τροφές που εμποδίζουν την απορρόφησή του, όπως ο καφές, το τσάι, το πίτουρο των σιτηρών και ο κρόκος των αυγών.

Επίσης, για να γίνει η σωστή απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό απαιτείται καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Εάν δεν υπάρχει σωστή γαστρική πέψη, τότε ο σίδηρος παραμένει «δεμένος» με την τροφή, δεν διασπάται, δεν απορροφάται και αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Αλλά ακόμη και αν γίνεται σωστή γαστρική πέψη, απαιτείται η παρουσία της βιταμίνης C για να μεταβολιστεί και να ενσωματωθεί ο σίδηρος στο αίμα και τελικά να παραχθούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Η βιταμίνη Β12, επίσης βασικό θρεπτικό στοιχείο για την υγεία του αίματος, αποθηκεύεται στο ήπαρ για 3-6 χρόνια. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απορρόφησή της είναι επίσης η καλή γαστρική πέψη, η οποία αν απουσιάζει, τότε εμποδίζει την Β12 να απελευθερωθεί από την τροφή.

Το φολικό οξύ είναι συχνά ελλιπές σε εγκύους και σε άτομα που υποφέρουν από προβλήματα του γαστρεντερικού, όπως κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn, Σύνδρομο Ευερέθιστου ή Διαπερατού Εντέρου και διαρροϊκό σύνδρομο. Όλα αυτά τα προβλήματα του γαστρεντερικού αποβάλλουν το φολικό οξύ από τον οργανισμό.

Το αίμα είναι πάνω από 90% νερό. Γι’ αυτό το λόγο η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της αναιμίας. Η κατανάλωση βιοαναγεννητικών τροφών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για αιμοποίηση. Όλες οι φυτικές τροφές – ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά – περιέχουν σίδηρο καλής μορφής διότι είναι απαραίτητος για την οξυγόνωση και ανάπτυξή τους. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την σύνθεση της χλωροφύλλης και η χλωροφύλλη έχει παρόμοια χημική σύνθεση με το πλάσμα του αίματος.

Η Ορθομοριακή αντιμετώπιση

  • Ενυδατώνομαι σωστά με το Σύστημα Ορθομοριακού Νερού Tensa
  • Θρέφω τα κύτταρά μου με έναν από τους συνδυασμούς Πρόληψης και προσθέτω την ορθομοριακή φόρμουλα Gentle Iron Complex για όσο καιρό χρειαστεί.
  • Επισκέπτομαι έναν ιατρό – σύμβουλο Ορθομοριακής Διατροφικής Ιατρικής για να με βοηθήσει να αντιμετωπίσω τα αίτια του προβλήματος προτείνοντάς μου εξατομικευμένες λύσεις.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ

Επιλέξτε τροφές σύμφωνα με την Πυραμίδα της Ορθομοριακής Διατροφής  διότι συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Δείτε όλα τα προϊόντα για
Αναιμία

Ανάγκες & Ορθομοριακή προσέγγιση

Αξίζει να Διαβάσετε

Αναιμία | Τι είναι και τι την προκαλεί;

Η αναιμία είναι μια διαταραχή στο αίμα που μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στον οργανισμό, από μέτρια έως πολύ σοβαρά. Πού οφείλεται και πώς βοηθάει η Ορθομοριακή Διατροφή;

You've just added this product to the cart: